αμυντικά θέματα

Φραγκικά νεότερα

= Εννοώ τον πρώην υπουργό, Επίτιμο Α/ΓΕΣ, κ. Φραγκούλη Φράγκο, που τελευταία παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα…
= Όχι, μην πάει το μυαλό σας εκεί, δεν ετοιμάζει πραξικόπημα. Το ετοίμασε άπαξ, όπως αποκάλυψε το «Βήμα», και τώρα… ηρέμησε.
= Δεν πρόλαβε να χρισθεί επίτιμος δημότης Ρεθύμνου, Αμυνταίου και, τελευταία, Ορεστιάδας, και έσπευσε την προηγούμενη εβδομάδα να παρουσιάσει, στο Πολεμικό Μουσείο, το βιβλίο του ελληνοαμερικανού κ. Σπ. Μανωλά «American Army and Greece Blood».
= Σημειώνω, παρενθετικά, ότι ο συγγραφέας ήταν μέλος της Επιτροπής Εφαρμογής του Δόγματος Τρούμαν (σχέδιο Μάρσαλ) στην Ελλάδα (1949-1954). Απλώς σημειώνω ότι οι Αμερικανοί μάς έδωσαν 5 δισ. δολάρια (άσχετα το πόσα μάσησαν οι «ημέτεροι»), με μηδενική επιστροφή. Όπως ακριβώς κάνουν οι «σύντροφοι» Ευρωπαίοι τώρα με τα δάνεια που μας έδωσαν. Τα παίρνουν πίσω με γδάρσιμο…
= Ο Φ.Φ. παρουσιάζει στην Παλαιά Βουλή την 25η Οκτωβρίου το δεύτερο βιβλίο του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;».
= Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο συγγραφέας έχει κάνει δύο θητείες ως Στρ. Ακόλουθος στην Άγκυρα.

Αναγκαία διευκρίνιση

= Φίλος της στήλης, μέλος του Ταλαιπωριακού (δηλαδή του Συλλόγου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού), μου γράφει:
– Με τις φωνές σου για τα ΑΩ τρομοκρατείς τους αρμοδίους της ΓΔΑΕΕ και δενυπογράφουν μερικούς φακέλους που θα επιτρέψουν και σε μας να πάρουμε μια μπουκιά ψωμί.
= Φίλε μου, πλανάσαι. Αν διαβάζεις καλά τα γραφόμενά μου, εγώ διαμαρτύρομαι για τις εγκρίσεις που φεύγουν, η μία μετά την άλλη, και προορίζονται να δώσουν κι άλλα κέρδη στους πολύ μεγάλους. Διαβάσατε την επιστολή του προέδρου σας, κ. Τάσου Ροζολή;
= Πάντοτε σημειώνω ότι για μικρές υποθέσεις που σας αφορούν, τα ΑΩ που αφορούν εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες που λιμοκτονούν (π.χ. ΕΛΒΟ), παρατηρείται μια «δυσκοιλιότητα» των αρμοδίων. Εκεί εξαντλούν όλη την αυστηρότητά τους.
= Πώς να μη φωνάζω, όταν προχθές είδα έγκριση – πίστωση ποσού 16.030.000 ευρώ από τη ΓΔΑΕΕ (Φ.095/12902/20 Σεπτεμβρίου 2012) προς την KRAUSS-MAFEI για υλοποίηση του προγράμματος «Παροχή Ειδικού Εξοπλισμού για τη συμπαραγωγή πυροβόλων 1,55»! Για ποια «συμπαραγωγή» μού μιλάτε; Ο ειδικός εξοπλισμός (ποιος θα τον ελέγξει;) θα κλειστεί σε αποθήκες. Είναι δυνατόν σήμερα τα ΕΑΣ να αρχίσουν συμπαραγωγή πυροβόλων; Να τα κάνουν τι; Να τα πουλήσουν πού; Έλεος!
Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο η οποία αγόρασε άρματα που τα άφησε χωρίς πυρομαχικά επί δέκα χρόνια. Ξανά, έλεος!

Ο αγοραστής των ΕΑΣ έρχεται…

= Αμ, δεν έρχεται… Τι να αγοράσει, στο χάλι που βρίσκονται; Είναι δυνατόν ένας βιομηχανικός κολοσσός, στα ελληνικά μέτρα, να περπατήσει με κομματικές διοικήσεις; Δεν βάλαμε μυαλό με τα μαθήματα δεκαετιών;
= «Ψάχνουμε, εναγωνίως, για αγοραστή, για να μην κλείσει η εταιρεία», εκμυστηρεύεται στους συνδικαλιστές ο ΥΦΕΘΑ, Ναύαρχος κ. Δ. Ελευσινιώτης.
= Πώς να βρείτε αγοραστή, κ. Ελευσινιώτη μου, που:
– Μοιράσατε τη διοίκηση, με κομματικά κριτήρια, σε τρεις πάγκους, σε νέα ή παλαιότερα κομματικά «σαΐνια» με ιστορία.
Εσείς, ως τέως Α/ΓΕΝ, έπρεπε να αρνηθείτε τέτοια…
– Αδιαφορείτε πλήρως για την κατάργηση της απόφασης Βενιζέλου να κηρύξει τα ΕΑΣ έκπτωτα, ώστε να μην μπορούν να πάρουν το έργο καταστροφής των ναρκών ΚΠ. Ποιος αγοράζει βιομηχανία που δεν της εμπιστεύεται δουλειά το ίδιο το κράτος;
– Δεν ερευνάτε να βρείτε υπνώττουσες συμβάσεις των ΕΑΣ για συνεργασία με ξένους προς συμπαραγωγή υλικών (π.χ. πυρομαχικά 0,30, πυρομαχικά RN-70 κ.ά.).

Αντιδράσεις αποστράτων για τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Οι αντιδράσεις των αποστράτων για τα στρατιωτικά νοσοκομεία συνεχίζονται. Σειρά πήρε την περασμένη εβδομάδα η ΑΝΕΑΕΔ, η οποία έστειλε επιστολή στον Αρχηγό του Ναυτικού, Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη, ζητώντας να επιλυθούν μια σειρά από θέματα που αφορούν το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ε.Δ. ζητά τη μη χρέωση των ε.ε. και ε.α. στελεχών του ΠΝ και του ΛΣ -που πληρώνουν ήδη πολύ αυξημένες εισφορές- με τα σημαντικά κόστη που συνεπάγεται η νοσηλεία τρίτων στο ΝΝΑ, ενώ απαιτούν να προσφέρεται στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μόνον η πλεονάζουσα δυναμική του ΝΝΑ, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών. Μάλιστα, προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη στην περίπτωση που δεν υπάρξει ταχεία και θετική αντίδραση στα αιτήματά τους.

Παράπλευρη απώλεια

Την ελληνογερμανική «διαμάχη» της εποχής φαίνεται ότι «πλήρωσε» ο έλληνας Ακόλουθος Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, συνταγματάρχης Θεμιστοκλής Γρυμπίρης. Κάποιοι «φίλοι» της Ελλάδας κατέστρεψαν ολοσχερώς -έπειτα από εμπρηστική επίθεση- το αυτοκίνητό του τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. Το αυτοκίνητο, που έφερε διπλωματικές πινακίδες, ήταν σταθμευμένο στην πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο κ. Γρυμπίρης, ενώ στο σημείο βρέθηκαν υπολείμματα από εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια. Παράπλευρη απώλεια ο Ακόλουθος και είμαστε ακόμη στην αρχή…

Σωστά οργανωμένη η Στρατολογία

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το έργο των Στρατολογικών Υπηρεσιών Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα ο ΥΦΕΘΑ Δημήτρης Ελευσινιώτης, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στο Ρουφ την περασμένη Τετάρτη. Συγκεκριμένα, η Α’ Διοίκηση Στρατολογίας, που παρακολουθεί τις τέσσερις Στρατολογικές Υπηρεσίες της Αττικής, το 2011 διακίνησε 152.278 αλληλογραφίες και μέχρι τώρα το 2012 124.345, ενώ το 2011 εξέδωσε 25.894 πιστοποιητικά και το 2012 14.281. Επίσης, την Υπηρεσία επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 300 άτομα, ενώ άλλοι 3.000 εξυπηρετούνται τηλεφωνικά. Τέλος, την ιστοσελίδα www.stratologia.gr επισκέπτονται περίπου 100.000 άτομα τον μήνα. Σίγουρα εντυπωσιακά τα στοιχεία της Στρατολογίας, μιας υπηρεσίας που βρίσκεται πολύ κοντά στον πολίτη και, όπως αποδεικνύεται, στην υπηρεσία του πολίτη. Μπράβο στους ιθύνοντες!


Σχολιάστε εδώ