Περιμένοντας τη δόση (μας)…
ΘΕΜΑ χρόνου είναι πλέον, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η οριστικοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την «τρόικα» για τα μέτρα της διετίας 2013-14, κάτι που αυτόματα θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Το γεγονός προκύπτει σαφώς από την επίσημη ανακοίνωση της «τρόικας», που έκανε λόγο για ελάχιστα θέματα που απομένει να ρυθμιστούν, αλλά και από τις σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, που προεξόφλησε θετικές εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το θετικό κλίμα για την Ελλάδα αποτυπώθηκε και στις επίσημες δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αλλά και νωρίτερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι. Μιλώντας εκεί ο κ. Σαμαράς εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μας από παρ’ ολίγον τραγωδία μπορεί να εξελιχθεί σε υπόθεση επιτυχίας, από την οποία θα βγει σημαντικά ενισχυμένη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θολό τοπίο
ΚΙ αν το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» για τα μέτρα των 13,5 δισ. φαίνεται ότι σύντομα θα έχει αίσιο τέλος, ασαφή είναι τα πράγματα όσον αφορά τον χρόνο και τον τρόπο εκταμίευσης της δόσης. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών συνδέουν τις οριστικές αποφάσεις με την περίφημη έκθεση της «τρόικας» – άγνωστο πότε θα παραδοθεί. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτό θα γίνει εντός του Οκτωβρίου ή -το πιθανότερο- αρχές Νοεμβρίου. Πάντως, από την Αθήνα έχουν διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται και ότι αν τα 31,5 δισ. δεν δοθούν μέσα στον επόμενο μήνα είναι ορατός ο κίνδυνος ενός οικονομικού «μπλακ-άουτ». «Θα πεθάνουμε από ασφυξία», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στη Βουλή. Την ίδια ώρα που σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» υποστήριζε ότι τα 31,5 δισ. θα κατατεθούν σε δεσμευμένο λογαριασμό και θα εξυπηρετούν την αποπληρωμή των τόκων. Προοπτική με την οποία διαφωνεί κατηγορηματικά η Αθήνα, ενώ αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας και «προβοκάτσιες».
«Ανοιχτά θέματα»
ΤΑ ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στις συζητήσεις με την «τρόικα» έχουν να κάνουν με τα εργασιακά, όπου πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη λόγω των κάθετων διαφωνιών που εκφράζονται από τη Δημοκρατική Αριστερά πρωτίστως και δευτερευόντως από το ΠΑΣΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών εξελίχθηκαν μέσα σε κλίμα έντασης λόγω των προκλητικών, εκβιαστικών απαιτήσεων που προέβαλλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών για δραματικές αλλαγές στα εργασιακά. Κατάργηση τριετιών, δραστική μείωση στο ύψος των αποζημιώσεων στις περιπτώσεις απολύσεων, κατάργηση του πενθημέρου κ.ά. Οι απαιτήσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κυβερνητικών κομμάτων, που έστρεψαν τα «πυρά» τους κατά των επικεφαλής της «τρόικας» κατηγορώντας τους ευθέως για «ύποπτα παιχνίδια» και «εξυπηρέτηση ξένων αλλά και εγχώριων συμφερόντων». Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε το πακέτο να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά την έγκρισή του από το Eurogroup. Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει αλλαγές στα εργασιακά όπως ακριβώς τις απαιτεί η «τρόικα».
Όλοι εναντίον…
ΣΕ νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα των 13,5 δισ. Την Πέμπτη «παρέλυσε» η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην οποία αυτήν τη φορά μετείχε και ο εμπορικός κόσμος. Στην Αθήνα οργανώθηκαν κλασικά δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και από το ΠΑΜΕ, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια σε συμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Χανιά κ.α.
Το ξανασκέφτηκαν!
ΣΕ πολιτικό επίπεδο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή (μία ακόμη) στο ζήτημα των εκλογών, τονίζοντας ότι θα ζητήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες όταν το κόμμα θα είναι έτοιμο -με τη βοήθεια του ελληνικού λαού- να την επιβάλει. Ενώ μέχρι πρότινος έθετε ζήτημα εκλογών, προαναγγέλλοντας μάλιστα την… επικείμενη κατάρρευση της κυβέρνησης! Ηγεσία και στελέχη, πάντως, ξεκίνησαν «πορεία προς τον λαό» προκειμένου να δημιουργήσουν, όπως λένε, «ρεύμα πλειοψηφίας» εν όψει… εκλογών. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ήδη ότι ερχόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα καταργήσει με απόφαση της Βουλής το Μνημόνιο, θα διαγράψει μέρος του χρέους και θα επαναδιαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις. Το ΚΚΕ, ωστόσο, δεν θα περιμένει να αναλάβει την εξουσία. Ξεκίνησε ήδη συλλογή υπογραφών από πολίτες ώστε να φέρει το θέμα στη Βουλή, με αίτημα την κατάργηση των Μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων.
Τάσεις φυγής…
ΦΥΓΗ προς τα εμπρός επιχειρεί ο Β. Βενιζέλος προκειμένου να υπερκεράσει την αμφισβήτηση εκ των έσω λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για τον προσεχή Φεβρουάριο, επισπεύδοντας τις διαδικασίες κατά πολλούς μήνες. Στόχος, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ να μετασχηματιστεί σ’ ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό συλλογικό κόμμα που θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Επίσης, να γίνει ο εκφραστής των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και, τέλος, να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας που θα κινητοποιήσει τον απανταχού ελληνισμό. Δεν είναι ανάλογος ο ενθουσιασμός των στελεχών, καθώς στο εσωτερικό του κόμματος καταγράφονται «τάσεις φυγής», που -όπως λέγεται- θα εκδηλωθούν πριν, αλλά κυρίως μετά την ψήφιση των μέτρων από το Κοινοβούλιο.