Αναγγέλλεις και θέτεις σε λειτουργία!

Με την απόφαση αυτή καταργείται ολοσχερώς το προηγούμενο νομικό καθεστώς, όπως είχε δημιουργηθεί πριν από 30 χρόνια, το 1982, και όπως τροποποιήθηκε στη συνέχεια.

Έτσι, σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση, «κάθε ενδιαφερόμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, μπορεί να προβεί στην ίδρυση και λειτουργία πρακτορείου εφημερίδων και περιοδικών».

Για την ίδρυση και τη λειτουργία του ζητούνται στην περίπτωση φυσικού προσώπου ή ατομικής επιχείρησης ή άλλου νομικού προσώπου αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου (διαβατηρίου κ.λπ.) και έναρξη επιτηδεύματος από την αντίστοιχη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, με τις τυχόν μεταβολές. Εάν πρόκειται για ΑΕ ή ΕΠΕ, πρέπει να υποβληθούν τα σχετικά ΦΕΚ συστάσεων και τροποποιήσεων, στοιχεία μετοχικών συνθέσεων, βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας κ.ά. Απαραίτητη είναι η οικονομοτεχνική έκθεση για τη λειτουργία του πρακτορείου και οι τίτλοι ιδιοκτησίας των εταιρειών. Η Διεύθυνση Εποπτείας Εντύπων και Επαγγελματικών Οργανώσεων, της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, χορηγεί στον αναγγέλλοντα βεβαίωση υποβολής αναγγελίας και εντός τριών μηνών είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο.

Μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, ο αναγγέλλων ασκεί τη δραστηριότητα ελεύθερα, χωρίς άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο. Η αρμόδια όμως επιτροπή της Γενικής Γραμματείας μπορεί να διενεργήσει έλεγχο και να απαγορεύσει τη λειτουργία του πρακτορείου. Τέλος, το πρακτορείο σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να πρακτορεύει εφημερίδες και περιοδικά που εκδίδονται κατά παράβαση των διατάξεων περί Τύπου, των όρων κυκλοφορίας ή του τρόπου πώλησης.

Τι καταργείται

Με το νέο καθεστώς, καταργείται μια σειρά διατάξεων που αφορούσαν τη λειτουργία των πρακτορείων και το καθεστώς των εφημεριδοπωλών.

Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας, στο σκέλος των πρακτορείων καταργείται η διάταξη που ανέφερε πως στην άδεια του πρακτορείου «θα αναφέρονται με λεπτομέρεια οι λόγοι που συνηγορούν στη χορήγησή της, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν με την ίδρυση του νέου πρακτορείου εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες του Τύπου», καθώς και η διάταξη που υποχρεώνει τα πρακτορεία «να κυκλοφορούν τα εκτός της έδρας τους έντυπα μόνο μέσω των υποπρακτορείων του τόπου της έκδοσής τους».

Τι αλλάζει για τους εφημεριδοπώλες

Στην περίπτωση των εφημεριδοπωλών καταργείται η υποχρέωση της έκδοσης σχετικής ταυτότητας από το αρμόδιο υπουργείο.

Ακόμη, καταργείται η υποχρέωση των εφημεριδοπωλών να απασχολούνται προσωπικά στην πώληση, στην παραλαβή και στην παράδοση εντύπων, καθώς και η υποχρέωση για αυτοπρόσωπη καθημερινή συναλλαγή τους με τα πρακτορεία διανομής Τύπου. Το δικαίωμα αυτό των εφημεριδοπωλών, όπως αναφέρεται, «εκτείνεται αποκλειστικά στην περιφέρεια». Τέλος, καταργείται η διάταξη που ορίζει πως η αμοιβή των εφημεριδοπωλών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ