Και τώρα τα λεφτά…

Παρασκηνιακά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να επιτύχει αλλαγή της ημερομηνίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά προς το παρόν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα. Στις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες τους επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται στο «κόκκινο» και ότι η δόση πρέπει να έχει καταβληθεί το αργότερο μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, οπότε και εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Σενάρια και φήμες που ανέφεραν ότι τα 31,5 δισ. θα δοθούν τμηματικά ή θα κατατεθούν σε δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση και μόνο των δανείων προκάλεσαν τις εύλογες ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς έσπευσε να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι η δόση θα πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου, χωρίς επιπλέον αστερίσκους και πρόσθετα προαπαιτούμενα. Στενοί συνεργάτες του ανέφεραν ότι έλαβε ρητές διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί ομαλά και χωρίς άλλες περιπλοκές, ευθύς μόλις η «τρόικα» καταθέσει την έκθεσή της για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Στο διάστημα που απομένει ο πρωθυπουργός θα ρίξει το βάρος των προσπαθειών του αρχικά στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα». Τα «αγκάθια» είναι πολλά ακόμη και οι συζητήσεις θα είναι επώδυνες, ενώ ορισμένες απαιτήσεις που προβάλλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως π.χ. τα εργασιακά, συναντούν την κατηγορηματική αντίθεση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Σαμαράς επισήμανε προς τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη την ανάγκη να επιδιωχθεί ένας συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου «να μην τιναχθεί η υπόθεση στον αέρα». Παρά ταύτα αμφότεροι, ιδίως ο δεύτερος, εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους και δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν διατάξεις που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Κάτω από αυτό το πρίσμα, κυβερνητικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» είτε στις διαπραγματεύσεις είτε στην ψηφοφορία στη Βουλή για τα μέτρα.

Οι εκκρεμότητες ως προς τα εργασιακά θα συζητηθούν σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα εντείνει το «πρέσινγκ» προς τους υπουργούς για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, είτε συνδέονται είτε όχι με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Η συμφωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς και την «τρόικα» είναι ο πρώτος κάβος που θα πρέπει να υπερβεί ο κ. Σαμαράς. Ο αμέσως επόμενος θα είναι όταν τα μέτρα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, κάτι που θα αποτελέσει ένα κρίσιμο «crash test» για τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Τα περισσότερα «προβλήματα» εντοπίζονται στη Δημοκρατική Αριστερά, όπου βουλευτές της έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο, ενώ ανησυχίες προκαλεί η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δεδομένη χρονική στιγμή ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό για να υπογραμμίσει την «αναγκαιότητα» των μέτρων προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο και να μπει στον δρόμο της ανάκαμψης. Την κυβέρνηση ανησυχούν οι κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα νέα επώδυνα μέτρα, καθώς αναμένει ότι αυτές θα υποδαυλισθούν από συγκεκριμένα κόμματα που θα επιχειρήσουν με αυτόν τον τρόπο να πλήξουν την κυβέρνηση.

Ικανοποίηση

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως σημειώνουν, αποτυπώθηκε για πρώτη φορά με τόσο σαφή τρόπο η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα. «Πριν από ελάχιστους μήνες ήμασταν το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, είχαμε χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας μας», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά και προσθέτουν: «Σήμερα μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό, είμαστε ισότιμοι συνομιλητές τους». Πλέον σημαντική ωστόσο θεωρούν την αναγνώριση (εγγράφως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου) της προόδου που έχει σημειώσει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Κι αυτό διότι η αναφορά αυτή αποτελεί «προάγγελο» της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σαμαράς πήγε στη Σύνοδο με χαμηλές προσδοκίες, καθώς δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την «τρόικα», αναζήτησε επίμονα μια θετική αναφορά στα συμπεράσματα και τα κατάφερε. Επικριτές του πάντως τονίζουν ότι «πήρε το λιγότερο που μπορούσε να πάρει» και από τη στιγμή που «εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές τους, οι Ευρωπαίοι δεν είχαν κανέναν λόγο να μην πουν μια καλή κουβέντα»!


Σχολιάστε εδώ