ΤΟ ΣΔΟΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δεν υπάρχει, λένε… ασφαλέστερος τόπος προσγείωσης -δείχνοντας προς την πλευρά των υποθέσεων που εξετάστηκαν από επιτροπές της Βουλής και κατέληξαν σε μια ατέρμονη ομφαλοσκόπηση-, καθώς ο χώρος απορροφά τους όποιους κραδασμούς, όχι απαραιτήτως επειδή απουσιάζει η βούληση, αλλά επειδή τα κόμματα, και κυρίως αυτά που συμπολιτεύονται, δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις. Τα αλληλοκαρφώματα και η περίεργη πολιτική ομερτά που υποψιάζονται όλοι και μίλησε ανοιχτά γι’ αυτήν τις προάλλες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις τυφλές διαδρομές της λίστας Λαγκάρντ με τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, προοιωνίζονται κουκούλωμα και θάψιμο της υπόθεσης.

Αυτή η γεύση έμεινε από τις απαντήσεις των πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γ. Καπελέρη και Γ. Διώτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν εντολή από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλο να ελέγξουν τις 1.991 περιπτώσεις της λίστας. Ούτε λόγος για τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες που όφειλαν να αναλάβουν για τη δίωξη της φοροδιαφυγής… Ιδιαίτερα δε ο Εισαγγελέας κ. Διώτης, καθώς είπε ότι η λίστα ήταν προϊόν εγκλήματος και υπεξαίρεσης και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Πολύ περισσότερο που αναφέρθηκε στη λίστα ως αποτέλεσμα ύποπτων κινήσεων μυστικών υπηρεσιών…

Μέσα σε κλίμα γενικής σύγχυσης κι ενώ η εντεινόμενη συζήτηση γύρω από διάφορες λίστες, που έφτασε μέχρι το όνομα του προέδρου της Βουλής, επιβάρυνε το ζοφερό πολιτικό κλίμα, κλήθηκαν οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αύριο στα ερωτήματα των βουλευτών της Επιτροπής θα απαντήσει ο πρώην προϊστάμενος του Σώματος επί κυβέρνησης Καραμανλή, Σπ. Κλαδάς, και ο νυν, Στ. Στασινόπουλος. Όλοι όμως ζητούν πλέον να κατατεθεί στη Βουλή η «ξεχασμένη» σε διάφορα συρτάρια, υπουργών και επικεφαλής του ΣΔΟΕ, περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Τα κόμματα, η ίδια η Βουλή και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος, που -όπως καρφώνει ο κ. Διώτης, που πήρε το υλικό σε στικ από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και του το έδωσε- δεν έλαβε εντολή να προχωρήσει σε έρευνα. Ο κ. Βενιζέλος, που είχε στα χέρια του έναν χρόνο τη λίστα και δεν την αξιοποίησε, τώρα ζητά να έρθει στη Βουλή…

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής υπό τον κ. Μεϊμαράκη, που επέστρεψε στα καθήκοντά του θεωρώντας ότι δεν υπάρχει στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ της συμμετοχής του στην υπόθεση Καρούζου, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει επίσημα από τις αρμόδιες αρχές να στείλουν το ηλεκτρονικό αρχείο με τη λίστα Λαγκάρντ στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. «Η Βουλή θα ασκήσει τα δικαιώματά της να ζητήσει τη λίστα και να δημοσιοποιηθεί», είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Το θέμα είναι τι θα πράξει ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Πεπόνης, ο οποίος, αν κινηθεί κατά τα αναμενόμενα, θα στείλει στη Βουλή όσες περιπτώσεις χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Όπως συνάγεται από τις απαντήσεις του Γ. Καπελέρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου τον Ιούνιο του 2011 έγινε σύσκεψη για να αποφασιστεί πώς θα χειριστούν τη λίστα, αλλά τίποτα δεν προχώρησε. Σ’ αυτήν συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, ο γραμματέας του υπουργείου Η. Πλασκοβίτης και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου κ. Μπάνος. Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, η συζήτηση έγινε στο περιθώριο μιας άλλης σύσκεψης, κράτησε πέντε λεπτά και ο κ. Μπάνος πρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή στην οποία να κληθούν τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνει η λίστα, πιθανολογεί ωστόσο ότι η απόφαση ήταν να λυθεί το θέμα μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία. Τη λίστα ο ίδιος είπε ότι δεν την παρέλαβε ποτέ, παρά μόνο ότι στα τέλη του ’10 ή στις αρχές του ’11 ο κ. Παπακωνσταντίνου του παρέδωσε κατάλογο με δέκα ονόματα, ατύπως και εμπιστευτικά, προκειμένου να εξετάσει το προφίλ τους.

Ο Γ. Διώτης είπε ότι έδωσε τη λίστα που του παρέδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον Β. Βενιζέλο τον Αύγουστο του 2011. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο εκείνες τις μέρες και μου παρέδωσε ατύπως ένα στικ χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου. Μου είπε ότι είναι άτυπο, γιατί ήρθε στην κατοχή των ελληνικών αρχών με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών». Ο ίδιος έριξε μια ματιά στη λίστα, που είχε τη μορφή καρτέλας με ονόματα, αριθμούς λογαριασμών και ποσά. «Εγώ παρέδωσα το πρωτότυπο στον κ. Βενιζέλο, γιατί είχα την άποψη -και εξακολουθώ να την έχω- ότι τα ζητήματα τα χειρίζεται η κεντρική πολιτική κυβέρνηση και θέλουν άλλους χειρισμούς. Η νομική μου άποψη ήταν ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο, γιατί δεν είχε νόμιμη προέλευση και δεν μπορεί να αποτελέσει υλικό δικογραφίας», διευκρίνισε όμως ότι, αν του ζητούσε ο κ. Βενιζέλος να τη χρησιμοποιήσει ως βάση έρευνας, θα το έκανε.

Σε σχέση δε με την υπόθεση Καρούζου, ο κ. Διώτης είπε ότι την άνοιξη του 2012 τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι κ. Λιβανός και Ζωγραφάκης, αλλά δεν ανέφεραν την εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Και ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι το ΣΔΟΕ δεν είχε στοιχεία εμπλοκής πολιτικών προσώπων σε αυτήν την υπόθεση.


Σχολιάστε εδώ