Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
• Ο κ. Τόμσεν, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει μαζί με τα άλλα μέλη της «τρόικας» για τις Βρυξέλλες, όπου έδωσε κι αυτός τη δική του… πινελιά στο «παζλ» της ελληνικής υπόθεσης ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε πως στις διαπραγματεύσεις έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και αποκάλυψε (;) πως κυβέρνηση και «τρόικα» συμφώνησαν «στα περισσότερα σημεία πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα» ήταν η πλήρης επωδός Τόμσεν και με βάση αυτή, με βάση δηλαδή τα λεγόμενα του εκπρόσωπου του ΔΝΤ, η αγορά κινήθηκε την επομένη (Τετάρτη), συμπληρώνοντας ουσιαστικά σχεδόν τέσσερις μήνες πλαγιοανοδικής τροχιάς, κλείνοντας σε υψηλό 13 μηνών και «ψηφίζοντας» θετικά για τη συνέχεια, πριν καν πραγματοποιηθεί η περιβόητη Σύνοδος Κορυφής ή συζητηθεί οτιδήποτε, σε επίπεδο ηγετών, για τη δόση-μαμούθ των 32 δισ. ευρώ που θεωρητικά θα «διασώσουν» την οικονομία μας, τόσο όσο δεν τα κατάφεραν σχεδόν τρία χρόνια Μνημονίου και μέτρων.
• Το πόσο αισιόδοξα αντιμετωπίζει, στη δεδομένη στιγμή, η αγορά τη συνέχεια φαίνεται και από το γεγονός πως δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την πορεία της ούτε η είδηση για τη σταδιακή αποχώρηση της Coca-Cola. Και στην περίπτωσή μας μιλάμε για δραματικές αλλαγές στην αγορά, αφού επί της ουσίας η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, το πρακτορείο Bloomberg το… «μέτρησε» για λογαριασμό μας και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν η 3Ε αποχωρήσει από το ΧΑ, τότε αμέσως η αξία των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου θα διολισθήσει από τα 39,2 δισ. στα 31 δισ. δολάρια. Για να δώσει έμφαση στην είδηση το Bloomberg συνέκρινε το ΧΑ με το χρηματιστήριο του Βιετνάμ (!) και τόνισε ότι μετά την έξοδο της Coca- Cola η ελληνική αγορά θα υπολείπεται σε κεφαλαιοποίηση αυτής του Βιετνάμ!
• Μπορεί ως σενάριο αυτό να είναι τραβηγμένο, πλην όμως η αναφορά του και μόνο θα αρκούσε να «γονατίσει» το ΧΑ. Όχι τώρα όμως…
• Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα στην αγορά. Αρκεί να αναλογιστούμε πως η άνοδος εξακολουθεί να στηρίζεται στην εκάστοτε ανοδική τροχιά των τραπεζών, με την προσθήκη λίγων επιλεγμένων μετοχών από τις άλλες κεφαλαιοποιήσεις. Κι όλα αυτά ενώ ο μεγάλος πρωταγωνιστής και συνήθης «ύποπτος» για τα ανοδικά ξεσπάσματα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την αγορά μας…
• Στην παρούσα φάση πάντως οι αναλυτές τονίζουν πως προέχει να δοκιμασθεί η ανοδική τάση, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν ο Δείκτης καταφέρει να αναρριχηθεί και να μείνει πάνω από τις 900 μονάδες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαχυθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον πέραν των τραπεζών, που συχνά -όπως την Τρίτη, για παράδειγμα- αναλογούν σε πάνω από το 40%, ενίοτε και το 50% του ημερήσιου τζίρου.
ΥΓ.: Οι αριθμοί σπανίως λένε ψέματα: αναλυτικά λοιπόν ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά έτους που κατέγραψε στις αρχές Ιουνίου, ουσιαστικά κινείται σταθερά ανοδικά. Για του λόγου το αληθές μέχρι σήμερα τα κέρδη του Γενικού Δείκτη αγγίζουν το 75%, εκ του οποίου το 30% καταγράφηκε μόνο στο τελευταίο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid Cap «γράφει» ένα +42% στην απόδοσή του σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου…
ΥΓ.2: Το γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά έχει σημασία: έπειτα από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ υποχώρησε κάτω από το 50%. Με δυο λόγια, η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων είναι «ελληνική υπόθεση»…