Τζούφια η επίσκεψη της πανούργας Μέρκελ

Τελετουργικό άψογο κατά την άφιξη της… εριτίμου κ. Μέρκελ. Κόκκινα χαλιά στο αεροδρόμιο, εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών, παρουσιάσεις ελληνικών και γερμανικών αντιπροσωπειών εκ μέρους πρωθυπουργού και καγκελαρίου. Και σχεδόν παγκόσμιο ενδιαφέρον για την εξάωρη παραμονή της σιδηράς κυρίας στην Αθήνα.

Δυσερμήνευτοι οι λόγοι του αστραπιαίου αυτού ταξιδιού. Σε ένα πρώτο επίπεδο, η πρώην κομμουνίστρια καγκελάριος ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα για να στηρίξει την υφιστάμενη κυβέρνηση και κυρίως τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά. Βρήκε –ή ανακάλυψε αιφνιδίως– στις χαρακτηρολογικές ιδιότητες του έλληνα πρωθυπουργού ΜΙΑ ΑΔΕΛΦΗ ΨΥΧΗ. Μια αδελφή ψυχή υπάκουη και ευένδοτη.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο απευθυνόταν, με όσα είπε, στο εν Γερμανία ακροατήριό της. Ένα επιφυλακτικό και δύσπιστο ακροατήριο, σημαντικό τμήμα του οποίου επιθυμεί να κερδίσει ως δυνάμει ψηφοφόρους της. Ταυτόχρονα, βέβαια, εγνώριζε ότι υπήρχε εν είδει… ωτακουστή και το ΔΝΤ. Ένα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με επικεφαλής μια άλλη γυναίκα, εξίσου δυναμική και φιλόδοξη, η οποία την υποβλέπει και επιπλέον αμφισβητεί ριζικά την ορθότητα της πολιτικής της.

Η κ. Λαγκάρντ, με δεδομένη μια αυξανόμενη ύφεση που δεν χαλιναγωγείται και μια ανεργία που τραβάει συνεχώς την ανηφόρα, δεν θεωρεί μόνο εντελώς ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΟ το νέο πακέτο μέτρων για την Ελλάδα –ας όψεται ο πράκτορας της Ευρωζώνης και του Βερολίνου Παπαδήμος που είχε υποδείξει ως πρωθυπουργός τα 77 από αυτά!–, αλλά πιστεύει επιπλέον ότι ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ. Γιʼ αυτό, άλλωστε, η κ. Λαγκάρντ τάσσεται αναφανδόν υπέρ τού να κλείσει το ΔΝΤ τους κρουνούς χρηματοδότησης της χώρας μας, πασάροντας τον… μουντζούρη στην Ευρωζώνη και διʼ αυτής στην αντίζηλό της στον χώρο της πολιτικής.

Σκοπός της έλευσης της κ. Μέρκελ στην Αθήνα ήταν ΝΑ ΠΑΡΕΙ, ΟΧΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ. Αυτός υπήρξε εξάλλου ο λόγος που θεώρησε επιτυχία την τελευταία προ της αναχωρήσεώς της συνάντηση με έλληνες και γερμανούς βιομηχάνους παρουσία Σαμαρά. (Κυκλοφορούν πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι, εκτός των άλλων, όπως η κερδοφόρα εκμετάλλευση των σκουπιδιών, επιθυμεί να αναλάβουν Γερμανοί ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Πρόκειται για ανατριχιαστικές πληροφορίες, εάν είναι αληθινές.)

Εξοντωτική λιτότητα προσέφερε στους Έλληνες η σημερινή ηγέτις της Γερμανίας, μαζί μάλιστα με την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Μιας χώρας και ενός λαού στην οποία και στον οποίο χρωστάει –και καμώνεται πως το αγνοεί– τόσο το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο όσο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Μετά την επανένωσή της, η Γερμανία του Χέλμουτ Κολ τήρησε στο ακέραιο τις εκ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου απορρέουσες οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στη Ρωσία και την Πολωνία. Οι διάδοχοι όμως του Κολ στην καγκελαρία δεν έδωσαν τσακιστή δεκάρα στην Ελλάδα. (Προσωπικά φρονώ ότι δεν το έπραξαν επειδή οι Έλληνες, πρωτίστως διά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τους ΤΑΠΕΙΝΩΣΑΝ στην κατοχή ως λαό, εμποδίζοντας τους χιτλερικούς προγόνους τους να ενισχύσουν τους συμπολεμιστές τους στην εκστρατεία προς το Στάλινγκραντ.) Όσο για την πανούργα Μέρκελ, φρόντισε να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή –μέγιστο αίσχος των ψηφισάντων– άρθρο το οποίο διελάμβανε: «Αποκλείονται οι συμψηφισμοί. Εάν, επί παραδείγματι, η Γερμανία οφείλει χρήματα στην Ελλάδα και η Ελλάδα στη Γερμανία, απαγορεύονται οι διά συμψηφισμού διακανονισμοί». (Παρέθεσα το εν λόγω άρθρο από μνήμης και όχι κατά λέξη. Η ουσία, πάντως, είναι αυτή και δηλοί την ποιότητα των πολιτικών μας ηγεσιών…) Πρόκειται για κάλπικο διʼ υφαρπαγής άρθρο, το οποίο θα ακυρώσει μια άλλη, πατριωτική ελληνική κυβέρνηση, που θα διεκδικήσει ΣΘΕΝΑΡΑ σε διεθνή δικαστήρια και με άλλης κατευθύνσεως συμμαχίες τα απαραγράπτως και εντόκως οφειλόμενα από το αδηφάγο «4ο Ράιχ». Ας μην ξεχνάμε ότι στο πλευρό μας βρίσκονται με εμπεριστατωμένες –και ήδη καταγεγραμμένες– δηλώσεις ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Θα κλείσω με τα τραγικώς ευτράπελα της επισκέψεως Μέρκελ στην Αθήνα με δύο συναφείς παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά τις επίσημες δηλώσεις. Πρωθυπουργός και καγκελάριος προέβησαν σε εισαγωγικές επισημάνσεις. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε το βαρύτατο τίμημα της συνεχιζόμενης ύφεσης που πλήττει… μπλα μπλα μπλα… τους Έλληνες και κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τις αναληφθείσες υποχρεώσεις της. Η κ. Μέρκελ, αφού επήνεσε τις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν είπε απολύτως τίποτα, εκτός από το ότι θα περιμένει την… έκθεση της «τρόικας»! Όλο το ζουμί το είχαν όμως οι ελάχιστες ερωτήσεις δημοσιογράφων, εναλλάξ Ελλήνων και Γερμανών, που απευθύνονταν και στους δύο. Σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου απάντησε πρώτα η Μέρκελ και μετά ο Σαμαράς. Και πριν ακολουθήσει άλλη ερώτηση, σπεύδει να παρεμβληθεί η Μέρκελ λέγοντας: «Εύχομαι και ελπίζω να μείνετε στο ευρώ»! Ο Σαμαράς τα ʼχασε και το βούλωσε, αντί να ανταπαντήσει, έστω με το τετριμμένο: Ασφαλώς θα μείνουμε στο ευρώ!

Ο περίπατος των δύο προς το Προεδρικό Μέγαρο ήταν χάρμα οφθαλμών. Βλέποντας κανείς το ύφος και τις κινήσεις του σώματος του Σαμαρά, είχε την αίσθηση πως προσπαθούσε ακόμα να αφομοιώσει τη σβουριχτή γροθιά που του έριξε μιάμιση ώρα πριν στο στομάχι η Μέρκελ. Από την άλλη μεριά, η κ. Κλείτου της δημόσιας τηλεόρασης, κόρη του μακαρίτη Κλείτου της ΝΔ και της Πολιτικής Άνοιξης, θεωρώντας πιθανώς τον περίπατο των δύο ευκαιρία για αμοιβαίες εξομολογήσεις πλατωνικού έρωτα, αναφωνούσε κάθε τόσο το κατά κόρον ειπωμένο «μια εικόνα, χίλιες λέξεις»! Αριστούργημα! Αριστούργημα τραγικά φαιδρεπίφαιδρο!


Σχολιάστε εδώ