XΡΗΜΑτιστήριο

>Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για μια απλή διαρροή, ώστε να μετρήσουν αντιδράσεις, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν απροκάλυπτα με τη νοημοσύνη και την οργή μας! Αληθεύει -ναι ή όχι;- ότι η κυβέρνηση, την ώρα που μελετά να φορολογήσει ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε, αναζητά εναγωνίως παράθυρα προκειμένου να μη δοθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ (ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου ενίσχυσης), αλλά να καλυφθεί η τρύπα από νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας; Τα περί απαιτήσεων της «τρόικας» ακούγονται περιττά.

> Με τέτοιου είδους ανοίγματα προς τον εφοπλισμό, δεν θα πρέπει να απορούμε γιατί παραμένει στη θέση του! Ο λόγος για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη, που χωρίς απόφαση γενικής συνέλευσης, δηλαδή της σύμφωνης γνώμης των μετόχων, και με πρόσχημα μια πιθανή κερδοφορία θα εισηγηθεί στο ΔΣ να παραμείνουν τα τέλη και οι τιμολογιακές επιβαρύνσεις στο επίπεδο του 2012. Κι αυτό την ώρα που η ΕΕ θέτει ευθέως θέμα για το κατά πόσο ήταν διαφανείς οι διαδικασίες παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στην Cosco, καθώς οι υποψήφιοι δεν είχαν λάβει υπόψη τα φορολογικά πλεονεκτήματα που έδωσε εκ των υστέρων ο νόμος με τον οποίο επικυρώθηκε η μεταξύ τους σύμβαση.

> Άλλη μια από τις πολλές κατ’ επανάληψη απρέπειες του πλασιέ των διεθνών νταβατζήδων… Moody’s! Αντί ο επενδυτικός οίκος να δικαιολογήσει μόνο με τεχνοκρατικούς όρους την απόφασή του για υποβάθμιση του κυπριακού χρέους σε κλίμακα «junk», προχώρησε σε πολιτικές εικασίες, λέγοντας πως το ιστορικό της κυβέρνησης θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά της να εφαρμόσει γρήγορα και αποτελεσματικά τέτοιου είδους προσαρμογές.

> Το γνωστό παλιό κόλπο… Αν κάποιος από τους μεγαλοσχήμονες μπλέξει άσχημα με τις Αρχές, έχει έτοιμο τον αυτοφωράκια του! Με τον μήνα φαίνεται να σιτίζονται οι αχυράνθρωποι, ενώ μέλη των οικογενειών τους είθισται να είναι στενοί συνεργάτες των ηθικών αυτουργών. Αν κάτι δεν πάει καλά για τους δεύτερους, τότε ξεκινά το λεκτικό παραμύθι της παραπλάνησης ως μωρών παρθένων, ενώ σε περίπτωση που τα πράγματα χοντρύνουν επικίνδυνα κατατίθενται ακόμη και εικονικές μηνύσεις, ώστε να υπάρχει η έξωθεν καλή μαρτυρία.

> Λέτε να κάνουμε στους ξένους τη λάντζα, ξεκαθαρίζοντας τα καθαρά από τα βρώμικα μέρη του εγχώριου επιχειρείν, ώστε να έρθουν στη συνέχεια να τα πάρουν έναντι πινακίου φακής; Πόσο βέβαιη είναι η ελληνική κυβέρνηση πως στο κοντινό μέλλον δεν θα τεθεί από κάποια ευρωπαϊκή αρχή θέμα ανταγωνισμού εξαιτίας του ότι κάποια νέα σχήματα θα διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά μερίδια αγοράς στους χώρους όπου δραστηριοποιούνται;

> Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς; Σε πόσες εισηγμένες εμφανίζονται ως βασικοί μέτοχοι παρένθετα πρόσωπα, τα οποία έχουν υπογράψει με τους πραγματικούς κατόχους των ποσοστών εμπιστευτικά έγγραφα, με τα οποία μπορεί οι δεύτεροι ανά πάσα ώρα και στιγμή να πάρουν πίσω τις μετοχές τους;

> Βλέπουμε το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές και δυστυχώς την ίδια κατάληξη: επιζήμιες μπίζνες που καταλήγουν σε επώδυνες υποχωρήσεις και υπογραφές μειοδοσίας! Για να δούμε αν το Δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει μόνο το κόστος των μειώσεων των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα των εργολάβων, και όχι το αντίστοιχο των αυξήσεων στα ολοκληρωμένα, το οποίο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους χρήστες…

> Μας χάριζαν έναν γάιδαρο και τον κοιτάζαμε στα δόντια! Όταν το ευρωδικαστήριο φτάνει στο σημείο να παρατηρεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν στήριξε τα επιχειρήματά της με στοιχεία, ούτως ώστε να κάνει δεκτή την προσφυγή της κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινοτικά κονδύλια 132,4 εκατ. ευρώ, τότε ό,τι και να πούμε εμείς για όλους αυτούς τους ελληναράδες που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι περιττό.

> Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι, θα κληθούμε μελλοντικά να καταβάλουμε αποζημίωση, και μάλιστα νομιμότοκα, για τη ζημία που υπέστησαν τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της υποχρεωτικής ανταλλαγής των τίτλων/ομολόγων. Είναι τόσα τα νομικά επιχειρήματα (παραβίαση της Αρχής της Ισότητας, της Αναλογικότητας, του άρθρου 1 του 1ου ΠΠ.ΕΣΔΑ για την προστασία της περιουσίας κ.λπ.), που η υπόθεση είναι χαμένη από χέρι.

> Αφού μπορεί, γιατί να μην το κάνει; Ποια τα οφέλη του ελληνικού ομίλου ΦΑΓΕ από τη μεταφορά της έδρας του στο Λουξεμβούργο; Φορολογικά να τα πούμε, ασφαλιστικά να τα ονομάσουμε, εργασιακά να τα αποκαλέσουμε;

> Δεν ανησυχούν ότι ενδέχεται να κατηγορηθούν για πλημμελή διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου που τους εμπιστεύτηκαν; Υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες και με τις χρηματιστηριακές τιμές στο ναδίρ, ποιος από την ημικρατική Proton αποφάσισε να πουλήσει το ποσοστό των μετοχών που κατείχε η τράπεζα στην Αιολική ΑΕΕΧ; Αντ’ αυτού, γιατί δεν μερίμνησαν να προχωρήσουν σε αναδιαπραγματεύσεις των επιχειρηματικών δανείων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα;

> Γιατί τέτοια μυστικοπάθεια; Κρυφές θα είναι οι αποστολές του; Δεν είναι τόσο η μετατροπή της σύμβασης του κ. Βράιλα σε ειδικού συμβούλου Διοίκησης της ΕΤΕ, όσο ότι η ανακοίνωση κάνει γενικά και αόριστα λόγο για «…θέματα που θα του αναθέτει η διοίκηση…».

> Copy paste οι απόψεις των υψηλόβαθμων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, λες και κάποιοι από την κυβέρνηση τους έχουν υποσχεθεί μερίδιο από την πίτα των ασφαλιστικών μας ταμείων! Μετά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Allianz Ελλάδος, και ο CEO της Eurolife Ασφαλιστικής, κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, δήλωσε ότι «…η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να δώσει λύση στα θέματα υγείας, σύνταξης και προστασίας της περιουσίας…».

> Λέμε εμείς τώρα! Με αφορμή το πρόστιμο που επεβλήθη στην εταιρεία ALLIANZ SE, μέτοχο της επιχείρησης Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, και με δεδομένο ότι η μετοχή της τελευταίας βρίσκεται εκτός ταμπλό, μήπως η υπόθεση παραπέμπει περισσότερο σε εσωτερική πληροφόρηση και λιγότερο σε εκπρόθεσμη αναγγελία μεταβολής συμμετοχής της επί των δικαιωμάτων ψήφου;

> Λέγε λέγε, στο τέλος θα πείσουν και τους εαυτούς τους! Από τις διευκρινίσεις που έδωσε η ΝΕΛ για τη συμφωνία εξυγίανσης που υπεβλήθη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, εντύπωση προκαλεί η επισήμανση ότι σε περίπτωση που οι πιστώτριες τράπεζες της πάρουν τα πλοία, θα τα αντικαταστήσει με ναυλωμένα, χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά η εκτέλεση των εργασιών και το λειτουργικό της κόστος.

> Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε, πρόεδρε του Χρηματιστηρίου Αθηνών; Είναι δυνατόν με αυτά που συμβαίνουν στις τράπεζες, όπου αποφασίζονται συγχωνεύσεις και οι μικρομέτοχοι χάνουν τις περιουσίες τους, να τολμάτε να μιλάτε για εταιρική διακυβέρνηση και λοιπά… φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε ένα ακόμη χαστούκι από τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη, την Coca-Cola, που προτίμησε να βγει από το ΧΑ και να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

> Από τα πρόστιμα που ορθώς επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης για παραβάσεις των εισπρακτικών εταιρειών, εντύπωση προκαλεί ότι πιστωτικά ιδρύματα και θυγατρικές τους, όπως οι Εμπορική – Credicom Consumer Finance, ανέθεταν αυτού του είδους τις υπηρεσίες σε εταιρείες που δεν ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο, δηλαδή κινούνταν βάσει των δικών τους πολιτικών, και μάλιστα ενίοτε υπό διαφορετικό νομικολογιστικό καθεστώς.

> Καλώς ή κακώς, το πολυδιαφημισμένο ΕΤΕΑΝ θα πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος εκείνων για τους οποίους υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε! Αντί λοιπόν να σκύβει στις μεσαίες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, ρίχνει όλο το βάρος του στις τράπεζες.

> Θα τον πληρώνουμε για να μας πληρώνει; Αν κριθεί αναγκαίο, πού θα βρει η Ελλάδα τα 19,7 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν, για να τα καταβάλει εντός επτά ημερών στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (ESM);

> Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια από την Τράπεζα Κύπρου; Αν, πάντως, η ανακεφαλαιοποίησή της γίνει με ομολογιακά δάνεια, τότε και λιγότερα κεφάλαια θα χρειαστεί και το dilution της θα είναι πολύ μικρό. Ίδωμεν…

> Με ρυθμούς χελώνας! Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος, που υποτίθεται ότι θα αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ή των ΝΠΔΔ; Από αυτά δεν περιμένει, άλλωστε, η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά το ασφαλιστικό σύστημα;

> Για να μην τρελαθούμε κιόλας! Δηλαδή το πρόβλημα με την εταιρεία Έδραση Ψαλλίδας ήταν η μη δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης της περιόδου 1/1-30/6/2012 ή ότι τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά, ο δανεισμός υπέρογκος και οι φορολογικές υποχρεώσεις στο κόκκινο; Περί της άρσης της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της ο λόγος.

> Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση! Μπορεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να έχει δίκιο που κατηγορεί την Πολιτεία ότι με την αναδρομική μείωση του επικουρικού κεφαλαίου των ασφαλιστικών εταιρειών «…υποθάλπει εν τοις πράγμασι οικονομικές ατασθαλίες και λοιπές παραβατικές συμπεριφορές συγκεκριμένων προσώπων που λυμαίνονται τον χώρο…», ωστόσο δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι οι αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη έχουν λάβει μορφή βιομηχανικής παραγωγής, με περίεργες συνδιαλλαγές μεταξύ των εμπλεκομένων.

***

• Θα προσυπογράψουμε κάθε λέξη και γραμμή της ανακοίνωσης του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου για το επικείμενο ξεπούλημα του ΤΤ και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους μικρομετόχους του! Πάνω που νομίζαμε ότι η διοίκησή του είχε συμβιβαστεί με τη νέα τάξη πραγμάτων, επανήλθε δριμύτερη με βαρύ «κατηγορώ» κατά των πρακτικών του κράτους γενικά για «…παντελή περιφρόνηση προς τις αρχές και τη φιλοσοφία της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης που οφείλει να εφαρμόζει στις εταιρείες που είναι το ίδιο βασικός μέτοχος…» και κατά του κ. Στουρνάρα ειδικά, επειδή «…ο υπουργός των Οικονομικών παρέβη τον νόμο της αγοράς που υπαγορεύει ότι, όταν θέλεις να πουλήσεις κάτι, δεν το απαξιώνεις…».

• Δεν σας μιλάμε τυχαία! Ποιο είναι το ακριβές τίμημα των έργων Τέχνης που διαθέτει η ATEbank στα ιδιόκτητα νεοκλασικά της κτίρια ανά την επικράτεια; Θα γίνουν αποτιμήσεις από πραγματογνώμενες ή θα πάνε άκλαυτα στις τσέπες κάποιων επιτήδειων;

• Απ’ ό,τι φαίνεται, αν το κράτος θέλει χρήματα, βρίσκει! Ποιες εταιρείες φωτογραφίζει η ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο-σκούπα και προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής που μπορεί να λάβει ένας ανάδοχος δημόσιου έργου; Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε, ήδη πάντως η ΑΕΓΕΚ σκοπεύει να κάνει χρήση της.


Σχολιάστε εδώ