Ο απόηχος μιας επίσκεψης

Ανεξαρτήτως βέβαια των αποτελεσμάτων της -στο μέτρο που δεν πρόσθεσε κάποιο καινούργιο στοιχείο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις-, ο τούρκος υπουργός επέδειξε, πιστός στην τακτική του, φιλόφρονα διάθεση, γεγονός που συντελεί στη διαμόρφωση θετικής εντύπωσης.

Εντύπωσης και μόνο.

Γιατί η διάθεση αυτή δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αναιρέσει ή να υποβαθμίσει τις αδιάλλακτες θέσεις στις οποίες έδειξε ότι παραμένει προσκολλημένος ο επίσημος επισκέπτης μας.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αρκούμαστε όμως σε δύο περιστατικά.

Περιστατικό πρώτο. Λίγο μετά το τέλος της επίσκεψης, η τουρκική κορβέτα «Bafra» έπλευσε στα χωρικά μας ύδατα, μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου, Κέας και Κύθνου, και, αφού συνέχισε την «κρουαζιέρα» της στις Κυκλάδες, στα βορειοδυτικά και νότια της Κρήτης, επέστρεψε στη βάση της. Βλέπουμε δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα μεταφράζει και υλοποιεί την περί ειρήνης και συνεργασίας δήλωση που έκανε στην Αθήνα ο κ. Νταβούτογλου. Με τη «διπλωματία των κανονιοφόρων», όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Περιστατικό δεύτερο. Στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περιγράφεται η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στη χώρα μας. Στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται η συνάντηση που ο τούρκος επίσημος είχε στο Παλαιό Φάληρο με «τούρκους υπηκόους ελληνικής καταγωγής» που ζουν στην Ελλάδα. Προηγουμένως όμως, στην ίδια παράγραφο, αναφέρεται ότι δέχθηκε αντιπροσωπεία «της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και πρόσθεσε με έμφαση ότι η χώρα του θα παρακολουθεί «στενά» την κατάσταση των τουρκικής καταγωγής ατόμων.

Τα συμπεράσματα είναι ευνόητα.

Μια σειρά, συνακόλουθα, ερωτημάτων προκύπτει.

• Μετά την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου, τι άλλαξε τελικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

• Πόσο κάμφθηκαν οι αδιάλλακτες θέσεις της Άγκυρας στα θέματα των θαλάσσιων ζωνών, των χωρικών υδάτων, του casus belli, του FIR και μιας σειράς άλλων θεμάτων που συνδέονται με τις γνωστές αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας;

• Τι καινούργιο προέκυψε από την επίσκεψη Νταβούτογλου στο θέμα του μειονοτικού, πέραν των γνωστών ευχολογίων, που έχουν άλλωστε ξανακουστεί;

Μια απλή ανάγνωση της σχετικής με το μειονοτικό περικοπής της επίσημης ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι δηλωτική των προθέσεων της τουρκικής πλευράς. Απηχεί την επίσημη διαχρονική τοποθέτηση της Άγκυρας όπως αυτή εκφράζεται πριν και από την επίσκεψη Νταβούτογλου. Ομιλεί για πολλά θέματα, μεταξύ δε άλλων και για τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει «η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» όσον αφορά την «άρνηση της εθνικής ταυτότητας», τη «χαμηλή» εκπροσώπησή της στην ελληνική Βουλή κ.ά. Και φυσικά ο συντάκτης της δεν παραλείπει να θέσει θέμα μειονοτικού στη Ρόδο και στην Κω, αφού συγκεκριμένα αναφέρεται στη μη αναγνώριση από τη χώρα μας «των μειονοτικών δικαιωμάτων της τουρκικής κοινότητας στα νησιά Ρόδο και Κω»… Τα σχόλια περιττεύουν.

• Η προσεχής σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τι προοπτικές επιτυχίας έχει και ποια συγκεκριμένα αποτελέσματα αναμένονται;

Φοβόμαστε πως οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν εκπέμπουν αισιόδοξα μηνύματα.

Δεν μοιρολατρούμε, αλλά το παρελθόν των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όχι μόνο το απώτερο, μας υπενθυμίζει πόσες φορές σχετικά ευχολόγια, από πλευράς Τουρκίας, παρέμειναν γράμμα κενό, πόσες δηλώσεις αναιρέθηκαν και πόσες ελπίδες διαψεύστηκαν.

Έτσι, όλες οι προθέσεις που διακηρύσσονται χάνουν κάθε αξία, αφού έπειτα από λίγο αναιρούνται.


Σχολιάστε εδώ