«Δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις»!
Η τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη, σε απάντηση της απαίτησης των συνδικαλιστών της ΝΔ για άμεση επανεξέταση των μέτρων που η συγκυβέρνηση προωθεί μαζί με την «τρόικα», συνδυάστηκε με επίθεση κατά της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και της διαχείρισης της σχετικής συμφωνίας από τον τότε αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Β. Βενιζέλο. Και η «απαράδεκτη κυβέρνηση» του Λ. Παπαδήμου δεν γλίτωσε από τις βολές του γραμματέα της ΝΔ, που πάντως δεν παρέλειψε να εμφανίσει ως «μπαμπούλα» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας, στη λογική της μη ανατροπής της κυβέρνησης και της «στήριξης της αστικής δημοκρατίας», την ανάγκη ψήφισης των μέτρων. Ο κ. Κεφαλογιάννης για άλλη μια φορά ανέφερε ότι το κράτος έχει πτωχεύσει, απαιτείται η αναδιοργάνωσή του και έφερε ως παράδειγμα «οικογένεια που έστελνε τα παιδιά της στο φροντιστήριο και τώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες, οφείλει να ξαναδεί το ζήτημα…».
Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρόσχημα… τις προσυνεδριακές διαδικασίες για το συνέδριο της ΝΔ που έχει προγραμματιστεί το καλοκαίρι του 2013, ήταν προφανές ότι είχε στόχο να «μαζέψει» τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί -στόχος που δεν επετεύχθη. Επικριτικοί στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής ήταν οι συνδικαλιστές, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μάλιστα, τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ, αφού κατήγγειλαν την περιφρόνηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς αρνείται συστηματικά να συναντηθεί και να συζητήσει με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, χαρακτήρισαν έγκλημα για την κοινωνία και τη χώρα τις νέες περικοπές, που προέβλεψαν ότι θα είναι βαρύτερες και από τις σχετικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική άσκησαν, μεταξύ άλλων, ο Ηλ. Ηλιόπουλος (επικεφαλής ΔΑΚΕ δημόσιου τομέα και γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ), ο Γ. Παϊδάς, επίσης του Δημοσίου, η Δημ. Κουασίδου και ο Μ. Κούρας (ιδιωτικού τομέα και επικεφαλής ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης). Παρών στη γεμάτη ένταση συνεδρίαση και ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Φιλ. Ταυρής, που λίγες μέρες πριν είχε συναντηθεί με «μεικτή» αντιπροσωπεία της ΔΑΚΕ, στην οποία συμμετείχε και ο διαγραφείς πρόεδρος της παράταξης του ιδιωτικού τομέα Ν. Κιουτσούκης. Ο κ. Ταυρής φάνηκε να συμμερίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τις θέσεις των συνδικαλιστών, όμως, όπως είπε, προκειμένου να μην καταρρεύσει η δημοκρατία, τάχθηκε υπέρ της ψήφισης των μέτρων, τα οποία και αυτός χαρακτήρισε «επώδυνα, αλλά αναγκαία για να εκταμιευθεί η δόση των περίπου 35 δισ. ευρώ..». Στον κ. Ταυρή, ομόφωνα, τα στελέχη της ΔΑΚΕ/ΓΣΕΕ απέστειλαν επιστολή (δημοσιεύεται πιο κάτω) με τα αιτήματα της παράταξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο αναπληρωτής γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ και γενικός γραμματέας της ΟΜΕ/ΟΤΕ, Αντ. Μπιρμπιλής, μόλις προσφάτως σε ομιλία του σε συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ ξεκαθάρισε ότι θεωρεί αναγκαία την ψήφιση των μέτρων, όσο σκληρά κι αν είναι αυτά… Το θέμα της διαγραφής του κ. Κιουτσούκη από τη ΝΔ τέθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, που κράτησε και μετά τα μεσάνυχτα, και οι δύο γραμματείς (Κεφαλογιάννης, Ταυρής) απάντησαν ότι «το θέμα θα λυθεί εν καιρώ…».
Το ρήγμα μεταξύ της ΝΔ και της ΔΑΚΕ βαθαίνει. Είναι ενδεικτικό πως κατά τη σύσκεψη με τον κ. Κεφαλογιάννη πολλοί συνδικαλιστές μίλησαν για «άθλιο περιβάλλον που πλαισιώνει τον κ. Σαμαρά», καταγγέλθηκαν επανειλημμένως ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, οι «νεοφιλελεύθεροι βουλευτές» Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Μητσοτάκης, Άρ. Σπηλιωτόπουλος κ.λπ., ενώ στο απυρόβλητο δεν έμεινε ούτε ο πρωθυπουργός, που κατηγορήθηκε ότι επί της ουσίας «δικαιώνει και νομιμοποιεί τον κ. Βενιζέλο και τις υπογραφές του σε επαίσχυντες συμφωνίες…».
Υπέρ επανόδου του Καραμανλή
Σημειώνεται πως μπροστά στον «κίνδυνο Τσίπρα» ξεκίνησαν ήδη συζητήσεις και ζυμώσεις – και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, εκτός από το κομματικό– για ανάγκη επανόδου του Κ. Καραμανλή στην ενεργό πολιτική ζωή. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό σε τόσο κρίσιμες ώρες:
• Με τη μνημονιακή συγκυβέρνηση να αποσυντίθεται πολιτικά, η συνοχή της να φαίνεται πιο εύθραυστη από κάθε άλλη φορά, τα τρία κόμματα, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, να δονούνται από εσωτερικά προβλήματα και όλοι μαζί να προβλέπουν εκδήλωση μαζικών φυγόκεντρων δυνάμεων σε όλα τα πεδία – και κυρίως στην κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων, αν φτάσουν αυτά στη Βουλή…
Επιστολή ΔΑΚΕ προς Φ. Ταυρή
Το κείμενο του εγγράφου που η ΔΑΚΕ παρέδωσε στον κ. Ταυρή έχει ως εξής:
«Έπειτα από την προ μίας εβδομάδας συνάντησή μας στα γραφεία της ΓΣΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημά σου ως γραμματέα Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ και με δεδομένη, βάσει του αποτελέσματος της συζήτησής μας, την ταύτιση των θέσεων της Γραμματείας με τις θέσεις της ΔΑΚΕ Ι.Τ., θέλουμε να συμβάλεις και να προωθήσεις θετικά τα παρακάτω ζητήματα, τα οποία παραθέτουμε:
α) Διατήρηση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
β) Καμία αλλαγή στον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.
γ) Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού.
δ) Καμία αλλαγή στην αποζημίωση απόλυσης και τον χρόνο προειδοποίησης.
ε) Καμία συζήτηση για τις τριετίες και τα ποσοστά προσαύξησης.
ζ) Καμία συζήτηση για το ωράριο εργασίας και τις ημέρες απασχόλησης ανά εβδομάδα.
η) Διατήρηση των κοινωνικών δράσεων των καταργηθέντων ΟΕΚ και ΟΕΕ.
θ) Καμία μείωση εργοδοτικών εισφορών εάν δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα κάλυψης των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων.
Με δεδομένη τη θέση των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), η οποία καταγράφεται θετική ως προς τα παραπάνω, είμαστε βέβαιοι για την εκ μέρους σου υποστήριξη των θέσεων της ΔΑΚΕ Ι.Τ., καθώς και την παρέμβασή σου στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό και αναμένουμε τη θέση της ΝΔ επί των ανωτέρω. Να σημειώσουμε δε ότι τα παραπάνω ζητήματα, πλην ενός, δεν αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης, δεν επηρεάζουν ούτε το δημοσιονομικό πρόβλημα ούτε τη διαμόρφωση του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου αναμένουμε στις όποιες συναντήσεις σου με στελέχη της ΔΑΚΕ να υπερασπίζεσαι την από κοινού συμφωνία μας, ενέργεια που θα ακυρώνει στην πράξη την εντύπωση ότι οι συναθροίσεις αυτές στόχο έχουν τις ”μαλάξεις” των στελεχών μας προς αντίθετη κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα των μνημονιακών μέτρων, με τις επιβληθείσες αλλαγές στα εργασιακά και στα ζητήματα μείωσης μισθών, δικαιώνουν πλήρως την αρνητική από την πρώτη στιγμή θέση μας και επιβεβαιώνουν την ορθότητα των ενεργειών μας».