Ανοικτά τα στοιχήματα για την ύφεση…

Το ΚΕΠΕ, με επικεφαλής τον Π. Κορλίρα, που ως τώρα είχε κάνει τις πιο αξιόπιστες προβλέψεις για την εξέλιξη της ύφεσης, «έβλεπε» στις τελευταίες του εκτιμήσεις ότι φέτος η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωνόταν λίγο περισσότερο από 6% και για το 2013 προέβλεπε, χωρίς να υπολογίζει την επίδραση των νέων μέτρων, ότι το ποσοστό της μείωσης του ΑΕΠ θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 3,5%.

Όμως, το γεγονός ότι το «πακέτο» των περικοπών δαπανών που θα εφαρμοσθούν το 2013 θα ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή πολλών φορολογικών μέτρων από τον επόμενο χρόνο -και όχι από το 2014- οδηγεί πολλούς οικονομικούς αναλυτές να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την εξέλιξη της ύφεσης. Ο κ. Κορλίρας, σε τελευταίες δηλώσεις του, αποφεύγει να διατυπώσει προβλέψεις για το 2013 πριν οριστικοποιηθούν τα μέτρα, ενώ είναι γνωστό ότι και το ΔΝΤ βλέπει την ύφεση να «ξεφεύγει» προς το -5% το 2013.

Όλοι οι οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι τέτοια ποσοστά συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, δηλαδή στον τελευταίο χρόνο ύφεσης, που ήδη έχει «ματώσει» την ελληνική κοινωνία, θα είναι εξαιρετικά επώδυνα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δοκιμάζοντας τα έσχατα όρια της αντοχής τους. Και, δυστυχώς, προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα από πού θα μπορούσαν να προέλθουν οι αναπτυξιακές «ενέσεις», που τόση ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία…


Σχολιάστε εδώ