αμυντικά θέματα

Από αποτροπή πώς πάμε;

= Ο μακαρίτης ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ντιν Άτσεσον, διετύπωσε στην περίοδο του ψυχρού πολέμου την περίφημη αρχή: «Οι ΗΠΑ πρέπει σε διπλωματικό επίπεδο να χρησιμοποιούν, μέσω της στρατιωτικής ενδυνάμωσης, κατάσταση ισχύος (situation of strength)». Είναι αυτό που επικράτησε ως όρος, με μία λέξη, αποτροπή (deterrence).
= Το δόγμα της αποτροπής υιοθετήθηκε απόλυτα από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αναφορικά με την τουρκική απειλή, εφόσον ουδέποτε θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε την ίδια ισχύ, έμψυχου και άψυχου υλικού, με τον ενδεχόμενο αντίπαλο.
= Το δόγμα αυτό λειτούργησε επιτυχώς επί χρόνια.
= Άρχισε να ξεφτίζει από την οκταετία Σημίτη, όταν στους εξοπλισμούς είχε προτεραιότητα όχι η ενδυνάμωση της ισχύος-αποτροπής, αλλά η οικονομική ισχύς των υπογραφόντων τις συμβάσεις. Πέραν του ότι στις ΕΔ κυριάρχησε ο κομματισμός, η απομάκρυνση από την αξιοκρατία και η ευνοιοκρατία.

Σήμερα;

= Επειδή η στήλη ενστερνίζεται πλήρως το ρηθέν από τον εθνικό ποιητή: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό», δεν διστάζει να υποστηρίζει ότι η αποτροπή οδηγήθηκε, ως Ιφιγένεια, στον βωμό. Θυσιάστηκε. Η επιδίωξη των εταίρων μας, στους οποίους υποταχθήκαμε δουλικά, είναι ο αφοπλισμός της χώρας. Ξεκάθαρα.
= Η χώρα είναι σχεδόν υπό κατάληψη και η διαφορά επιχειρησιακού δυναμικού από τη γείτονα τεράστια. Εκεί την οδήγησαν οι πολιτικές των Σημίτη – Καραμανλή – Παπανδρέου και των υπουργών Άμυνας της ίδιας περιόδου.
= Σήμερα η «τρόικα» αφέθηκε από ανεύθυνους πολιτικούς να παρέμβει στην άμυνα, που αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας. Η ανίερη αυτή και απαράδεκτη παρέμβαση δεν προβλέπεται από κανένα θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Είναι πραξικόπημα.
= Μέχρι που επέβαλαν τον περιορισμό των εισακτέων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Ιδρύματα (Ευελπίδων – Δοκίμων – Ικάρων), κατά την κρίση τους! Αίσχος και αδιαντροπιά σε αυτούς που τους επέτρεψαν τον ευνουχισμό αυτόν.
= Έτσι η χώρα κατάντησε ανίσχυρη και αδύναμη, την εποχή που ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου «βράζει», τα Βαλκάνια «τρίζουν» και γίνονται διαπραγματεύσεις για ΑΟΖ. Τώρα που η χώρα έχει ανάγκη ισχυρών ΕΔ.
= Δεν άκουσα κανέναν συνομιλητή των «τροϊκανών», ιδιαίτερα στις φάσεις Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλου, να τους υπενθυμίζει ότι αυτοί που μας αφοπλίζουν και μας ευτελίζουν σήμερα είναι οι ίδιοι που χορηγούσαν, με γαλαντομία, πλούσια δάνεια σε άφρονες πολιτικούς μας για να στηρίξουν τις αγορές τους και να δίνουν μίζες σε πολιτικούς ή εθνικούς προμηθευτές, με υπερκέρδη δικά τους. Φέρουν βαρύτατη ευθύνη.

= Από την άλλη μεριά, όμως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι είναι χρέος της ηγεσίας των ΕΔ να τακτοποιήσει μόνη της τα του οίκου της, μειώνοντας τον αδικαιολόγητο πληθωρισμό επωμίδων ανωτάτων, ιδιαίτερα στον Στρατό Ξηράς. Η νέα δομή δεν εξασφαλίζεται μόνο από το κλείσιμο στρατοπέδων.
= Αυτό, βέβαια, δεν είναι εύκολο, όταν η κρίσιμη θέση του αρμόδιου πολιτικού προϊσταμένου του ΥΕΘΑ κατέχεται από συνδικαλιστή μερίδας αποστράτων.
= Τελικά, μια εικόνα της ισχύος αποτροπής πήραν οι πάντες, φίλοι και αντίπαλοι, από την κατάληψη του ΥΕΘΑ από τους συνδικαλιστές των Ναυπηγείων.
= Τελικά, ας μην ξεχνάμε τη ρήση-νόμο του γέρο-Θουκιδίδη: «Ένα κράτος για να είναι ελεύθερο πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρό όσο οι γείτονές του». Το γνωρίζουν αυτό οι κρατούντες;

Βλάσσης Καμπούρογλου

= Το Νο1 πρόσωπο που θα εκαλείτο από τους ανακριτές να καταθέσει στον επόμενο ογκώδη φάκελο του ΑΩ ΤORM, που ανοίγει οσονούπω.
= Πιστεύει κανείς ότι ο εξαφανισθείς από την Ελλάδα από επταετίας, αποδημήσας υπό περίεργες συνθήκες, Βλάση Καμπούρογλου, θα παρουσιαζόταν να καταθέσει;
= Εν τούτοις, έχει βάθος η υπόθεση συνδυαζόμενη με τη δολοφονία δύο Ρώσων για το ίδιο θέμα.

Σιγά τα ωά…

= Ρε, μπας;
= Η Εισαγγελία Αθήνας, ζήτησε από το ΥΕΘΑ, κοντά στα άλλα, λίστα των ονομάτων αξιωματικών και υπαλλήλων που ενεπλάκησαν σε ορισμένα «Ακικά» εξοπλιστικά προγράμματα.
= Επίσης, τα ονόματα αντιπροσώπων εταιρειών που μπαινοβγαίνουν στις υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας «τρέχοντας» τα παραπάνω προγράμματα.
= Συγγνώμη, σεβαστοί κ. Ανακριτές, αλλά μόνο σκάνδαλα του Άκη έχετε ανακαλύψει; Ψάξατε ΟΛΗ την οκταετία Σημίτη να βρείτε ανθούς και οπώρας; (άρματα LEO II, εκσυγχρονισμό φρεγατών, προμήθεια ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ και ΝΗ-90, κ.λπ., κ.λπ.).
= Όσον αφορά αυτούς που μπαινοβγαίνουν από… το 1996 και τους υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων τα φιλαράκια τους, γιατί δεν παίρνετε τον κατάλογο «εισερχομένων» στη ΓΔΑΕΕ τα δύο τελευταία χρόνια; Εκλεκτές προσωπικότητες, ιδιαίτερα των ΑΩ.
= Για να διευκολυνθείτε, διαβάστε τις σελίδες του «Π» στα αμυντικά των δύο τελευταίων ετών…

«Ή αυτοί ή εμείς…»

Με αυτήν τη φράση η ΔΑΚΕ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) «τα σπάει» με τη διοίκηση της εταιρείας -την οποία διόρισε η ΝΔ-, τη χαρακτηρίζει «ανίκανη» και «κατώτερη των περιστάσεων», ενώ κάνει λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία», αφού οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά ακόμη και η αμοιβή των εργατών παραγωγής θα καθορίζεται με τη βασική εκπαιδευτική τους βαθμίδα και όχι με την εξειδίκευσή τους!
Η ΔΑΚΕ «τα ρίχνει» και στην κυβέρνηση, η οποία αθετεί υποσχέσεις, αφού είχε υποσχεθεί την παραμονή της εταιρείας στο Δημόσιο, και «καρφώνει» τον αρμόδιο ΥΦΕΘΑ, Δημήτρη Ελευσινιώτη, ο οποίος τους είπε ξεκάθαρα ότι «ψάχνουν εναγωνίως αγοραστή για να μην κλείσει η εταιρεία».
Καλεί δε τους εργαζόμενους σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ίσως λοιπόν να πήραν το μήνυμα στο Πεντάγωνο και γι’ αυτό κάλεσαν άρον άρον τις Ειδικές Δυνάμεις να τους φυλάνε…


Σχολιάστε εδώ