Κίνδυνος απένταξης του έργου
Οι τελευταίες εξελίξεις και αποφάσεις για την ανάδειξη μειοδότη στην προμήθεια του ιατρικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ προκαλούν ιδιαίτερα το δημόσιο αίσθημα και ως εκ τούτου έχουν υποχρέωση ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ να απαντήσουν τεκμηριωμένα στα ακόλουθα ερωτήματα:
1) Η ταυτόσημη προσφορά των εταιρειών J&P και ΕΚΤΕΡ στη δημοπρασία, με 7.933.000 ευρώ έκαστη, αποδεικνύει ότι ο ανταγωνισμός κάθε άλλο παρά υπήρξε, αντίθετα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για προσυνεννόηση.
2) Η έκπτωση, περίπου 10.000 ευρώ, που έδωσε η εταιρεία ΕΚΤΕΡ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που διαμόρφωνε την τελική προσφορά της σε 7.921.000 ευρώ, με την εταιρεία J&P να παραμένει αμετακίνητη στην αρχική προσφορά της των 7.933.000 ευρώ (η οποία θυμίζουμε ήταν ο ανάδοχος των οικοδομικών και Η/Μ εργασιών του έργου) ενισχύει την εκτίμηση ότι δεν υπήρξε πραγματικός ανταγωνισμός όπως αναφέρεται στην παρ. 1.
3) Έχει διαπιστωθεί από δημόσια αρχή η «εμπλοκή» των εταιρειών J&P και ΕΚΤΕΡ στην κατασκευή του έργου; Και σε καταφατική απάντηση, αυτή η «εμπλοκή» δεν αποτελεί νόθευση του ανταγωνισμού;
Η προφανής έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων για όλα τα παραπάνω ουσιώδη ερωτήματα και η προκλητική παραβίαση των αρχών που διέπουν τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων (ΠΔ 60/2007 και Ν. 3669/2008) εκ μέρους των υπευθύνων της ΔΕΠΑΝΟΜ αλλά και η ανοχή και η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι υπουργοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών κάνουν επιτακτική την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά. Και τούτο γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος απένταξης του έργου εξαιτίας των άστοχων χειρισμών εκ μέρους της ΔΕΠΑΝΟΜ και καθυστέρησης απορρόφησης του ΕΣΠΑ για την Υγεία, που οφείλεται στην πλημμελή εφαρμογή της νομοθεσίας.