Τρίζει η κυβερνητική συνοχή από τα μέτρα
Η αναβλητικότητα (σκόπιμη η όχι) των δανειστών στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για τη χώρα μας σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνουν ασφυκτικό κλίμα. Πρόσθετες ανησυχίες προκαλούν οι τριγμοί που καταγράφονται στο εσωτερικό κομμάτων με αφορμή το πακέτο μέτρων για το 2013-14 και θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή, όσο και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Πόσω μάλλον ότι επίκειται η κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.
Τα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μόνο καθησυχαστικά δεν είναι, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι οι αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα είναι πιθανόν να καθυστερήσουν κι άλλο, να μετατεθούν ακόμη και μετά τις αμερικανικές εκλογές (αρχές Νοεμβρίου). Η διαμάχη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Γερμανίας για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος ο προβληματισμός για την τακτική που ακολουθούν οι ευρωπαίοι εταίροι, σε σημείο που ο κ. Σαμαράς βγήκε και προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς για τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος και κατάρρευσης της χώρας, επισημαίνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παρά ταύτα, στο επιτελείο του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι η απόφαση τουλάχιστον για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. θα ληφθεί εγκαίρως και θα αποφευχθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις. Αναμένουν μάλιστα ότι στο ζήτημα αυτό θα ανάψει «πράσινο φως» η καγκελάριος Άνγκ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη. Τις προσδοκίες τους έρχονται να ενισχύσουν πληροφορίες από το Βερολίνο, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση για τη δόση θα ληφθεί εντός του Οκτωβρίου κι αυτό ανεξάρτητα από το τι θα αναφέρει η έκθεση της «τρόικας».
Κι αν έξω τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά, μέσα είναι πολύ χειρότερα, αφού η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων από όλους σχεδόν τους κλάδους για τις νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων. Αντιδράσεις που αναμένονται να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, για την ακρίβεια προσδοκούν, ότι η κατάσταση σταδιακά θα εκτονωθεί, αφού μάλιστα τα μέτρα πάρουν την έγκριση της Βουλής. Την αισιοδοξία τους δεν συμμερίζονται όλοι στην κυβέρνηση, ενώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταφέροντας και το κλίμα που συναντούν στις εκλογικές τους περιφέρειες, προειδοποιούν για πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις. Πηγή ανησυχίας για τον πρωθυπουργό οι αναταράξεις που σημειώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς αρκετοί βουλευτές τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τα μέτρα. Μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να διαθέτει ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ψηφοφορία, ωστόσο δεν θα αποφευχθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις, καθότι οι ηγεσίες των κομμάτων θα υποχρεωθούν να διαγράψουν όσους καταψηφίσουν τα μέτρα. Η ένταση που προκλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ λόγω της υπόθεσης με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού είχαν διαρρεύσει φήμες ακόμη και για ενδεχόμενη αμφισβήτηση του Β. Βενιζέλου. Οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο αυτό δεν καθησύχασε τον πρωθυπουργό, ο οποίος θεωρεί ότι το κύρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λόγω των χειρισμών του στο θέμα της λίστας, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Κάτι που στο άμεσο μέλλον ίσως δημιουργήσει προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης.