Τώρα θέλουν και τα νησιά μας…
Έριξε την Πέμπτη τη νέα, τεραστίας ισχύος βόμβα… διά στόματος ενός υπαλληλάκου της, μέλους του τεχνικού κλιμακίου της, που συζητά τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας – έτσι πάντα γίνεται… Ρίχνεται ο σπόρος και σιγά σιγά κάποια στιγμή θα φυτρώσει…
Κοστίζουν πολύ οι 150 κάτοικοι που μένουν σε μικρά νησιά του Αιγαίου, να τους… αποσύρετε, ήταν η… πρόταση (λέγε εντολή…).
Εκείνη τη στιγμή αστραπιαία θα έπρεπε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλης να διακόψει τη συζήτηση και να τους πετάξει κλωτσηδόν έξω από το υπουργείο. Δεν το έκανε… Λίγο αργότερα, συνειδητοποιώντας το πού το πάει η «τρόικα» μʼ αυτήν τη δήθεν αθώα πρόταση, ότι θα έχουμε οικονομία αφού δεν θα χρειαστεί να «πιάνει» το καράβι, να πηγαίνει ρεύμα και νερό σʼ αυτά τα νησιά, τη δημοσιοποίησε σε εκδήλωση στον Ναυτικό Όμιλο, παρουσία περίπου 60 εφοπλιστών και εκπροσώπων του ναυτιλιακού χώρου. Δείτε, μέχρι τι μας ζητάει η «τρόικα» θέλησε να πει. Μόλις όμως διέρρευσε η πρόταση, για ερήμωση των νησιών, έγινε ο χαμός. Ο υπουργός, κατόπιν εντολής του Μαξίμου, έσπευσε να διαψεύσει αυτό που ο ίδιος είχε πει…
Ξεκάθαρα με την πρότασή της η «τρόικα» έβαλε θέμα ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ! Έτσι και γινόταν δεκτή και μείνουν ακατοίκητα τα περί ων ο λόγος νησιά μας, αυτόματα χάνουν το δικαίωμα ΑΟΖ! Αυτό περιμένουν οι απέναντι.
Να εγκαταλείψουμε τα νησιά μας. Να αφήσουμε τις ρίζες μας. Αυτό ωμά μας λένε οι «τροϊκανοί». Ξεπέρασαν κάθε όριο. Παραβιάζουν σύνορα. Απαράβατα όρια. Όχι απλώς κόκκινες γραμμές. Προκαλούν. Τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, μπορεί και να τα συζητήσεις. Εδώ όμως πρόκειται για πράγματα αδιαπραγμάτευτα. Που έτσι και κάνεις σταλιά βήμα πίσω, χάνεις κομμάτι της πατρίδας σου. Και δεν πρόκειται ποτέ να το ξαναποκτήσεις. Γιʼ αυτό και η αντίδραση είναι τεράστια. Τι να το κάνεις το ευρώ όταν απειλούν την πατρίδα σου;
Δεν ήταν όμως το μόνο ανησυχητικό σύννεφο την εβδομάδα που πέρασε.
Το «Αιγαίο μας»…
Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προσφωνώντας τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στο Κοινοβούλιο, κατέληξε λέγοντας ότι: «σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας». Δήλωση που προκάλεσε αναταράξεις. Πρώτον, για τη λέξη «ελευθερία». Τι εννοούσε; Το οποιοδήποτε καράβι; Γιατί αν αναφερόταν σε ελληνικό, αυτό είναι αυτονόητο… Άρα; Και το δεύτερο σημείο, η φράση «Αιγαίο μας». Όταν απευθύνεσαι σε κάποιον, που είστε μαζί, κάθε λογικός άνθρωπος θα σκεφτεί ότι «το Αιγαίο μας» αναφέρεται και στους δύο…
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών το αξιοποίησε αμέσως: «Εμείς πάντα επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο» (!), ήταν η απάντησή του.
Με τη δημοσιοποίηση της δήλωσης, με δελτίο Τύπου της Βουλής δημιουργήθηκε μεγάλη αναταραχή… Κυρίως για τη φράση του κ. Νταβούτογλου, ότι «επιθυμούμε πάντοτε το Αιγαίο να είναι πάντοτε ελεύθερο»… Δηλαδή να μην υπάρχει κανένας περιορισμός κίνησης εντός του Αιγαίου…
Ο κ. Μεϊμαράκης δεν αντέδρασε… Άρχισαν να κτυπάνε τα τηλέφωνα, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες δεν πίστευαν στα μάτια τους, μʼ αυτό που διάβαζαν από το δελτίο Τύπου της Βουλής. Που άναβε στην Τουρκία πράσινο φως να κινούνται ελεύθερα τα πλοία της στο Αιγαίο. Η Βουλή αναγκάστηκε να βγάλει διορθωτικό δελτίο Τύπου, όπου η φράση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών τροποποιήθηκε ως εξής: «Επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα ειρήνης και φιλίας ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία». Η δικαιολογία ήταν ότι έγινε λάθος στη… μετάφραση. Καλά, όταν γραφόταν το δελτίο Τύπου, πριν δοθεί στους δημοσιογράφους και αναρτηθεί στο διαδίκτυο, κανένας από το Γραφείο του κ. Μεϊμαράκη δεν το διάβασε; Ούτε ο ίδιος έριξε μια ματιά; Ούτε και ο διπλωματικός του σύμβουλος; Αφήστε που δεν υπήρχε έλληνας μεταφραστής και ο πρόεδρος της Βουλής δέχτηκε να του μεταφράζει ο τούρκος μεταφραστής του Νταβούτογλου, το τι έλεγε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Το αποτέλεσμα ήταν για άλλη μια φορά, αφού έγινε η γκάφα (;), να τρέχουμε εκ των υστέρων…
Ελπίζουμε πάντως και ευχόμαστε να ήταν απλό λάθος της μετάφρασης και δεν εξέφραζε ο κ. Μεϊμαράκης αλλαγή γραμμής…
Τρίτωσε το κακό…
Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και ένα άρθρο της «Καθημερινής» που υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, κάτι που από χρόνια πιέζουν οι Αμερικάνοι όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις να αποδεχτούν…
Στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η «Καθημερινή» της Τετάρτης, με τίτλο «Η ανατολική προοπτική», έγραφε τα εξής:
«Όταν το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο ανεφύη στη δεκαετία του ʼ70, η Ελλάς διέθετε υπεροχή αέρος και θαλάσσης – αεροσκάφη Φάντομ και υποβρύχια. Εις ουδέν ωφέλησαν και επί πλέον κατελήφθη το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Σήμερα ο συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικότατος εις βάρος της Ελλάδος και η ανάγκη αξιοποιήσεως των ενεργειακών κοιτασμάτων επιτακτικότατη.
Η σωφροσύνη υπαγορεύει την ad hoc αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων στην ελληνοτουρκική μεθόριο από κοινού, δίχως την εσπευσμένη λύση των προβλημάτων που υφίστανται. Η ιδεολογική αποφόρτιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η αναγκαία και ίσως η μοναδική προϋπόθεση».
Χρειάζονται σχόλια;