Μικρά & ενοχλητικά

Τελευταίο παράδειγμα ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου. Παρότι κατέχει τον βαθμό του αρχιμανδρίτη, σχολίαζε μητροπολίτης της Κεντρικής Ελλάδας που βρέθηκε πρόσφατα σε εκδήλωση μαζί του, φέρει μαζί του την ποιμαντορική ράβδο του αρχιερέα σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις. «Δεν είναι ούτε μητροπολίτης ούτε επίσκοπος. Δεν μπορεί να κουβαλά τη ράβδο του μητροπολίτη, όταν πολλοί μητροπολίτες, ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος, δεν τη χρησιμοποιούν», σχολίαζε. Το έθος προβλέπει πως, επειδή εκπροσωπούν τους πατριάρχες, οι έξαρχοι φέρουν συνήθως την ποιμαντορική ράβδο. Όμως, όταν οι περισσότεροι αρχιερείς κινούνται σεμνά και ταπεινά, χωρίς να προκαλούν, λένε αρχιερείς, είναι υπερβολικό ένας νέος κληρικός να κινείται με ύφος βασιλικό. Με τη φόρα που έχουν πάρει αρχιερείς και απλοί ιερείς, στο τέλος θα φοράνε και οι διάκοι… μίτρα!

Εν κρυπτώ και κατ’ οικονομίαν!

Ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμονας Μπεζενίτης αποκαταστάθηκε και επανήλθε στην αρχιεροσύνη, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος. Οι κακές γλώσσες λένε πως η «κατ’ οικονομίαν» απόφαση να επανέλθει στο αρχιερατικό του αξίωμα ο Παντελεήμονας (που είχε για τα γεράματα, όσοι δεν θυμούνται, ένα γερό κομπόδεμα) πάρθηκε έπειτα από την ασφυκτική πίεση του Φαναρίου. Για λόγους ανθρωπιάς, λένε στην Εκκλησία, έπρεπε να μπορεί τουλάχιστον να λειτουργεί. Γιατί όμως η Ιερά Σύνοδος το πέρασε το θέμα εν κρυπτώ και παραβύστω;

Όχι στις παλιές πρακτικές

«Να κάνουν παιχνίδι» με τις μετοχές που κατέχει η Εκκλησία της Ελλάδος πρότειναν στη Σύνοδο της Ιεραρχίας οι υπεύθυνοι των οικονομικών της Συνόδου. Οι ιθύνοντες της ΕΚΥΟ δήλωσαν στην Ιεραρχία πως είναι η πιο συμφέρουσα διαχείριση και μπορεί να αποφέρει κάποιο κέρδος, τώρα που τα οικονομικά της Εκκλησίας έχουν πάρει την κατιούσα. Οι περισσότεροι μητροπολίτες έβαλαν φρένο στην πρόταση λέγοντας πως η Εκκλησία δεν κατέχει τις μετοχές για… τζόγο και δεν πρέπει να επιστρέψουν σε λογικές και πρακτικές προηγούμενων (πρόσφατων) χρόνων.

Μνημονεύσεις

Αρνητικά σχολιάστηκε η «μνημόνευση» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου. «Τέτοιες κινήσεις απλώς ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Είναι ένα θέμα που είχε προκαλέσει μεγάλες τριβές ανάμεσα στην Αθήνα και το Φανάρι, επί των ημερών του μακαριστού Χριστόδουλου», έλεγε μητροπολίτης των Παλαιών Χωρών. «Το Πατριαρχείο επέβαλε ποινές σε όσους μνημόνευαν τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στις Νέες Χώρες. Τώρα γιατί να προσπερνάμε τέτοιες αντικανονικές ενέργειες που διχάζουν τις δύο πλευρές;», σχολίαζε πικραμένος.


Σχολιάστε εδώ