Περιοδείες σε όλη τη χώρα ξεκινάει ο Τσίπρας

Η κινηματική δράση θα έχει και συνέχεια, αφού εν όψει της προώθησης του νέου πακέτου των οικονομικών μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, και μάλιστα σχεδιάζονται περιοδείες του ίδιου του Α. Τσίπρα σε αρκετές πόλεις, καθώς θεωρείται ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι το δυνατό χαρτί του κόμματος, που θα πρέπει να αξιοποιείται αναλόγως.

Παράλληλα, ο Α. Τσίπρας συνεχίζει να ενισχύει το ευρωπαϊκό του προφίλ με μια σειρά συνεντεύξεις σε ξένες εφημερίδες, με τελευταία αυτήν στην ιταλική «Κοριέρε Ντε Λα Σέρα», όπου ανέπτυξε τη θέση του κόμματος ότι πρέπει να καταργηθεί το Μνημόνιο και να διαγραφούν τα χρέη των χωρών με τη μεγαλύτερη δυσκολία στην ΕΕ, όπως έγινε το 1953, όταν στη διάσκεψη του Λονδίνου αποφασίστηκε η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους της μεταπολεμικής Δυτικής Γερμανίας.

Κάνοντας την αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ, στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι ήταν μια απόπειρα στήριξης της παραπαίουσας τρικομματικής κυβέρνησης, η οποία δυσκολεύεται να περάσει τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα.

Υπογραμμίζουν τον εκβιαστικό χαρακτήρα των τοποθετήσεων της γερμανίδας καγκελαρίου, οι οποίες αποσκοπούν στην απαρέγκλιτη συνέχιση της πολιτικής που απορρέει από τα απανωτά Μνημόνια, παρατηρώντας ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αποδέχθηκε πλήρως αυτούς τους εκβιασμούς.

Είναι χαρακτηριστικό, λένε, ότι η Ά. Μέρκελ δεν είπε λέξη γι’ αυτά που ζητάει η κυβέρνηση, όπως η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η δέσμευση για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου.

Ως εκ τούτου, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά «παραπαίει» και δεν πρόκειται να τη σώσει η όποια στήριξη της Μέρκελ ή άλλων ηγετικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όσο πλησιάζει η μέρα της ανακοίνωσης των μέτρων του νέου πακέτου λιτότητας, τόσο θα αναπτύσσεται «η δυναμική της δημοκρατικής ανατροπής της κυβέρνησης».

Τα στελέχη του με ικανοποίηση είδαν τα ευρήματα του «Βαρόμετρου» που δημοσιοποιήθηκαν από τον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σαφώς της ΝΔ στην παράσταση νίκης (σ.σ.: απάντηση στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές) και τόνιζαν ότι αυτή η πεποίθηση του κόσμου θα παγιωθεί και θα είναι μη αναστρέψιμη μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας που ψήνονται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την «τρόικα».

Ωστόσο, μπορεί προς τα έξω να φυσάει ούριος άνεμος στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό του όμως τα πράγματα -αν και αθέατα ακόμα- δεν είναι τόσο καλά, αφού η πορεία προς τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα συναντά δυσκολίες και υπάρχουν αποκλίνουσες προσεγγίσεις των διαφόρων τάσεων.

Οι προστριβές αυτές οδήγησαν στην απόφαση να μετατεθεί για τον Δεκέμβριο η σύγκληση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συζητούνταν πρακτικά τα βήματα στην πορεία προς την ενοποίηση του κόμματος. Οι διάφορες συνιστώσες που συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν φόβους ότι στο ενιαίο πλέον κόμμα θα περιθωριοποιηθούν και θα χάσουν τον παρεμβατικό ρόλο που διατηρούν σήμερα, ενώ διαφωνίες και διαφορετική οπτική έχει και το πανίσχυρο «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη.

Ήδη στην ιστοσελίδα Iskra, που απηχεί τις απόψεις του Π. Λαφαζάνη, έχει ανοίξει δημόσιος διάλογος για την πορεία προς την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και από τις παρεμβάσεις ακόμα και κορυφαίων στελεχών του χώρου διαφαίνεται ότι υπάρχει ένας φόβος ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ένα «κόμμα-χυλό» σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, το οποίο θα χάσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που έχει σήμερα.

Χαρακτηριστικά, ο Α. Καλύβης, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος Τύπου του σχήματος στις προηγούμενες εκλογές, στην παρέμβασή του έθεσε το πλαίσιο με το οποίο θα κινηθεί το «Αριστερό Ρεύμα» και τα όσα αναφέρει δείχνουν ξεκάθαρα τη διαφορά αντίληψης που υπάρχει στο εσωτερικό του σχήματος. Όπως αναφέρει:

«Ο γράφων υποστηρίζει την άποψη του σταδιακού μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε ένα ενιαίο κόμμα που θα εκπροσωπεί την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές τάξεις, που θα συσπειρώνει στις γραμμές του δυνάμεις από την κομμουνιστική Αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και τη ριζοσπαστική οικολογία σε ένα ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο και πρόγραμμα, που θα επιδιώξει την προοδευτική αλλαγή στη χώρα στην κατεύθυνση της αντικατάστασης του καπιταλισμού από τον σοσιαλισμό».

Όπως προκύπτει σαφώς από τα παραπάνω, αυτή η προσέγγιση βρίσκεται αρκετά μακριά από την επίσημη θέση όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Α. Τσίπρα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια «μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς», φράση που κατά το «Αριστερό Ρεύμα» παραπέμπει στην «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Καλύβης, που προφανώς απηχεί τις θέσεις και πολλών άλλων στελεχών, κάνει λόγο για ένα «μαζικό κόμμα της Αριστεράς» που θα διεκδικήσει την εξουσία, διευκρινίζοντας όμως ότι:

«Η διακυβέρνηση αυτή, παρότι δεν μπορεί να έχει ως άμεσο στόχο την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, όντας μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης μέσα στον καπιταλισμό, εντούτοις σταδιακά αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κρίσης και τροποποιώντας τους συσχετισμούς θα θέτει όλο και πιο προωθημένα ζητήματα που θα οδηγούν σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα και τελικά στην υπέρβασή του με την προώθηση του σοσιαλισμού».

Φυσικά η θέση αυτή, που περισσότερο προσομοιάζει με προσεγγίσεις που αναφέρονται στον χώρο του ΚΚΕ, κάθε άλλο μπορεί να χωρέσει στην επίσημη ρητορική του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπει σε αναλύσεις και θέσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στο 4,5% και όχι στο σημερινό 27%, ποσοστό που εκ των πραγμάτων αναγκάζει τον χώρο να απευθύνεται σε εθνικό ακροατήριο και όχι σε ένα περιορισμένο κοινό που εκ του ασφαλούς κάνει αναλύσεις για τις διάφορες εκδοχές του σοσιαλισμού.

Δείχνει όμως την απόσταση που σιγά σιγά δημιουργείται στο εσωτερικό όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΣΥΝ, απόσταση που προφανώς θα ενταθεί όταν θα τεθούν στην πράξη τα ζητήματα της οργανωτικής ενοποίησης και του ιδεολογικού στίγματος που θα έχει το νέο σχήμα.

Το εγχείρημα φυσικά είναι δύσκολο και πρέπει να συνυπολογιστεί η παρουσία πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον δικό τους ρόλο μέσα στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί.

«Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες», λέει η παροιμία, και ο Α. Τσίπρας ως καπετάνιος πρέπει να κουμαντάρει το καράβι, το πλήρωμα του οποίου έχει διαφορετικές απόψεις για το λιμάνι που πρέπει να πιάσει. Ο Α. Τσίπρας έχει αποδείξει προς τα έξω ότι μπορεί να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις, ενώ έχει και πικρή -αλλά πετυχημένη- εμπειρία στην αντιμετώπιση εσωκομματικών κρίσεων.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και θα κρίνουν εν πολλοίς το μέλλον του σχήματος που σήμερα διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία.


Σχολιάστε εδώ