Οικονομική εξόρμηση για να αποφύγει την… κατάρρευση, ξεκινά το ΚΚΕ

Λόγω των δυσκολιών στα οικονομικά του, ήδη το ΚΚΕ έχει αποφασίσει να μπει στον πτωχευτικό κώδικα και στο γνωστό άρθρο 99 η Τυποεκδοτική (κομματική εκτυπωτική επιχείρηση), έκλεισε τον τηλεοπτικό σταθμό 902, ενώ οι εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη» και το ραδιόφωνο του 902 παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι.

Τα οικονομικά του κόμματος παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση λόγω και της γενικότερης περικοπής της κρατικής επιχορήγησης αλλά και του χαμηλού ποσοστού στις πρόσφατες εκλογές (4,5% και 12 βουλευτές από 26 που έβγαλε στις εκλογές του Μαΐου), οπότε η επιχορήγηση που δικαιούται πλέον είναι αρκετά κάτω από αυτήν που έπαιρνε με την προηγούμενη εκλογική του δύναμη. Η σημαντική μείωση του αριθμού των βουλευτών έχει ιδιαίτερη σημασία για το ΚΚΕ, αφού -όπως είναι γνωστό- οι βουλευτές του καταθέτουν το σύνολο της βουλευτικής τους αποζημίωσης στο κομματικό ταμείο και αμείβονται με πενιχρούς μισθούς.

Όπως σημειώνει η Κεντρική Επιτροπή στο μήνυμά της, η βασική πηγή των οικονομικών πόρων του ΚΚΕ «είναι οι ενισχύσεις των εργαζομένων, οι συνδρομές των μελών του, οι μισθοί των βουλευτών και ευρωβουλευτών του και τα έσοδα από τα δημόσια αξιώματα που έχουν στελέχη και μέλη του».

Τα έσοδα, τονίζουν, έχουν περιοριστεί σημαντικά, αφού το ΚΚΕ βίωσε ήδη βαρύ οικονομικό πλήγμα τόσο από την καπιταλιστική κρίση όσο και από την πολιτική επίθεση που δέχτηκε η περιορισμένη οικονομική του δραστηριότητα προκειμένου να εκδίδει τον «Ριζοσπάστη» και να τυπώνει τα έντυπά του και τα πολιτικά βιβλία μέσω της «Σύγχρονης Εποχής».

Έχοντας επίγνωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα στα οποία απευθύνεται για την ενίσχυσή του, το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι τα όποια οικονομικά του έσοδα πρέπει να καλύψουν:

«Τις αναγκαίες δραστηριότητες για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για την εκλαΐκευση της πολιτικής του στον λαό. Είναι δαπάνες για να αναδεικνύει τα προβλήματα του λαού, να μπορεί να οργανώνει και να στηρίζει τη δράση του για τα λαϊκά προβλήματα, να μπορεί να συμβάλλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να προωθεί την κοινωνική συμμαχία και την ταξική λαϊκή αλληλεγγύη και να συμβάλλει με τη διεθνιστική του δράση στην ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».

Η οικονομική ενίσχυση του κόμματος, υπογραμμίζουν, είναι απαραίτητη, προκειμένου το ΚΚΕ να μπορεί να διατηρεί τα γραφεία του πανελλαδικά, να λειτουργεί το ραδιόφωνο του 902, να εξασφαλίζει την καθημερινή, απρόσκοπτη έκδοση του «Ριζοσπάστη», των φυλλαδίων και των βιβλίων από τη «Σύγχρονη Εποχή». Αυτό που δεν γνωρίζει στο ευρύ κοινό είναι ότι το ΚΚΕ στηρίζει οικονομικά το «Σπίτι του Αγωνιστή», στο οποίο φιλοξενούνται ηλικιωμένοι αγωνιστές που ζουν μόνοι τους.

Στόχος του ΚΚΕ είναι στην πορεία το κόμμα να αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα ώστε, ακόμα και χωρίς την κρατική επιχορήγηση, να μπορεί να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του, αφού -όπως αναφέρει η Κεντρική Επιτροπή- «αδύναμο ΚΚΕ σημαίνει δυνατές οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας για να ποδοπατάνε τον λαό».


Σχολιάστε εδώ