«Ταύρος εν υαλοπωλείω» ο Φώτης Κουβέλης για τα εργασιακά!
Άστραψε και βρόντηξε τη βδομάδα που μας πέρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση πως «οι αξιώσεις της «τρόικας» υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Δημοκρατική Αριστερά «δεν θα ψηφίσει τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις», καθώς «δεν συνιστά διαρθρωτική αλλαγή η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Το παρασκήνιο
Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», προτού ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ περάσει το κατώφλι του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή -όπου και έγινε η τελευταία σύσκεψη των τριών αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής- επικρατούσε μεγάλη κινητικότητα στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου και υπήρχε ανοιχτή γραμμή και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά – των οποίων οι σχέσεις χαρακτηρίζονται από το στενό επιτελείο των δύο αντρών εξαιρετικές. Οι συσκέψεις του Φώτη Κουβέλη με τους στενούς του συνεργάτες διαδέχονταν η μία την άλλη και από νωρίς ήταν «κοινό μυστικό» στους διαδρόμους του πέμπτου ορόφου της Αγίου Κωνσταντίνου πως ο πρόεδρος θα πήγαινε στη συνάντηση των τριών προκειμένου να διατυπώσει την ανοιχτή διαφωνία του απέναντι στις προτάσεις της «τρόικας». Με προαπαιτούμενο να εκφράσει και επισήμως σε Σαμαρά και Βενιζέλο την κατηγορηματική του άρνηση στις αξιώσεις του κ. Τόμσεν, καθιστώντας σαφές ότι «Ως εδώ και μη παρέκει». Ενδεικτικό της όλης κατάστασης αποτέλεσε και το γεγονός ότι τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος όσο και ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη Δημήτρης Χατζησωκράτης διεμήνυαν και πριν από τη συνάντηση πως «αυτά τα μέτρα είναι εκτός πεδίου συζήτησης και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά», προμηνύοντας έτσι τα όσα ακούστηκαν στη συνέχεια από τα χείλη του προέδρου. Ακόμη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», το βράδυ της περασμένης Τρίτης υπήρξε έντονο παρασκήνιο και μετά τη συνάντηση των «τριών» ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά τα εργασιακά. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε την κατηγορηματική του άρνηση σε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση. Σημειωτέον ότι τις επόμενες μέρες σύσσωμη η ΚΟ έσπευσε να στηρίξει τη στάση του προέδρου, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τσούκαλης επισφράγισε τις δηλώσεις Κουβέλη, λέγοντας πως «η βασική θέση της ΔΗΜΑΡ ήταν και παραμένει η ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου. Άλλωστε το κόμμα μας δεν έχει ψηφίσει ούτε το πρώτο, αλλά ούτε και το δεύτερο Μνημόνιο… και δεν προτίθεται να ψηφίσει τις εργασιακές ρυθμίσεις που ζητά η “τρόικα”».
Πλησιάζει και νέα συνάντηση των τριών σε βαρύ κλίμα
Κι ενώ βγήκαν τα μαχαίρια για τα εργασιακά, στην Αγίου Κωνσταντίνου εξακολουθούν να πιστεύουν πως το ζήτημα δεν έχει λήξει και είναι πολύ πιθανό να επανέλθει προς συζήτηση -τώρα που πέρασε και η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών και ο πρωθυπουργός επέστρεψε- και προετοιμάζονται για τη νέα συνάντηση που θα έχουν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης μέσα στις επόμενες μέρες. Όπως τονίζει στο «Π» ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ Σάκης Παπαθανασίου, «Μπορεί να υπάρχει συμφωνία στο βασικό πακέτο των μέτρων, αλλά όχι στα εργασιακά. Για τη ΔΗΜΑΡ τα εργασιακά είναι εκτός συζήτησης, εκτός ατζέντας, καθώς είναι μια υπόθεση που αφορά αποκλειστικά το εσωτερικό της χώρας και κανέναν άλλον». Σχολιάζει μάλιστα με νόημα ο κ. Παπαθανασίου πως, ακόμη και στην επόμενη συνάντηση των αρχηγών, «η ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά της, θα ζητήσει να μη συμπεριληφθούν από την κυβέρνηση τα εργασιακά στην ατζέντα της συμφωνίας και η δόση να δοθεί κανονικά και όχι τμηματικά. Η Σύνοδος Κορυφής της 22ας Νοεμβρίου δεν είναι μακριά. Θα τεθεί το θέμα της Ελλάδος στο επίκεντρο και τότε θα πρέπει να τεθεί πρωτίστως το θέμα της επιμήκυνσης, αλλά και της ρήτρας αντικατάστασης. Να υπάρξει λύση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην περίπτωση που η “τρόικα” φανεί δύσκαμπτη».
Από κει και πέρα, κορυφαία στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου δεν παραλείπουν να κάνουν τον απολογισμό τους, εκτιμώντας πως οι θέσεις που γίνονται αποδεκτές από την «τρόικα» και που οι ίδιοι προέτασσαν με σθένος είναι τελικά το να μην αυξηθούν τα ένσημα από τις 4.500 στις 6.000, το να διατηρηθούν τα ειδικά και εποχικά επιδόματα και να μην μπουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά των ΑΕΙ. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το αίσθημα της παγωμάρας είναι διάχυτο μετά τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη -προς όλους τους παραλήπτες- με αφορμή τα εργασιακά. Φάνηκε εξάλλου ο Κουβέλης να «σέρνει» στην κυριολεξία τον Βαγγέλη Βενιζέλο στη μη ψήφιση των μέτρων σε περίπτωση που επιμείνει η «τρόικα», παίρνοντας πάνω του βέβαια το ρίσκο να μην υπάρξουν για τον ίδιο περαιτέρω δυνατότητες ελιγμών, στην περίπτωση που η «τρόικα» δεν κάνει πίσω και επανέλθει το θέμα στο εγγύς μέλλον.
ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ