«Κόκκινη γραμμή» για το ΚΚΕ η νομοθέτηση κατώτατου μισθού
Το ΚΚΕ, παράλληλα με τη γενικότερη πάλη κατά των κυβερνητικών μέτρων, προβάλλει το παραπάνω θέμα γιατί το θεωρεί εξόχως σοβαρό και είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Α. Παπαρήγα έδωσε την εβδομάδα που πέρασε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Για τον Περισσό, με τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού καταργείται στην ουσία ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συνακόλουθα καταργούνται όλα τα οικονομικά και θεσμικά μέτρα που περιείχε ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης εργασίας, όπως για παράδειγμα οι τριετίες, τα επιδόματα, η άδεια κ.ά. Θα πληγούν δε όχι μόνο εκείνοι που παίρνουν τον κατώτατο μισθό και μεροκάματα, αλλά αναλογικά όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.
Οι εξελίξεις αυτές, τονίζουν, επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη του ΚΚΕ που έγινε σε ανύποπτο χρόνο, όταν αρνήθηκε στη Βουλή να ψηφίσει πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη θεσμοθέτηση του λεγόμενου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, γιατί -όπως λένε- ξέραμε καλά ότι εδώ και είκοσι χρόνια επιχειρείται να καταργηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας και να καθιερωθεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα είναι ένα βοήθημα ουσιαστικά και δεν θα είναι ούτε καν ο κατώτερος μισθός.
Το ΚΚΕ καλεί σε μαζική αντίσταση κατά του συγκεκριμένου μέτρου και καλεί τα συνδικάτα να αναλάβουν δράση, καθώς με την προωθούμενη ρύθμιση εξ αντικειμένου αλλοιώνεται εντελώς ο χαρακτήρας των εργατικών σωματείων, αφού τα συνδικαλιστικά όργανα είχαν μια αποστολή, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες τώρα καταργούνται. Αποτέλεσμα θα είναι να μετατραπούν τα σωματεία σε δίκτυα φιλανθρωπίας, όπου το μόνο που θα εξασφαλίζουν θα είναι να συνδράμουν σε συσσίτια και σε παροχές φιλανθρωπίας.
Φυσικά το ΚΚΕ εντάσσει την αντίδραση στο εν λόγω μέτρο στη γενικότερη πάλη που πρέπει να αναπτυχθεί, αφού -όπως τονίζουν τα στελέχη του- η χωριστή πάλη μόνο για αμυντικά ή κλαδικά αιτήματα δεν μπορεί να φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Αυτό που χρειάζεται, λένε, είναι η διεκδίκηση των επιμέρους αιτημάτων να εντάσσεται στην κατεύθυνση της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και όχι να αρχίζει και να τελειώνει ένας αγώνας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η όποια κινητοποίηση του λαού, είπε η Α. Παπαρήγα, δεν μπορεί να έχει στόχο τις εκλογές, διευκρινίζοντας βέβαια ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι, όταν γίνουν οι εκλογές, δεν πρέπει να παλέψει, να παρέμβει και να μην ψηφίζει ό,τι ψήφιζε έως τώρα, και δεν μιλάω μόνο για την κυβέρνηση».
Και εμείς, τονίζουν, λέμε να πέσει η κυβέρνηση, αλλά εάν στις επόμενες εκλογές ο λαός δεν εκφράσει με την ψήφο του τη διάθεση ρήξης και αντεπίθεσης, τότε και αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι μια καινούργια απογοήτευση, αφού μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι οι κυβερνήσεις εύκολα ανεβοκατεβαίνουν, αλλά η πολιτική παραμένει ουσιαστικά η ίδια.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, βαρόμετρο είναι η οργάνωση του λαού στα συνδικάτα και η κινητοποίηση στους τόπους δουλειάς με ριζοσπαστικά αιτήματα που να θίγουν τον πυρήνα της ακολουθούμενης πολιτικής.
«Ένας αγώνας που εστιάζεται εναντίον της Ά. Μέρκελ ή του Α. Σαμαρά θα είναι αποτυχημένος και δεν θα φέρει αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι ένας πολύ ηρωικός αγώνας», τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του, δίνοντας έτσι το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα το ΚΚΕ.