Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Για πολλοστή φορά η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά απέδειξε πόσο ευάλωτη και ρηχή είναι και, κυρίως, πόσο εξαρτημένη παραμένει από τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας.

• Όσοι είχαν επενδύσει στην επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατανόησαν γρήγορα πως οι προσδοκίες τους ήταν «κοντές». Η φράου Μέρκελ περιορίστηκε σε «ευχές» για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και, επί της ουσίας, δεν προσέφερε τίποτε καινούργιο σε επενδυτές και αγορά.

• Με δυο λόγια, παραμένουν όλα τα ερωτήματα για την τύχη της «ελληνικής προσπάθειας», παραμένουν οι ενστάσεις της «τρόικας» για το πακέτο μέτρων που θεωρητικά θα υλοποιηθεί τη διετία 2013-14, παραμένει άγνωστο το περιεχόμενο της έκθεσης των εκπροσώπων των δανειστών μας -μιας έκθεσης που έχει αναχθεί σε απόλυτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης-ανάσας προς την οικονομία μας-, ενώ ομοίως άγνωστος παραμένει και ο ακριβής χρόνος εκταμίευσης αυτής της δόσης-»μαμούθ».

• Όλα αυτά τα «γκρίζα» -προσώρας τουλάχιστον- δεδομένα, σε συνδυασμό με το διορθωτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, δεν συνάδουν με την προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς. Πολύ δε περισσότερο με το να τροφοδοτήσουν μια ανοδική τροχιά, έστω κι αν το ΧΑ δείχνει τάσεις να επαναπροσεγγίσει επίπεδα παλαιότερων ετών. Αρχής γενομένης από τις 800 μονάδες, που τις «άγγιξε» ώρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ, για να τις «χάσει» αμέσως μετά…

• Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημερομηνία-ορόσημο για το ΧΑ είναι η 18η του μηνός, δηλαδή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου όλοι προσδοκούν, αν όχι μια τελική λύση για το ελληνικό ζήτημα, τουλάχιστον μια «πολιτική λύση», μια δήλωση ικανή να τερματίσει τις αμφιβολίες και τα «γκρίζα» σενάρια για την ελληνική οικονομία.

• Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν «βοηθάει» και το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά τίποτε από αυτά δεν θα έχει σημασία αν οι πολιτικοί ταγοί της ΕΕ δώσουν στην Ελλάδα τις απαντήσεις που ζητάει…

• Όπως εκτιμούν οι πλέον έμπειροι επαγγελματίες της αγοράς, τη δεδομένη στιγμή το ΧΑ βρίσκεται στο πλέον κομβικό σημείο της χρονιάς, στο σημείο που χρειάζεται το έναυσμα -από τη Σύνοδο Κορυφής, άραγε;- για να διασπάσει όχι μόνο τις 800 αλλά ακόμα και τις 850 ή τις 900 μονάδες.

• Οψόμεθα…

ΥΓ.: Κάτω από το 50%, στο 49,7% (από 51,5% τον Αύγουστο), υποχώρησε η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ τον Σεπτέμβριο! Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το ότι ο Σεπτέμβριος ήταν αναλογικά ένας θετικότατος μήνας, καθώς ο Γενικός Δείκτης κέρδισε ποσοστό της τάξεως του 15,1%, ενώ η αξία συναλλαγών έφτασε στο 1,26 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 162,2% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του αμέσως προηγούμενου μήνα! Αναλυτικότερα, τoν Σεπτέμβριο του 2012 η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έκλεισε στα 28,34 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 12,2% από τον Αύγουστο, ενώ οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν το 30% της συνολικής αξίας συναλλαγών και για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό οι εισροές κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά, σε μηνιαία βάση, ήταν λιγότερες από τις εκροές.

YΓ.2: Μπορεί πάντως οι περισσότεροι να προσδοκούν μια θετική εξέλιξη για το ΧΑ, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει γεγονότα δυσάρεστα, έως και ανησυχητικά, που δείχνουν πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία οδηγεί μεγάλες επιχειρήσεις εκτός συνόρων της χώρας! Έτσι, μετά τη ΦΑΓΕ, η οποία ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα τη μεταφορά της έδρας της στο Λουξεμβούργο, την Παρασκευή το πρωί και η Coca – Cola ανακοίνωσε πως φεύγει από το ελληνικό Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοινώθηκε ότι η Coca – Cola κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Coca – Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης ΑΕ με αντάλλαγμα μετοχές της Coca – Cola HBC. Στόχος των βασικών μετόχων είναι η συγκέντρωση και κατόπιν η διαγραφή όλων των μετοχών της εταιρείας από το ΧΑ, προκειμένου να εισαγάγει την Coca – Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως στην premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου μέσα στους πρώτους μήνες του 2013…


Σχολιάστε εδώ