Σε επιφυλακή ο ΣΥΡΙΖΑ!

Σύμφωνα με αυτήν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πρώτο κόμμα με διαφορά 3,5 μονάδων από τη ΝΔ, ενώ στην παράσταση νίκης (είναι η απάντηση στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε, ποιος νομίζετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές», στην οποία δίνουν μεγάλη σημασία οι ειδήμονες) η διαφορά διευρύνεται, αφού το 25,6% των ερωτώμενων απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι μόλις 11% της ΝΔ.

Κατά τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι βλέπουν στο κόμμα τη δύναμη που δεν υπέστειλε τις σημαίες και δεν λέει άλλα μετά τις εκλογές, αλλά συνεχίζει στην ίδια σταθερή πολιτική, που είναι η καταγγελία των Μνημονίων και η συνεισφορά στη λαϊκή πάλη για να μην περάσουν τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα που, παρά το επικοινωνιακό θέατρο περί σκληρής διαπραγμάτευσης, προωθούν από κοινού η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Ο Α. Τσίπρας -το ισχυρό χαρτί του σχήματος- συνεχίζει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα και οι επιτελείς εκτιμούν ότι τα πρώτα δείγματα από τη συμμετοχή του κόσμου είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι αναπτύσσεται ένα λαϊκό ρεύμα στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, που καθίσταται μη ανατρέψιμο.

Βλέποντας και τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην πρόσφατη πανεργατική απεργία της Πέμπτης, πριν ακόμα ανακοινωθούν τα μέτρα, είναι αποφασισμένοι να οξύνουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση – είναι χαρακτηριστικό ότι η αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε στις συγκεντρώσεις είχε ως σύνθημα «Να τους διώξουμε». Έχουμε, τονίζουν, ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει και ήδη γίνεται λόγος για την ανάγκη δημοκρατικής ανατροπής της κυβέρνησης, χωρίς να διευκρινίζουν επακριβώς πώς θα γίνει αυτό.

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 είπε ότι θα ζητήσει εκλογές όταν θα μπορεί να τις επιβάλει, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το οποίο θα εξελίσσεται το επόμενο διάστημα.

Βέβαια, η φράση «όταν θα είμαστε σε θέση να τις επιβάλουμε» είναι ανοιχτή σε κάθε ερμηνεία, αφού εκλογές γίνονται μόνο όταν η εκάστοτε κυβέρνηση χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ -τρικομματική κοινοπραξία μερκελιστών, την αποκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ- διαθέτει μια ευρεία πλειοψηφία 179 βουλευτών, η οποία προφανώς θα δοκιμαστεί κατά τη διαδικασία της ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή, αφού η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα εργασιακά, ενώ και ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε να πει ότι, εάν δεν τα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ, δεν θα τα ψηφίσει κανένας.

Εάν τα εργασιακά δεν ήταν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, προκειμένου να φανεί ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε «σκληρά» και πέτυχε την απόσυρσή τους, και ενταχθούν στο συνολικό νομοσχέδιο με τα μέτρα, τότε είναι σίγουρο ότι αυτό δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή και ως εκ τούτου θα σπάσει η κυβερνητική πλειοψηφία και η δεδηλωμένη στην κυβέρνηση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κάνουν λόγο για ένα κακοστημένο παιχνίδι, αφού τα βασικά σημεία των εργασιακών έχουν ήδη ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ από τον Φεβρουάριο με το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά είναι σε επιφυλακή εν όψει των εξελίξεων που προμηνύονται με την προϊούσα εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλέον κινείται σε ποσοστά οριακής εκπροσώπησης στη Βουλή!

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την πίεση προς την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι επίσημα έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη, εάν αυτός δεν φέρει σύντομα προς συζήτηση την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς έφτασε η Ελλάδα στο Μνημόνιο. Αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εν λόγω πρόταση, αφού -όπως είναι γνωστό- προεκλογικά ο Α. Σαμαράς έλεγε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μία και μόνη Εξεταστική Επιτροπή, αυτήν για το Μνημόνιο, και ως εκ τούτου αρκετοί βουλευτές της ΝΔ θα βρεθούν μπροστά σε δίλημμα κατά την ψηφοφορία.

Προς άρση κάθε καλόπιστης ή κακόπιστης κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνουν ότι σε μια δική τους κυβέρνηση «δεν υπάρχει Μνημόνιο, αυτό θα καταργηθεί και θα ακυρωθεί ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση».

Την ίδια στιγμή τα πράγματα στο εσωτερικό του σχήματος, στην πορεία προς τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα, παραμένουν στάσιμα, με την κάθε πλευρά -εν όψει των διαδικασιών που θα ξεκινήσουν- να παραμένει προς το παρόν σταθερή στις θέσεις της.

Το προσχέδιο διακήρυξης του νέου κόμματος, που ήδη «ζυμώνεται» στα όργανα, συναντά τη γνωστή στους αναγνώστες του «Π» αντίθεση του Αριστερού Ρεύματος, καθώς και των διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες φοβούνται όχι μόνο μια «δεξιά στροφή», αλλά και την περιθωριοποίησή τους στο νέο σκηνικό που θα προκύψει εάν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ενιαίο κόμμα. Εκ των πραγμάτων παρέμβαση στις εν εξελίξει συζητήσεις έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, ο οποίος δημόσια ζήτησε την αποχώρηση «εδώ και τώρα» από την Ευρωζώνη, θέση που δεν ασπάζεται η πλειοψηφία του ΣΥΝ, η οποία θεωρεί ότι η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στην ΕΕ, με στόχο, μεταξύ άλλων, την παραμονή της χώρας στο ευρώ.


Σχολιάστε εδώ