Ψάχνουμε ξένους επενδυτές, αλλά φεύγουν οι Έλληνες!

Μετά τη ΦΑΓΕ, που «μετακόμισε» στο Λουξεμβούργο, η σημαντικότερη ελληνική πολυεθνική εταιρεία, η Coca Cola 3E μεταφέρει την έδρα των δραστηριοτήτων της στην Ελβετία και τη μετοχή της στο Λονδίνο.

Ο βασικός λόγος για αυτήν τη «μετακόμιση», πέρα από όσα αναφέρει η ίδια η εταιρεία, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» της εξόδου, είναι αυτός που επισημαίνει σε σχετική της ανάλυση η Fitch: Όσες εταιρείες, όπως η Coca Cola 3Ε, αντλούν μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους από αγορές εκτός της Ελλάδας, προσπαθούν έγκαιρα να προστατευθούν από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Με τη μεταφορά της έδρας τους εκτός Ελλάδος προστατεύονται από τον κίνδυνο να βρεθούν «παγιδευμένες» στη χώρα μας, σε περίπτωση επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, μετά την έξοδο από το ευρώ. Εξασφαλίζοντας μια προστασία από τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, οι μεγάλες ελληνικές πολυεθνικές μπορούν να δανεισθούν με καλύτερους όρους από τις αγορές, αλλά και να προσελκύσουν μετόχους από καλύτερη θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου «βομβαρδίζουν» μεγάλους ελληνικούς ομίλους με ισχυρή διεθνή παρουσία με δελεαστικές προτάσεις μεταφοράς της έδρας τους εκτός Ελλάδας και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να γίνουν ανάλογες κινήσεις και από άλλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τέτοιες προτάσεις έχουν συζητήσει κατά καιρούς, χωρίς να τις υιοθετήσουν, οι όμιλοι Στασινόπουλου και Μυτιληναίου. Η λύση της μεταφοράς έδρας, όμως, όπως ορθά επισημαίνει και η Fitch, δεν ενδείκνυται για μεγάλες εταιρείες που αντλούν τα περισσότερα έσοδά τους από την ελληνική αγορά. Η έξοδος εταιρειών όπως η Coca Cola από την Ελλάδα, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, αντανακλά στην πραγματικότητα την πλήρη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και όχι τόσο τα γνωστά από χρόνια προβλήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας (γραφειοκρατία, ασταθές φορολογικό καθεστώς, διαφθορά κ.ά.). Η προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη δεν έχει πείσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ότι οδηγεί σε επιτυχία. Αυτό είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα σήμερα στη διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα, στην προσέλκυση νέων, αλλά και στην επιτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων: αν δεν υπάρξει επαρκής διαβεβαίωση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, η κίνηση των κεφαλαίων θα έχει μόνο έναν δρόμο, της εξόδου.

Πάντως, πρέπει να τονισθεί ότι η εγκατάσταση της Coca Cola 3E στην Ελβετία ουσιαστικά «επιδοτήθηκε» εκ των προτέρων από την ελληνική κυβέρνηση! Με την τελευταία φορολογική συμφωνία που υπέγραψε με τους Ελβετούς ο Ευάγγ. Βενιζέλος και κυρώθηκε από τη Βουλή με την ψήφο των κομμάτων της συγκυβέρνησης Παπαδήμου, μειώθηκε από το 15% στο εξευτελιστικά χαμηλό ποσοστό του 5% ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων που αποδίδουν ελληνικές εταιρείες στις ελβετικές μητρικές τους εταιρείες…

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ