Στενεύουν τα περιθώρια…

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου, έτσι ώστε μέχρι την προσεχή Πέμπτη να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την «τρόικα» για τα μέτρα των 13,5 δισ. και να έχουν προωθηθεί όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα από τους δανειστές. Με τα χρονικά περιθώρια εξαιρετικά στενά, περιορίζονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες οριστικών αποφάσεων, ενώ ήδη ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προαναγγείλει ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Στην Αθήνα ευελπιστούν ότι μέχρι τότε θα έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για την επιμήκυνση κι ενδεχομένως για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το ΔΝΤ πιέζει ασφυκτικά για ένα νέο «κούρεμα», αλλά το Βερολίνο διαφωνεί και αντιστέκεται. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον…

Είδαν πρόοδο

Η αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου άπαντες αναγνώρισαν ότι η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις. Σε ανάλογο κλίμα ήταν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι «είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης» και ότι εντός του Νοεμβρίου η Ελλάδα θα πάρει τη δόση των 31,5 δισ. Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup έθεσε ως προϋπόθεση την προώθηση όλων ανεξαιρέτως των διαρθρωτικών αλλαγών μέχρι την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Πολύ πιο σημαντικές ωστόσο ήταν οι δηλώσεις των Φρανσουά Ολάντ και Μαριάνι Ραχόι αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι. Ο πρώτος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και ότι οι αποφάσεις που την αφορούν δεν πρέπει να καθυστερήσουν άλλο και ει δυνατόν να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής. Ο ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε την αποτυχία συνολικά της Ευρώπης.

Ναι μεν, αλλά…

ΘΕΤΙΚΗ για τη χώρα μας ήταν, κατά γενική ομολογία, η ολιγόωρη αλλά σημαντική επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Μπορεί η γερμανίδα καγκελάριος να μη δεσμεύτηκε για κανένα από τα φλέγοντα ζητήματα (εκταμίευση, επιμήκυνση κ.ά.), ωστόσο πρόσφερε σαφή στήριξη στην προσπάθεια της Ελλάδας για παραμονή στο ευρώ. Αναγνώρισε τόσο την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, όσο και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Επέμεινε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της προσπάθειας, προσθέτοντας ότι… βλέπει φως στο βάθος του τούνελ! Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω της ύφεσης και της ανεργίας και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα ή χάρες, αλλά χρόνο για να σταθεί στα πόδια της. Επίσης υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να διαψεύσει όσους έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας.

Υψηλοί τόνοι

Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συνοδεία συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας από φορείς και χιλιάδες εργαζόμενους, με επεισόδια, συγκρούσεις με την Αστυνομία, συλλήψεις κ.λπ. Σφοδρές ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτικό φιάσκο» και κατήγγειλε ότι η καγκελάριος ήρθε στην Αθήνα για να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση και το καταστροφικό Μνημόνιο, ενώ εκτίμησε ότι αν υλοποιηθούν τα μέτρα των 13,5 δισ. η Ελλάδα θα βουλιάξει και θα αποσταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο η Ευρώπη. Η Χρυσή Αυγή σημείωσε ότι η υποτέλεια της συγκυβέρνησης οδηγεί σε νέο Μνημόνιο, ενώ το ΚΚΕ επισήμανε ότι η επίσκεψη ουσιαστικά βοηθάει τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κυβέρνηση να ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία για την προσεχή Πέμπτη 18 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα.

Αλλοιώθηκαν

ΣΕ δύο μέτωπα εξελίσσονται οι έρευνες για τη «λίστα Λαγκάρντ» με τους 2.000 έλληνες μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα οι οικονομικοί Εισαγγελείς τον προτρέπουν να ζητήσει εκ νέου τη λίστα από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Αμφισβητούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τη γνησιότητα του καταλόγου με τα ονόματα που έφτασε στα χέρια τους και αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αλλοίωσής του. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, οι Εισαγγελείς θα αποφασίσουν αν θα καλέσουν για κατάθεση πρόσωπα με την ιδιότητα πλέον του ύποπτου. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κλήθηκαν και κατέθεσαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσει κι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο μεταξύ συνεχίζονται από τις αρμόδιες αρχές οι έλεγχοι για τους 54.000 Έλληνες που την επίμαχη περίοδο 2009-11 μετέφεραν σημαντικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών είναι πολιτικοί, δικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι κ.ά.

Μυστήρια

ΜΥΣΤΗΡΙΟ στο σκάνδαλο με τις μίζες για τους πολεμικούς εξοπλισμούς πρόσθεσε ο αιφνίδιος θάνατος σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα (Ινδονησία) του επιχειρηματία Βλάσση Καμπούρογλου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τις καταθέσεις εμπλεκομένων στην υπόθεση, διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί, αφού ήταν εκείνος που για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου μετέφερε στο εξωτερικό τα χρήματα από τις μίζες. Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο Γιάννης Σμπώκος, στενός συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Κατά την απολογία του ισχυρίσθηκε ότι δεν έχει καμιά ανάμειξη στο σκάνδαλο, ότι δεν γνώριζε τίποτα και αρνήθηκε ότι προχώρησε σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, η εμπλοκή της οποίας είχε προκύψει από στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι δικαστικές αρχές.


Σχολιάστε εδώ