Υπουργοί στο στόχαστρο του Μαξίμου…
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι οποιαδήποτε σχετική συζήτηση είναι πρόωρη, πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η απόφαση έχει ληφθεί κι ότι απομένει μόνο να προσδιορισθεί ο χρόνος που θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, που με τους ατυχείς χειρισμούς του σε μια σειρά ζητήματα προκάλεσε σύγχυση, αντιδράσεις και τις οξύτατες, δικαιολογημένες επικρίσεις της αντιπολίτευσης. Και φυσικά την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργικού γραφείου. Πρώτα με την κίνησή του να ζητήσει λεπτομερή στοιχεία για την ακριβή σύνθεση (Έλληνες – αλλοδαποί) των παιδιών που φιλοξενούνται στους δημόσιους (δημοτικούς) παιδικούς σταθμούς. Κίνηση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, καθότι τα στοιχεία επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν ως απάντηση σε σχετική ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να δώσει λεπτομερή στοιχεία για τα παιδιά των μεταναστών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς κι ότι ζήτησε να γίνει καταγραφή για… λόγους καθαρά στατιστικής! Πριν κοπάσει καλά καλά ο θόρυβος, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε την πρόταση της «τρόικας» για εκκένωση των νησιών με πληθυσμό κάτω των 150 κατοίκων. Τόνισε ότι την πολιτική της χώρας δεν την καθορίζει η «ανοησία ενός ξένου υπαλλήλου». Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί νέα αναστάτωση, να εξοργισθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Εσωτερικών να υποχρεωθεί σε διορθωτικές (διευκρινιστικές) δηλώσεις. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ωστόσο, είχε… προλάβει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος να ζητήσει την παραίτηση του Γ. Στουρνάρα.
Εκείνος, πάντως, που είχε «ανοίξει» το θέμα ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, ο οποίος σε συνομιλία του είχε αναφέρει ότι μέλος της «τρόικας» ζήτησε να εκκενωθούν τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 150 κατοίκων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο προφανώς να υπογραμμίσει την προκλητική στάση των εκπροσώπων των δανειστών. Η αναφορά του αυτή είδε το φως της δημοσιότητας και προκάλεσε τις εύλογες αντιδράσεις. Τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου «πήραν φωτιά» και από το πρωθυπουργικό γραφείο ζητήθηκε με έντονο τρόπο από τον κ. Μουσουρούλη να βγει και «να μαζέψει τα πράγματα». Πράγμα που έκανε, αλλά η αναταραχή δεν έλεγε να κοπάσει, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν καν συμβούν τα τελευταία γεγονότα, τόσο ο κ. Στυλιανίδης όσο και ο κ. Μουσουρούλης είχαν μπει στη «μαύρη λίστα» του Μαξίμου εν όψει… ανασχηματισμού.
Το «αλαλούμ» που δημιουργήθηκε με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τις εργοδοτικές εισφορές υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας επανέφερε στο προσκήνιο με τον πλέον αρνητικό τρόπο το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων. Λόγω της διαφωνίας τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο υπουργός Γ. Βρούτσης υποχρεώθηκε να αποσύρει την τροπολογία, κάτι που προκάλεσε δυσμενείς εντυπώσεις και τη δυσφορία του Μαξίμου. Μετά και τις έντονες διαμαρτυρίες των κυβερνητικών εταίρων ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς εντολές προς όλους τους υπουργούς, πριν αναλάβουν οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, να ενημερώνουν όλες τις πλευρές, προκειμένου όλοι να διατυπώνουν τις απόψεις τους και να αποφεύγονται «κρούσματα» όπως αυτό με την τροπολογία για τις εργοδοτικές εισφορές. Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι μια τέτοια διαδικασία δεν είναι αποτελεσματική, θα είναι χρονοβόρα και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με σημαντική καθυστέρηση. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δείχνουν αποφασισμένοι να εντείνουν περισσότερο τις πιέσεις τους προς τους υπουργούς που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για μεγαλύτερες παρεξηγήσεις. Εξίσου ορατός είναι ο κίνδυνος για ενδοκυβερνητικές τριβές λόγω της έντασης που υπάρχει στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε αφετηρία τη διάσταση απόψεων με αφορμή την επίσκεψη της Άνγκ. Μέρκελ. Διάσταση που εξελίχθηκε σε «πόλεμο διαρροών» μέσω non-paper, με την Ιπποκράτους να επικρίνει τον Φ. Κουβέλη για την άρνησή του να συμμετάσχει σε μια τριμερή συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο. Απαντώντας κύκλοι της ΔΗΜΑΡ υπογράμμιζαν ότι ο κ. Βενιζέλος επιθυμούσε μια τέτοια συνάντηση για επικοινωνιακούς λόγους και για να ενισχύσει τη θέση του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς δέχεται σκληρή κριτική για τους χειρισμούς του στην υπόθεση με τη «λίστα Λαγκάρντ».
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ