Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Χρυσό μετάλλιο παίρνει η χώρα μας στην έκταση της παραοικονομίας και κατά συνέπεια και της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η παραοικονομία στην Ελλάδα φτάνει στο 25% του ΑΕΠ. Δεύτερη έρχεται η Ιταλία με 22%, τρίτη η Ισπανία με 18,5%, τέταρτη η Πορτογαλία με 18% και πέμπτο το Βέλγιο με 17%. Στη Γερμανία η παραοικονομία είναι στο 14% του ΑΕΠ. Τη μικρότερη σε έκταση παραοικονομία παρουσιάζουν οι ΗΠΑ με ποσοστό 6% του ΑΕΠ και μετά η Αυστρία με 8%. Σημειώνουμε ότι ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ φτάνει στο 14-15%. Κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται (εκτός των ΗΠΑ και της Αυστρίας) η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Γαλλία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι χώρες του ευρωζωνικού Νότου (Ελλάδα – Ιταλία – Ισπανία – Πορτογαλία) κατέχουν τις πρώτες θέσεις. Και στην έκταση της παραοικονομίας – φοροδιαφυγής και στο ύψος του δημόσιου χρέους. Βέβαια, τα δύο αυτά μεγέθη συνδέονται στενά μεταξύ τους. Στις παραπάνω χώρες του Νότου παρατηρείται και το φαινόμενο του υψηλού ποσοστού συναλλαγών τοις μετρητοίς. Και εδώ η Ελλάδα χρυσό μετάλλιο! Σε λιανικό επίπεδο, οι συναλλαγές τοις μετρητοίς φτάνουν σε ποσοστό 94,99% του συνόλου, με δεύτερη την Ιταλία με 82,66%, τρίτη την Ισπανία με 77,86%, τέταρτη την Ιρλανδία με 66,39% και πέμπτη την Πορτογαλία με ποσοστό 60,65%. Δηλαδή οι χώρες των Μνημονίων και των δημοσιονομικών ανισορροπιών κατέχουν τις πρώτες θέσεις! Πάντως, είναι γεγονός ότι οι συναλλαγές τοις μετρητοίς διευκολύνουν αφάνταστα και την παραοικονομία.

2

Ο «Economist» με άρθρο του προειδοποιεί ότι η Ευρωζώνη στο σύνολό της παρουσιάζει εμφανή σημάδια επερχόμενης ύφεσης. Οι άνεργοι σε όλα τα κράτη-μέλη αυξάνονται συνεχώς. Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012, δηλαδή σε διάστημα ενός έτους, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. άτομα και έφτασαν στα 25 εκατ. περίπου! Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απελπιστικά χαμηλοί και σε ορισμένα κράτη-μέλη είναι και αρνητικοί (ύφεση). Ο κλάδος της δευτερογενούς παραγωγής, που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας, συρρικνώνεται συνεχώς σε όλα τα κράτη-μέλη, ως συνέπεια της πολιτικής λιτότητας και της μείωσης της κατανάλωσης. Οι νέες παραγγελίες και οι εξαγωγές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Έτσι μέσα σ’ αυτό το καταθλιπτικό οικονομικό περιβάλλον δεν διαφαίνονται ισχυρά σημάδια για το τέλος αυτής της πορείας. Και για το 2013 οι προβλέψεις είναι το ίδιο αρνητικές, δηλαδή απουσία ανάπτυξης, εάν η Ευρωζώνη δεν καταφέρει να ελέγξει και να επιλύσει τα πολλαπλά της προβλήματα, με μια ριζική αλλαγή της πολιτικής της. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ανάλυσης του «Economist» και δεν έχει άδικο. Αυτά βλέπει και η διεθνής χρηματοπιστωτική αγορά και συνεχώς υποβιβάζει τη βαθμολογία των ευρωζωνικών οικονομιών και αυξάνει τα spreads και τα επιτόκια δανεισμού. Άραγε πού βλέπει ο κ. Σαμαράς «φως στο τούνελ»;

3

Η κυβέρνηση τρέχει σαν τρελή για να εξασφαλίσει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να εισπράξει τα όβολα στις αρχές Νοεμβρίου το αργότερο. Για τον σκοπό τα θυσιάζει όλα. Ό,τι επιθυμεί ο «Τόμσεν Αγάς» του ΔΝΤ και ας μην έχει μέχρι τώρα πετύχει έστω και στο ελάχιστο καμία από τις προβλέψεις του. Αυτά παθαίνουν τα κράτη που μπλέκουν με το «ευαγές» ίδρυμα που ακούει στο όνομα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτά είχε στον νου της και η κ. Μέρκελ κατά την προ ημερών επίσκεψή της στην Αθήνα, που μας είπε ότι «έγιναν πολλά, απομένουν να γίνουν και άλλα… Μη νομίζετε ότι λύνονται τα προβλήματά σας με την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ». Δηλαδή, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Για κάθε δόση του δανείου ο «Τόμσεν Αγάς» ή για κάθε υστέρηση προϋπολογισθέντων εσόδων και νέα φαρμακερά μέτρα. Ποιος θα συμμαζέψει αυτόν τον θρασύτατο κύριο, που -όπως φαίνεται- οδηγεί τη χώρα μας στην ολοκληρωτική καταστροφή; Γιατί η κυβέρνησή μας δεν απαιτεί από την κ. Λαγκάρντ την αντικατάστασή του; Ο Τόμσεν με τον σκοτεινό του ρόλο είναι πρόσωπο ανεπιθύμητο στην Ελλάδα. Πέρα όμως από τον σκοτεινό του ρόλο, είναι και αδαής περί τα οικονομικά.


Σχολιάστε εδώ