Ο κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα
Ο κ. Νταβούτογλου και αυτήν τη φορά, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική του, χρησιμοποίησε φιλόφρονα σχόλια για τον φιλοξενούντα έλληνα ομόλογό του και τη χώρα μας. Ήταν πάντως χαρακτηριστική η φωτογραφική απεικόνιση της συνάντησης των δύο υπουργών στο γραφείο του κ. Αβραμόπουλου, κάτω από τη μια από τις πιο γνωστές πολεμικές θαλασσογραφίες του ζωγράφου Βασίλειου Χατζή που είχε φιλοτεχνηθεί κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και αναπαριστά τη Ναυμαχία της «Έλλης» (Δεκέμβριος του 1912, που έληξε με τη νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού μέσα στα Στενά)
Κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν η προετοιμασία της σύγκλησης του 2ου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, που τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους. Παράλληλα συζητήθηκαν και άλλα διμερή θέματα, όπως η τουριστική συνεργασία, η λαθρομετανάστευση, οι οικονομικές σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά θέματα.
Τα κύρια αποτελέσματα της επίσκεψης μπορούν να συνοψισθούν ως ακολούθως:
• Η επίσκεψη δεν επέφερε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί κομβικής σημασίας και θα βελτίωνε την ποιότητα των σχέσεων των δύο κρατών.
• Επιβεβαίωσε τη μη απομάκρυνση της Τουρκίας από τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις και διεκδικήσεις εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Από το περιεχόμενο των δηλώσεών του προκύπτει ότι ο κ. Νταβούτογλου υπήρξε σαφής, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πώς η Άγκυρα ερμηνεύει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
• Ο επίσημος προσκεκλημένος μας, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια θέματα», αναφέρθηκε στα «κοινά οράματα» των δύο χωρών, παρέχοντας μάλιστα και εύσημα στον λαό μας για την εργατικότητά του. Πρόσθεσε δε ότι στα πλαίσια του κοινού οράματος «μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές και να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή». Βέβαια, ο τούρκος επίσημος παρέλειψε να μας εξηγήσει πώς συμβιβάζονται τα παραπάνω και οι περί «κοινού οράματος» δοξασίες του με τις αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας και την εν γένει αδιάλλακτη πολιτική της χώρας του έναντι της Ελλάδας.
• Η αποκατάσταση της εσφαλμένα αποδοθείσας μετάφρασης της φράσης «εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας, να είναι πάντοτε ελεύθερο», («θέλουμε το Αιγαίο να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία», η ορθή μετάφραση), δεν νομίζουμε ότι συνεισφέρει κάποιο επιπρόσθετο στοιχείο. Οι απόψεις της Τουρκίας περί Αιγαίου είναι γνωστές, οπότε οποιαδήποτε διατύπωση ή έκφραση δεν πρέπει να μας ξενίζει.
Οι επισκέψεις είναι χρήσιμες. Ουδείς αντιλέγει σε αυτό. Παρέχουν την ευκαιρία στους επίσημους εκπροσώπους των κρατών ή στους ηγέτες τους να ανταλλάσσουν απόψεις, αλλά και να βρίσκουν εποικοδομητικούς τρόπους συνεργασίας.
Όσον αφορά όμως τη συγκεκριμένη επίσκεψη Νταβούτογλου, τελικό συμπέρασμα παραμένει ότι αν και πραγματοποιήθηκε σε θετικό, όπως ανακοινώθηκε, κλίμα, ουδέν νέο στοιχείο προσέθεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αντίθετα μάλιστα έδωσε την ευκαιρία στη γείτονα να κάνει για μια ακόμη φορά ανέξοδη επίδειξη φιλόφρονης διάθεσης, ειδικά μάλιστα με την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στο Παλαιό Φάληρο. Η διάθεση όμως αυτή δεν συμβιβάζεται με τις αδιάλλακτες θέσεις της Άγκυρας στο ευρύ φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Για όποια αξία πάντως έχει, αρκούμαστε να επισημάνουμε ότι την ημέρα της επίσκεψης, η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική «Χουριέτ» δημοσίευσε άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου κ. Αλί Μπιράντ με τίτλο «Ο Νταβούτογλου είναι σταρ ή καταστροφή;», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τον Τύπο της τουρκικής αντιπολίτευσης, η Τουρκία δεν είχε ποτέ χειρότερο υπουργό Εξωτερικών, προσθέτοντας μάλιστα ότι κριτική ασκείται κατά του υπουργού και από μέλη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και από συμπαθούντα την κυβέρνηση ΜΜΕ. Το ίδιο πάντως άρθρο αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα του κ. Νταβούτογλου, συνδέει δε μέρος της κριτικής που του ασκείται με την εμπιστοσύνη που του παρέχει ο κ. Ερντογάν και τη ζήλεια που η εμπιστοσύνη αυτή προκαλεί σε πολλούς.
Τα συμπεράσματα δικά σας.