Οργή και κινητοποιήσεις από μηχανικούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα το ΤΕΕ «κατέβασε» όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα (αμοιβές μηχανικών, ρύθμιση αυθαιρέτων κ.λπ.), οπότε παρέλυσε ήδη, για δέκα τουλάχιστον ημέρες σε πρώτη φάση, κάθε σχετική εργασία των μηχανικών και τα αντίστοιχα έσοδα του κράτους. Το ΤΕΕ μάλιστα το έκανε αυτό σε στιγμή που «πόνεσε» το ΥΠΕΚΑ, καθώς σχεδόν ταυτόχρονα το υπουργείο ανακοίνωνε αύξηση (!) στις αιτήσεις και τα εισπραττόμενα ποσά από τις διαδικασίες ρύθμισης αυθαιρέτων. Θρυαλλίδα των εξελίξεων και των αποφάσεων του ΤΕΕ ήταν η κατάθεση προς κύρωση στη Βουλή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, όπου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση της εισφοράς 2% επί των αμοιβών των μηχανικών υπέρ ΤΕΕ. Όπως σας είχαμε πρώτοι αποκαλύψει, τόσο προ μηνών όταν προτάθηκε από την «τρόικα» η κατάργηση όσο και προ τριών εβδομάδων όταν διαφάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για άμεση νομοθέτηση, η διάταξη αυτή οδηγεί σε κατάρρευση το ΤΕΕ, καθώς χάνει το 75% των εσόδων του.

Φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα στο στόχαστρο

Πέρα όμως από το θέμα επιβίωσης του ΤΕΕ (το οποίο θέτουν μετ’ επιτάσεως στην κυβέρνηση), οι μηχανικοί έχουν πολλούς άλλους λόγους για κινητοποίηση. Για αυτό συγκρότησαν πανεπιστημονικό μέτωπο με όλους τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς κ.λπ.) και προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αποχές, συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις, για ένα δεκαήμερο σε πρώτη φάση, μέχρι τη σύνοδο κορυφής. Το ΤΕΕ, μαζί με τη διακοπή λειτουργίας όλων των ηλεκτρονικών του συστημάτων, καλεί σε αποχή όλους τους μηχανικούς από κάθε επαφή και συναλλαγή με το κράτος. Εναντιώνονται κατ’ αρχάς στο θέμα της φορολόγησης με 35%, με ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου, καθώς θα τους πλήξει καίρια, κυρίως τους νεότερους συναδέλφους τους. Επιπλέον αντιδρούν έντονα στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις ασφαλιστικές εισφορές τους, οι οποίες ξεκινούν από 25% και φτάνουν μέχρι και 96% για τους νεότερους μηχανικούς! Σαν να μην έφταναν αυτά, και κατόπιν πιέσεων των συνταξιούχων μηχανικών που έφτασαν μέχρι το γραφείο του προέδρου του ΤΕΕ, με τα επαπειλούμενα μέτρα της κυβέρνησης πολλοί συνταξιούχοι μηχανικοί θα απωλέσουν περισσότερα από 500 ευρώ μηνιαίως από τις περικοπές! Ο πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε μάλιστα αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν ότι το δικό τους Ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) είναι βιώσιμο (περίπου ένας συνταξιούχος προς πέντε ασφαλισμένους) και πλεονασματικό (ακόμη και το 2011). Επιτίθενται λοιπόν στην κυβέρνηση για την επιλογή της το ΤΣΜΕΔΕ να χρηματοδοτεί, επί της ουσίας, άλλα ελλειμματικά Ταμεία, μέσω της συμμετοχής στο ΕΤΑΑ, την ώρα που περικόπτουν τις συντάξεις των μηχανικών! Επιπλέον το ΤΕΕ ζητάει λογαριασμό από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαχείριση των αποθεματικών του, όχι μόνο λόγω PSI (το οποίο θεωρούν έγκλημα), αλλά και λόγω αδιαφανών και αντικρουόμενων στοιχείων που τους δίνει η ΤτΕ για την περίοδο μετά το PSI. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η υποχρεωτική ένταξη του κλάδου υγείας των μηχανικών στον ΕΟΠΥΥ (όπως σας ενημερώσαμε εγκαίρως), για τον οποίο αντιδρούν έντονα λόγω της διαφοράς επιπέδου παροχών. Όπως λένε μεγάλης ηλικίας μηχανικοί, «πληρώναμε πανάκριβες εισφορές 50 χρόνια και τώρα δεν μπορούμε να πάρουμε τα φάρμακά μας». Μαζί με άλλα θέματα που διεκδικούν οι μηχανικοί (αποπληρωμές δημοσίων έργων, αλλαγή τρόπου ανάθεσης μελετών κ.λπ.), προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Όπως καταλήγει ο Σπίρτζης σε ανοιχτή, οξεία και επιθετική επιστολή, ή θα σωθούν όλοι μαζί οι μηχανικοί -και το ΤΕΕ- ή θα αφανιστούν από την αγορά!

Το ξανασκέφτεται η κυβέρνηση

Όσον αφορά τους μηχανικούς και τις κινητοποιήσεις του ΤΕΕ (κυρίως το «κατέβασμα» των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιμελητήριου) η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει μια λύση. Συγκάλεσε σύσκεψη την Πέμπτη το μεσημέρι με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας (Λιβεριάτος, Αλεξιάδης, Κουρουζίδης) και του ΤΕΕ (Σπίρτζης, Πρωτονοτάριος, Κουρνιώτης). Λύση όμως δεν βρέθηκε, παρότι το ΥΠΕΚΑ είπε ότι θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει στα άλλα υπουργεία και οι μηχανικοί δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Πέρα από αυτά, και στο υπουργείο Οικονομικών το ξανασκέφτεται για το θέμα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Φαίνεται ότι οι προειδοποιήσεις των θεσμικών τους φορέων τόσο για παύση εργασιών πολλών ελευθέρων επαγγελματιών όσο και για κατακόρυφη αύξηση της μαύρης εργασίας (στα «μπλοκάκια», αλλά όχι μόνο) ξύπνησε τους ιθύνοντες στο ΥΠΟΙΚ. Φαίνεται λοιπόν ότι εξετάζουν πλέον ηπιότερα σενάρια. Σε κάθε περίπτωση, λένε, η κατάργηση του αφορολόγητου είναι γεγονός. Εξετάζουν όμως να μην ανέλθει, τελικά, ο φορολογικός συντελεστής στο 35% (από το πρώτο ευρώ) και ψάχνουν να βρουν το… βέλτιστο ποσοστό, μεταξύ 20% και 30%! Υπάρχουν όμως και άλλες εισηγήσεις που προτείνουν μεν υψηλό συντελεστή, αλλά με αφαίρεση από το εισόδημα των ασφαλιστικών εισφορών, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει και μπορεί να «ελαφρύνει» την επιβάρυνση. Από όσα ακούμε, η τελική απόφαση θα παρθεί την τελευταία στιγμή πριν από την ψήφιση των μέτρων. Στου κασίδη το κεφάλι δηλαδή…


Σχολιάστε εδώ