Ο Χριστόφιας είναι έτοιμος να κατέβει στον δρόμο

Το πρώτο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το δεύτερο την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Εάν το ποσό ξεπεράσει τα 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή αν είναι πέραν του 64% επί του κυπριακού ΑΕΠ, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.

Η κόκκινη γραμμή

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια, των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων. Το πακέτο των συγκλίσεων και των θέσεων των μερών είναι έτοιμο και η κυβέρνηση θα αρχίσει τη διαπραγμάτευση για την ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) και τον 13ο μισθό στο Δημόσιο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η ΑΤΑ αποτελεί κόκκινη γραμμή, όπως και ο 13ος μισθός, και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να κατέβει στον δρόμο με τον κόσμο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Πάντως, στις προτάσεις της η κυβέρνηση διατηρεί τον 13ο μισθό και ζητά αναπροσαρμογή της ΑΤΑ. Όμως, ως προς τον 13ο μισθό αντιδρούν οι συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αφήνει από τη μια τον 13ο ζωντανό, όμως, από την άλλη, με τα μέτρα που εισηγείται, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν περικοπές πέραν του 13ου μισθού. Δηλαδή αυτά τα οποία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα ενοχλήσει από τη μια, τα περικόπτει από την άλλη και σε μεγαλύτερο βάθος.

Η παραίτηση Χριστόφια

Πάντως, ο χρόνος εξαντλείται και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, εάν δεν κλείσει το θέμα της Κύπρου στη σύνοδο του Eurogroup να υπάρξει πρόβλημα στάσης πληρωμών. Αυτήν την εξέλιξη την απορρίπτει η κυβέρνηση, όχι όμως και η αντιπολίτευση και οικονομολόγοι. Φήμες θέλουν τον Πρόεδρο Χριστόφια να μην υπογράφει Μνημόνιο που δεν θα το εγκρίνει και να παραιτείται μετά την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2013. Υπό αυτές τις συνθήκες η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, έναν περίπου μήνα πριν από τις προγραμματισμένες για τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα πολωθεί ιδιαιτέρως το πολιτικό σκηνικό με διχασμό, σοβαρές αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, την κοινωνική και πολιτική συνοχή.


Σχολιάστε εδώ