Γιατί είπε «νάιν» και έκοψε τη φόρα του Βενιζέλου…

Εν μέσω λοιπόν των ασφυκτικών αυτών πιέσεων, τα νερά ήρθε να ταράξει και η Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας η επίσκεψη συζητήθηκε και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Η πρώτη «κόκκινη κάρτα», για του λόγου το αληθές, κατέφθασε από τον τρίτο τη τάξει κυβερνητικό εταίρο, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ. Όπως τονίζουν στο «Π» στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, «εμείς το είχαμε ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς πως δεν θα παραστούμε στη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, όταν ο πρόεδρος συνομίλησε την περασμένη Κυριακή με τον Αντώνη Σαμαρά. Η χώρα έχει πρωθυπουργό και πρέπει να εκπροσωπηθεί θεσμικά. Εμπιστευόμαστε τον πρωθυπουργό και το αποδεικνύουμε με το να μας εκπροσωπεί αυτός στη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο».

Στην πορεία όμως, και επειδή η άρνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ «έδεσε» και τα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου -κόβοντάς του τη φόρα να παραστεί σε μια συνάντηση των τριών με τη Μέρκελ-, οι ρουκέτες κατά του Φ. Κουβέλη από την Ιπποκράτους έπεσαν σωρηδόν. Ωστόσο, η Αγίου Κωνσταντίνου κράτησε χαμηλά τους τόνους και, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», οι άνθρωποι που αποτελούν τον στενό πυρήνα της ηγεσίας συνιστούσαν σύνεση και ψυχραιμία. «Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να επικεντρωθούν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση»: αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας με νόημα ότι «εμείς δεν θα παίξουμε το μικροπολιτικό παιχνίδι του Βενιζέλου». Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε πως «η επαναδιαπραγμάτευση συνεχίζεται… η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν έχει κλειδώσει και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί… ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν έχει οριστικά παρέλθει». Να σημειωθεί ότι ο Φώτης Κουβέλης διατηρεί αγαστές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και δεν είναι διατεθειμένος επ’ ουδενί να ξεκινήσει επικοινωνιακά παιχνιδάκια με κίνδυνο να δημιουργηθεί θέμα κυβερνητικής συνοχής σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Τουναντίον, άμεσος αποδέκτης των πυρών που εξαπολύει παραμένουν οι δανειστές μας και οι απαιτήσεις από την πλευρά τους.

Η ατζέντα στη νέα σύσκεψη αρχηγών

Στο μεταξύ σε πυρετώδεις ρυθμούς κινείται το στενό επιτελείο του Φώτη Κουβέλη στην Αγίου Κωνσταντίνου, μιας και η εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει με νέα κρίσιμη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς απέχουμε μια ανάσα από την ημέρα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Όπως επισημαίνει στο «Π» ο στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη και εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, «ο πρόεδρος θα προσέλθει στη σύσκεψη εμμένοντας στις βασικές του θέσεις. Δηλαδή, στην πλήρη καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, στο αίτημα για χρονική επιμήκυνση και στη μη περαιτέρω αύξηση του τμήματος του πακέτου που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα».

Την ίδια ώρα, στην Αγίου Κωνσταντίνου εμμένουν στη ρήτρα αντικατάστασης με βάση όλα εκείνα που θα προκύπτουν ως προϊόν εσόδων. Πιο συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης τονίζει πως «η ρήτρα απόκλισης είναι η ρήτρα της ήττας, της αποτυχίας. Εμείς μιλάμε για επιτυχία του προγράμματος. Αυτό το οποίο επιθυμούμε και φιλοδοξούμε είναι να πετύχει το πρόγραμμα. Γι’ αυτό εμείς βάζουμε ως πρωτεύουσα τη ρήτρα αντικατάστασης…», προκειμένου να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως η ΔΗΜΑΡ μετέχει στην κυβέρνηση προσηλωμένη στην επιτυχία του κυβερνητικού έργου και παραπέμποντας φυσικά στη μελλοντική της δικαίωση γι’ αυτήν της την επιλογή. Εξάλλου, ο Σάκης Παπαθανασίου τονίζει στο «Π» πως «η χώρα μας δεν πρέπει να εξαιρεθεί από πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ πρέπει να υπάρξει ενίσχυση με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την καταπολέμηση της ανεργίας».

Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο στο νέο ραντεβού των κυβερνητικών εταίρων και έχοντας «συσπειρώσει» κατά κάποιον τρόπο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τη βάση του κόμματος -μετά και την ομόφωνη απόφαση της ΚΕ για τη στήριξη στην ψήφιση των μέτρων-, ο Φώτης Κουβέλης πηγαίνει πρόσω ολοταχώς για να δώσει τη μάχη, με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ