Ψηφιακή τηλεόραση χωρίς τηλεοπτικές άδειες!

Ουσιαστικά, αποκόπτεται η τηλεοπτική αδειοδότηση των καναλιών από την ψηφιακή εκπομπή. Συγκεκριμένα, ορίζεται πως η εφαρμογή του νέου ψηφιακού χάρτη συναρτάται με τη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων δικτύου, δηλαδή της Digea, της ΕΡΤ και των παρόχων δικτύου στην περιφέρεια, που όμως έχουν ήδη άδεια λειτουργίας από την ΕΕΤΤ. Η εκπομπή ψηφιακού σήματος στις νέες περιοχές που ορίζει ο χάρτης γίνεται βάσει χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα αναρτηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, και δικτύου και θα ελέγχεται από την ΕΕΤΤ. Πρακτικά, δηλαδή, το επόμενο βήμα στην ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης είναι να συμφωνηθεί κοινό χρονοδιάγραμμα για το σβήσιμο της αναλογικής τηλεόρασης. Πουθενά δεν αναφέρεται το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, ότι δηλαδή λειτουργούν με προσωρινό καθεστώς και θα πρέπει να δοθούν άδειες λειτουργίας!

Στους τηλεοπτικούς σταθμούς μεταφέρθηκε ρητά, κατά πληροφορίες μας, πως στόχος είναι να πετύχει η κυβέρνηση τους χρόνους της ψηφιακής τηλεόρασης για τους οποίους έχει δεσμευθεί στην «τρόικα». Και, όπως όλοι θυμόμαστε, το Μνημόνιο 2, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει σε αυτό το σημείο, προβλέπει την πλήρη ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση το πρώτο εξάμηνο του 2013!

Γι’ αυτό και έγινε με ταχύτατους ρυθμούς η δημοσίευση του νέου ψηφιακού χάρτη, παρότι άλλαξε σε σημαντικά σημεία του μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Ο χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων, σύμφωνα με την απόφαση 42800, που δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου στο τεύχος Β, ΦΕΚ 2704, χωρίζει τη χώρα σε 34 περιφέρειες (μονοσυχνοτικά δίκτυα – SFN), στις οποίες καθορίζονται δύο ή και περισσότερα κύρια και επικουρικά κέντρα εκπομπής. Από τη μελέτη της ομάδας Κανάτα για τον ψηφιακό χάρτη, που είχε τεθεί σε διαβούλευση, αφαιρέθηκαν αρκετά κύρια αλλά και επικουρικά σημεία εκπομπής. Το θέμα πλέον είναι να συμφωνήσουν η Digea, η ΕΡΤ και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανά περιφέρεια της χώρας, ώστε να γίνει η πλήρης ψηφιακή τηλεοπτική μετάβαση.

Επιβεβαίωση για τον Χορτιάτη

Πλήρης επιβεβαίωση του «Π» για την ημερομηνία της ψηφιακής μετάβασης στη Θεσσαλονίκη από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη. Μετά την ενημέρωση των τηλεοπτικών καναλιών, που άρχισαν ήδη να προβάλλουν τα σχετικά τρέιλερ προετοιμασίας του τηλεοπτικού κοινού, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριστική ψηφιακή μετάβαση στις 14 Δεκεμβρίου. Η Digea και η ΕΡΤ θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε στις 3.00 τα ξημερώματα να κόψουν μαζί το αναλογικό σήμα στον Χορτιάτη. Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, το οριστικό switch off στη Θεσσαλονίκη γίνεται λόγω της ανάγκης να επισπευσθεί η διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση. Τόσο η Digea όσο και η ΕΡΤ έχουν μπροστά τους δύσκολο έργο, αφού από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη στέλνουν σήμα σε πολλούς αναμεταδότες της Κεντρικής Μακεδονίας.


Σχολιάστε εδώ