Οι δικές μας δυνάμεις

Τα επιπρόσθετα μέτρα που ζητούν οι εταίροι μας, ως αντάλλαγμα της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. και ενδεχομένως της επιμήκυνσης, καθώς και οι διαλυτικές ανατροπές στα εργασιακά που απαιτούν, πρέπει να μας οδηγήσουν στον επαναπροσδιορισμό της στάσης μας. Ίσως έρχεται πλέον η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι οι «τροϊκανοί» είναι μεν εταίροι μας, αλλά όχι φίλοι μας. Έχουν σχέδιο για την Ελλάδα και αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να το ασπαστεί κανένας Έλληνας, που στοιχειωδώς αγαπάει και σέβεται την πατρίδα του, είτε είναι αριστερός είτε δεξιός.

Ως Έλληνες θέλουμε, στη συντριπτική πλειοψηφία μας, να διασφαλίσουμε την παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Δεν μπορούμε όμως να ανάγουμε αυτή την επιλογή σε αυτοσκοπό, που θα δικαιολογεί τα πάντα.

Ακόμα και την κοινωνική διάλυση, ακόμα και την εθνική ταπείνωση και τελικά μια οικονομική κατάρρευση, που όσο σταδιακή κι αν είναι, θα επέλθει μοιραία στο τέλος αυτού του δρόμου.

Πρέπει να διασαφηνίσουμε στους εταίρους μας, έχοντας πρώτα εμείς οι ίδιοι συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια, ότι η παραμονή στο ευρώ είναι θέμα αμοιβαίου συμφέροντος. Και αν εμείς υποστούμε ζημιά από μια χρεοκοπία, εντός ή εκτός ευρώ, θα έχουν και οι δανειστές μας βαρύτατες συνέπειες.

Κάποια στιγμή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας λαός, που σε τελευταία ανάλυση δεν είναι έτοιμος και ικανός να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις, δεν είναι πραγματικά ούτε ανεξάρτητος ούτε ελεύθερος.

Τονίζω την έσχατη περίπτωση, που όλοι ευχόμαστε να μη συμβεί ποτέ, αλλά πρέπει πάντα να την έχουμε υπολογίσει και να είμαστε έτοιμοι.


Σχολιάστε εδώ