Σπριντ Στουρνάρα για να κλείσει το «πακέτο» ως την Τετάρτη

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να δοθεί η ευκαιρία στον πρωθυπουργό να θέσει στη Σύνοδο το ελληνικό ζήτημα, κυρίως δηλαδή το αίτημα για την επιμήκυνση του προγράμματος, παρότι η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί η πλήρης έκθεση της «τρόικας», που «σκαλώνει» στο σκέλος της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Με ένα «βαρύ» πακέτο λιτότητας, εγκεκριμένο από την «τρόικα», ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προχωρήσουν σε μια θετική πολιτική δήλωση για τις προσπάθειες της Ελλάδας και, το σημαντικότερο, θα ανάψουν στην «τρόικα» «πράσινο φως», ώστε να συνεχίσει την επεξεργασία του ελληνικού προγράμματος, έχοντας όμως ως βάση την παραδοχή της επιμήκυνσής του κατά δύο χρόνια.

Παρά ταύτα, η επιμήκυνση δεν θα έχει το αποτέλεσμα που προδιέγραφαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις προεκλογικές τους τοποθετήσεις. Το πρόγραμμα θα είναι… αποκρουστικά εμπροσθοβαρές, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων τοποθετείται το 2013: η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι τα μέτρα περικοπών του 2013 θα ξεπεράσουν κατά πολύ ακόμη και τις σκληρές προβλέψεις του δεύτερου Μνημονίου, πλησιάζοντας τα 9,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 7,8 δισ.

Επιπλέον, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρόικα», εάν υπάρξει η πολιτική έγκριση για επιμήκυνση, θα απαιτήσει να γίνει συζήτηση και για τα πρόσθετα μέτρα που θα χρειασθούν για το 2015-2016, ώστε να καλυφθεί, όσο είναι δυνατόν, το χρηματοδοτικό κενό αυτής της διετίας. Έτσι, φθάνουμε στα σενάρια που από καιρό έχει αποκαλύψει το «Π», τα οποία φέρνουν τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων του νέου προγράμματος, ως και το 2016, να πλησιάζει τα 20 δισ. ευρώ!

Για να φθάσουμε, όμως, στο πλήρες κλείσιμο της έκθεσης της «τρόικας», το Eurogroup έχει υψώσει τον διαπραγματευτικό πήχη, από πλευράς «τρόικας», σε σχεδόν απαγορευτικά ύψη. Η Ελλάδα καλείται να ολοκληρώσει, πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, 89 προαπαιτούμενες ενέργειες.

Δηλαδή, όλες όσες είχε περιλάβει ο Λ. Παπαδήμος στη γνωστή λίστα του για τον Ιούνιο, συν τις προαπαιτούμενες ενέργειες που αρχικά είχαν προγραμματισθεί να περιληφθούν στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για έναν πραγματικό καταιγισμό μέτρων δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα, αλλά και για σοβαρές θεσμικές τομές, όπως ο διορισμός μόνιμου γραμματέα εσόδων στο υπ. Οικονομικών, τα οποία δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη πώς θα προλάβει να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί –εκτός απροόπτου– η εκταμίευση της δόσης των 37,5 δισ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται όχι μόνο τα «παγωμένα» 31,5 δισ., αλλά και η επόμενη προγραμματισμένη δόση των 6 δισ. Η διαπραγμάτευση των τελευταίων μερών εξελίσσεται πάντως με την «τρόικα» να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων και την κυβέρνηση να αδυνατεί να προστατεύσει οποιαδήποτε «κόκκινη γραμμή»:

Ο «λογαριασμός» του 2013 πλησιάζει τα 9,5 δισ. ευρώ, με τις περικοπές των συντάξεων να κινούνται προς τα 5 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του δεύτερου Μνημονίου, για «ψαλιδίσματα» 3-3,5 δισ. ευρώ. Από τα φορολογικά μέτρα, που θα εφαρμοσθούν κυρίως το 2014, η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα 3 δισ. ευρώ, αλλά η «τρόικα» έκρινε ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 2 και απαίτησε πρόσθετες περικοπές δαπανών 1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον «λογαριασμό» του 2014 στα 4,5 δισ. ευρώ!

Το μόνο θετικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης των τελευταίων ημερών είναι ότι η κυβέρνηση «ελαφραίνει» κάπως τα νέα φορολογικά μέτρα.

Για παράδειγμα, εγκαταλείπει το σενάριο φορολόγησης όλων των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών με τον ισοπεδωτικό συντελεστή 35% και στρέφεται προς την κατεύθυνση μιας… υποτυπώδους κλιμάκωσης (20% για τα εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, 35% για τα υψηλότερα εισοδήματα). Παράλληλα, προστατεύει τους «μπλοκάκηδες», επιτρέποντας να συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, αν έχουν έως και δύο εργοδότες. Για τις επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, προβλέπεται ενιαίος, χαμηλότερος συντελεστής, 19% για τα κέρδη και 19% για τα μερίσματα.

Οι αγρότες θα φορολογούνται με συντελεστές που θα αντιστοιχούν στο ήμισυ αυτών που θα εφαρμοσθούν στους επαγγελματίες (10% και 17,5%) και θα πληρώνουν φόρους με βάση τα βιβλία τους. Δυσμενής εξέλιξη είναι και η απόφαση για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων καταθέσεων στο 15%.

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ