Τεστ συνοχής για την κυβέρνηση

Δεν θα ψηφιστούν βέβαια μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης-Παρασκευής, δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να ψηφιστούν, αλλά εφόσον οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη νέα συνάντηση που θα έχουν (αύριο ή μεθαύριο) τα οριστικοποιήσουν, τότε αφενός μεν ο πρωθυπουργός θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αυτήν τη συμφωνία και αφετέρου οι τρεις θα έχουν δεσμευτεί για την υπερψήφισή τους.

Αρκεί όμως αυτή η δέσμευση προκειμένου να περάσουν απʼ τη Βουλή «αναίμακτα» αυτά τα μέτρα, την ώρα που τόσο πολιτικές δυνάμεις όσο και συνδικαλιστικές οργανώσεις θα βρίσκονται «στα κεραμίδια» για να αποτρέψουν την ψήφισή τους;

Βέβαια ουδείς αμφιβάλλει ότι τα μέτρα θα περάσουν.

Ωστόσο απʼ τις διαρροές που θα υπάρξουν θα εξαρτηθούν πολλά.

Και η πολιτική τους νομιμοποίηση.

Και η συνοχή της κυβέρνησης.

Και το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί και θα καθορίσει εν πολλοίς τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησής τους.

Και οι εξελίξεις στο εσωτερικό των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ακόμα και το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, ένα σενάριο που διακινείται και συναρτάται απʼ τις αντοχές της κυβέρνησης.

Επίσης από όλη αυτήν τη διαδικασία θα εξαρτηθούν και οι σχέσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, σχέσεις που δοκιμάζονται τις τελευταίες μέρες (π.χ. η κριτική του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μέρκελ, τα όσα είπε ο Φίλ. Σαχινίδης στην Επιτροπή της Βουλής απευθυνόμενος σε υπουργούς της ΝΔ, η κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ).

Οι αδύναμοι κρίκοι…

Αυτήν τη στιγμή και με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί φαίνεται πως το πιο συμπαγές κόμμα εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι η ΝΔ, ενώ αδύναμοι κρίκοι δείχνουν να είναι τα δύο μικρότερα κόμματα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Το επιτελείο της ΝΔ εκφράζει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρξουν 2-3 διαρροές από βουλευτές του κόμματος (υπενθυμίζεται ότι στη ΝΔ έχει ήδη τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας).

Μέχρι στιγμής ενστάσεις για κάποια εκ των μέτρων έχουν εκφράσει –χωρίς αυτό σε καμιά περίπτωση να προδιαγράφει την τελική τους στάση– οι βουλευτές Νικ. Κακλαμάνης, Γ. Βλάχος, Κ. Γκιουλέκας, Γ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Καρυπίδης.

Αλλά, επαναλαμβάνουμε, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στο τέλος οι αντιρρήσεις θα ενσωματωθούν και δεν θα υπάρξει πρόβλημα…

ΠΑΣΟΚ: Τοπίο στην ομίχλη…

Πιο γκρίζο είναι το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, ακριβώς επειδή η στάση πολλών βουλευτών έναντι των μέτρων θα καθοριστεί εν πολλοίς απʼ το γενικότερο εσωκομματικό κλίμα, που δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλό (βλ. σχετικό ρεπορτάζ).

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν ως ευκαιρία την καταψήφιση των μέτρων, ώστε να βγάλουν έτσι την οργή τους για τον Βαγγ. Βενιζέλο, να προκαλέσουν εσωκομματικές εξελίξεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Π», μια «σκληρή» ομάδα βουλευτών που προσανατολίζονται στην καταψήφιση των μέτρων το έχουν ήδη συμφωνήσει αυτό.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούνται ότι ανήκουν στον κύκλο επιρροής του Ανδ. Λοβέρδου, αν και ο ίδιος έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ψηφίσει τα μέτρα… Παρά ταύτα έχει ανοίξει μεγάλη περπατησιά και όλο και περισσότεροι στοιχίζονται δίπλα του.

Η κομματική ηγεσία δεν έχει ακόμα καταλήξει αν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία, που θα σημαίνει διαγραφή όσων καταψηφίσουν. Κάποιες τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία.

Μέχρι στιγμής οι «ύποπτοι» για καταψήφιση των μέτρων βουλευτές είναι γύρω στους 10-12.

Μεταξύ αυτών ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος πάντως ζήτησε απʼ τον Βενιζέλο να συνεδριάσει η ΚΟ πριν από την ψήφιση των μέτρων και ό,τι αποφασίσει να είναι δεσμευτικό για όλους.

Τις τελευταίες μέρες στους «ύποπτους» έχει προστεθεί ο Μ. Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί απʼ τον στενό κύκλο του επιτελείου του Βενιζέλου, όπου ανήκε έως πρόσφατα. Και πλέον δεν κρύβει ότι η σημερινή ηγεσία έχει τελειώσει και πρέπει να αναζητηθεί νέο πρόσωπο να μπει επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφράσει τη διαφωνία τους και απειλούν με καταψήφιση οι Μ. Μπόλαρης, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Τζάκρη, Χρ. Αηδόνης.

Επίσης μεταξύ των «υπόπτων» κατατάσσονται ο Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος εμφανίζεται να έχει σοβαρό πρόβλημα αν ψηφίσει τα μέτρα, καθώς έχει απέναντί του τον Μιχελογιαννάκη της ΔΗΜΑΡ και τον Μαριά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι θα τα καταψηφίσουν, καθώς και οι –προσκείμενοι στον Κ. Σκανδαλίδη– Γ. Κουτσούκος και Μ. Κασσής.

Στη ΔΗΜΑΡ οι τρεις (Μιχελογιαννάκης, Βουδούρης, Μουτσινάς) θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν, ενώ ανοιχτό παραμένει τι θα κάνει ο βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Αναγνωστάκης, δηλαδή αν θα ψηφίσει «παρών» ή «όχι».

Ενώ 1-2 άλλοι βουλευτές (όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Γ. Πανούσης) είναι πιθανόν να παραιτηθούν προκειμένου να αποφευχθεί μια μείζων κρίση στο κόμμα!

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφοφορία για τα μέτρα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και το μέλλον των δύο μικρότερων κομμάτων του…


Σχολιάστε εδώ