Κάνουν τα δάση «χωματερές» για επικίνδυνα απόβλητα

Το κόστος μεταφοράς αποβλήτων στο εξωτερικό ανέρχεται σε 20-40.000 ευρώ ανά φορτηγό, ενώ στα δάση μόλις σε 1.500 ευρώ! Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο νέος γραμματέας Δημήτρης Καλογερόπουλος, προσπαθεί να περιορίσει το φαινόμενο. Δύσκολο βέβαια το εγχείρημα, γιατί το κράτος έχει μεν δημιουργήσει Αστυνομία Περιβάλλοντος γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις , αλλά διαθέτει μόλις… 30 άτομα που τι να πρωτοκάνουν! Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει διαθέσει μέχρι σήμερα έως 100.000 ευρώ για την περισυλλογή «ορφανών τοξικών», κυρίως σε βαρέλια πλησίον κατοικημένων περιοχών, αλλά το ποσό δεν επαρκεί και για όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττικής. Χρειάζονται όμως αυστηρές ποινές όταν διαπιστώνεται από πού προέρχεται το παράνομο τοξικό φορτίο. Η εταιρεία που το στέλνει θα πρέπει να κλείνει έως ότου αποκαταστήσει τις βλάβες που έχουν προκληθεί και να κατάσχονται τα μέσα μεταφοράς.

****

// Νέα παρατράγουδα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας της περασμένης εβδομάδας. Ο δήμαρχος Λουκάς Τζανής επιτέθηκε φραστικά, με βαριές κουβέντες, στην ανεξάρτητη πλέον σύμβουλο του συνδυασμού του Μαρία Μαράκου, επειδή άσκησε κριτική στις μεθοδεύσεις που ακολουθεί στις συνεδριάσεις του Σώματος. Τον δήμαρχο ακολούθησαν κι άλλοι σύμβουλοί του και φυσικά δημιουργήθηκε… πανδαιμόνιο. Στη συνέχεια ο δήμαρχος επιχείρησε να «περάσει» από το ΔΣ την έγκριση των πρακτικών της συνεδρίασης-»μαϊμού» στην οποία μετείχαν τρεις σύμβουλοι και εμφανίστηκαν ότι μετείχαν δεκατρείς! Τελικά, έπειτα από παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζαχαρία Ζούπη, που τόνισε ότι για το ζήτημα αυτό έχει προσφύγει στον γγ της Περιφέρειας Αττικής και στη Δικαιοσύνη, ο δήμαρχος πήρε πίσω την πρότασή του.

// Πολύς κόσμος και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού και αυτοδιοικητικού χώρου του Πειραιά έδωσαν το «παρών» την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, όπου έγινε παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ανδρέα Ανδριανόπουλου «Η τυραννία του χάους». Την παρουσίαση έκαναν ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο πρώην υπουργός Νίκος Μπίστης, ενώ συντονιστής του πάνελ ήταν ο δημοσιογράφος Νότης Ανανιάδης. Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι είναι κάτι διαχρονικό αλλά και σύγχρονο και πως κάνει μια βαθιά τομή στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι μ’ έναν τρόπο μυθιστορηματικό και πρωτότυπο.

// Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Επιτροπής της Δημοτικής Περιουσίας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιάννης Αγγελόπουλος έδωσε το… στίγμα του. Συγκεκριμένα, ζήτησε να παραδοθούν στην επιτροπή όλοι οι φάκελοι του δήμου στους οποίους περιέχονται στοιχεία για τα ακίνητα που διεκδικεί ή που έχουν ομιχλώδες νομικό καθεστώς, προκειμένου, σε συνεργασία με τον δήμαρχο, να καθορίσουν τις προτεραιότητες και να εξετάσουν ποια ακίνητα θα μπουν αμέσως στο διεκδικητικό πλαίσιο.

// Είναι γνωστό ότι η αδυναμία ή αδιαφορία του κράτους απέναντι στα αδέσποτα ζώα δημιουργεί προϋποθέσεις να χαθεί ό,τι καλό έγινε με πολύ αγώνα μέχρι τώρα και να γυρίσουμε πίσω στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Οι φιλόζωοι ανησυχούν ιδιαίτερα. Στον Δήμο Πειραιά όμως υπάρχει βούληση και παράγεται καθημερινά έργο, ώστε να μη φτάσουμε εκεί. Αυτό αναγνωρίζεται από τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης στην ομιλία του σε εκδήλωση στην πλατεία Κοραή, παρουσιάζοντας τις δράσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, καυτηρίασε την αθέτηση των υποχρεώσεων του υπουργείου Γεωργίας για χρηματοδότηση μέρους των δαπανών περίθαλψής τους για τρίτη συνεχή χρονιά. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ όμως αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στη στάση του Δήμου Πειραιά και ιδιαίτερα του δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Ο Πειραιάς, τόνισε, με την παρουσία του σημερινού δημάρχου είναι ένας πρωτοπόρος δήμος με ευαισθησίες στην πράξη και όχι στα λόγια, αφού με έργα και την εκ νέου συμμετοχή του στον ΠΕΣΥΔΑΠ αποτίναξε τη ρετσινιά του δήμου-εχθρού των ζώων, κάτι που πλέον αναγνωρίζεται από όλους.

// Θα χάσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση ακόμα και των πιο ένθερμων φίλων του ο πολυπράγμων δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του Δήμου Κορυδαλλού λόγω της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς που εμφανίζει. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβει πως δεν είναι δυνατόν να αεροβατεί συνέχεια. Κάποια στιγμή θα πέσει και πολύ φοβόμαστε ότι το… φρέαρ θα είναι βαθύ… Ας αλλάξει ρότα, λοιπόν, όσο είναι καιρός…

// Από την 1η Οκτωβρίου έχουν υποβάλει αίτημα τα μέλη της διοίκησης των πειραιωτών ταξιτζήδων (ΣΙΤΑΠ) στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών κ. Σταθόπουλο για να μπορεί το σωματείο τους να χορηγεί το ειδικό «τσιπάκι» το οποίο πρέπει να έχουν όλα τα οχήματα δημόσιας χρήσης, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει απάντηση. Το «τσιπάκι» αυτό σήμερα το διαθέτει μόνο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και το εκμεταλλεύονται μέλη της διοίκησης του ΣΑΤΑ που είναι και μέλη της Ομοσπονδίας για να έχει οικονομικά οφέλη το σωματείο τους, δεδομένου ότι για να δώσουν σε κάθε ταξιτζή την Αυτοκόλλητη Ηλεκτρονική Ετικέτα τού παίρνουν 40 ευρώ ως ενίσχυση του ΣΑΤΑ! Έμμεσα δηλαδή «πουλάνε» το τσιπάκι. Οι πειραιώτες ταξιτζήδες ζητούν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών να μπορεί και το δικό τους συνδικάτο να διαθέτει το «τσιπάκι» αυτό, αφού αυτό προβλέπει και η νομοθεσία, για να σταματήσει αυτό το απίστευτο αλισβερίσι, μια και οι ίδιοι δεν θα ζητούν… χαράτσι από τους ταξιτζήδες για να το διαθέτουν. Παρότι όμως το αίτημά τους θα ανακουφίσει εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί, ακόμα δεν έχουν πάρει απάντηση επ’ αυτού. Γιατί, άραγε;


Σχολιάστε εδώ