Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Ας αρχίσουμε με μερικά σχόλια γύρω από την ελληνική επικαιρότητα. Γεγονότα που έχουν και διεθνή απήχηση και ενδιαφέρον ειδικά για την «τρόικα», που στην ουσία καθορίζει την οικονομική και κοινωνική πολιτική της Ελλάδος. Η επικαιρότητα τώρα κυριαρχείται από τις λίστες. Λίστα του ΣΔΟΕ για τους 32 ή 36 πολιτικούς που εμφανίζουν αδικαιολόγητο πλουτισμό. Λίστα της Λαγκάρντ με καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία ή και σε άλλες ξένες τράπεζες. Και τώρα βγαίνει στην επιφάνεια και λίστα Ελλήνων που πραγματοποίησαν αγορές πανάκριβων ακινήτων στο Λονδίνο. Ήδη δειλά δειλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βρετανικές αρχές, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, καταρτίζουν λίστα προκειμένου να γίνει έλεγχος του «πόθεν έσχες» για τους έλληνες αγοραστές ακινήτων κατά την τελευταία τριετία. Οι βρετανικές αρχές λέγεται ότι παρέδωσαν ήδη λίστα με 400 ονόματα ελλήνων αγοραστών κατά τη διετία 2009-2010 και ο έλεγχος συνεχίζεται για το 2011. Βέβαια, είναι σίγουρο ότι ορισμένοι από τους αγοραστές είχαν μαύρο χρήμα και το τοποθέτησαν εκεί. Χρήμα που προέκυψε από τη ληστεία σε βάρος της Ελλάδος. Αυτές είναι οι λίστες των ληστών. Άραγε και αυτή η λίστα, αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπάρχει, θα καταχωνιαστεί στα συρτάρια κάποιων ελληνικών καταδιωκτικών αρχών, όπως και οι προηγούμενες; Και ίσως με την παρέμβαση πολιτικών ή άλλων ισχυρών παραγόντων.
2
Οι αγορές προεξοφλούν ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, και μάλιστα σύντομα, για να μπορέσει να καταστεί διαχειρίσιμο και βιώσιμο. Γι’ αυτό και άρχισαν να πυκνώνουν οι εισροές ιδιωτικών κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα. Και αυτό έχει προκαλέσει αύξηση και της τιμής τους. Και, όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ ευνοεί ένα δεύτερο «κούρεμα». Και τούτο γιατί ο κανονισμός λειτουργίας του επιβάλλει την αποχώρησή του από χώρες των οποίων το χρέος κρίνεται μη βιώσιμο. Το δεύτερο αυτό «κούρεμα» θα συμπεριλάβει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς, και τα ομόλογα τα οποία κατέχει σήμερα η «τρόικα». Δηλαδή, τα κράτη της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στον δανεισμό μας, η ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει και κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 65 περίπου δισ. ευρώ, και το ΔΝΤ. Η ΕΚΤ, για την οποία «σφάζεται» η Μέρκελ, έχει αγοράσει τα ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, τουλάχιστον τα περισσότερα. Και η τιμή στην οποία τα αγόρασε κυμαινόταν στο 13 – 15% της ονομαστικής τους αξίας. Ήδη, επειδή η σημερινή αξία έχει φτάσει στο 28%, η ΕΚΤ έχει κερδίσει αρκετά χρήματα. Και μάλλον θα ευνοηθεί από το «κούρεμα». Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για τα ομόλογα που κατέχουν το ΔΝΤ, οι τράπεζες των κρατών της ΕΕ και οι ελληνικές φυσικά, καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα ζημιωθούν σημαντικά. Η προσδοκία των παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς για δεύτερο «κούρεμα» στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν συμφέρει τη Γερμανία η αποχώρηση της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, τουλάχιστον πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του επόμενου έτους.
3
Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη μας, Τζορτζ Σόρος, με άρθρο του στους «Financial Times» σχετικό με την κρίση που μαστίζει την Ευρωζώνη, με τίτλο «Ηγηθείτε ή φύγετε: μια θεμιτή απόφαση που πρέπει να πάρει η Γερμανία», αφού κατακρίνει την πολιτική που ασκεί η Μέρκελ σε βάρος των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωζωνικού Νότου, καλεί τη Γερμανία να πάρει μια θέση «καλοπροαίρετη» πάνω στην κρίση, ως ηγεμονική δύναμη που έχει επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αποφαίνεται ότι, εάν νομίζει η γερμανική κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει μια καλοπροαίρετη πολιτική, δεν της απομένει καμία άλλη πολιτική παρά να εγκαταλείψει το ευρώ. Και ο Τζορτζ Σόρος, που έχει περιορίσει δραστικά τις επενδυτικές του δραστηριότητες και ασχολείται με οικονομική αρθρογραφία, παρέχοντας και συμβουλές σε ηγέτες διαφόρων χωρών, αποφαίνεται ότι «η αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ θα προκαλέσει λιγότερη ζημιά από την έξοδο της Ελλάδος ή οποιασδήποτε άλλης χώρας του Νότου». Δεν έχει και άδικο ο Σόρος σ’ αυτήν την τελευταία διαπίστωση. Για την αποχώρηση από μια ΟΝΕ της χώρας που με τη δύναμή της ηγεμονεύει την Ένωση, που δεν επιτρέπει στις άλλες χώρες να αναπτυχθούν. Γιατί αυτή η ηγέτιδα χώρα είναι που απομυζά όλες τις δυνάμεις των άλλων χωρών-μελών. Αυτή γιγαντώνεται μαζί με την οικονομία της και οι άλλες χώρες στενάζουν. Τελικά ο Σόρος αποφαίνεται ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά της Γερμανίας, η Ευρωζώνη βαδίζει στη διχοτόμηση. Σε ευημερούσες χώρες και σε στενάζουσες.