ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανίδα καγκελάριος έρχεται στην Ελλάδα σε μια περίοδο όπου τα πάντα κινούνται επί ξυρού ακμής, με αβέβαιο το μέλλον ακόμα και της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά!

Με τη συμφωνία επίσης με την «τρόικα» για τα νέα επώδυνα μέτρα να βρίσκεται ακόμα στον αέρα, με αβέβαιο τον χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου και με τον έλληνα πρωθυπουργό να λέει με δραματικούς τόνους ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αρκούν μέχρι τα τέλη Νοέμβρη…

Με την κοινωνία εξουθενωμένη απʼ τα μέτρα, με την κοινωνική συνοχή διαλυμένη, με επαπειλούμενη κοινωνική έκρηξη…

Μέσα σε αυτό ακριβώς το κλίμα, όπου επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αβεβαιότητα που προκύπτει για τις εκλογές στις ΗΠΑ, αφού φαίνεται πως ο Ρόμνεϊ «αναστήθηκε» μετά το ντιμπέιτ με τον Ομπάμα και όλα είναι ανοιχτά, από κει που κυριαρχούσε η βεβαιότητα για μια άνετη επανεκλογή του σημερινού Προέδρου, αλλά και η βεβαιωμένη πλέον κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και των άλλων δύο εταίρων δανειστών της Ελλάδας για το αν και το πώς της συνέχισης της εκταμίευσης των δόσεων, η επίσκεψη Μέρκελ αποκτά σαφώς και στρατηγικά χαρακτηριστικά.

Κατʼ αρχάς αυτή η επίσκεψη εκ των πραγμάτων συνιστά μια στήριξη στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο τρόπος με τον οποίο τη σχολίασε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του έξω απʼ το Μαξίμου, τρόπος ενθουσιώδης, αλλά και η πολύ θετική αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου, επίσης αποδεικνύουν ότι ο ερχομός της καγκελαρίου Μέρκελ σηματοδοτεί την απόφαση να στηριχτεί η κυβέρνηση, να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Μέρκελ, δεν θα έρθει με άδεια χέρια, αλλά «κάτι θα φέρει» την Τρίτη, αλλιώς δεν έχει λόγο και η επίσκεψή της. Κάτι που θα ανακουφίσει την ελληνική κυβέρνηση, θα της προσφέρει «ανάσα», θα τη βοηθήσει να περάσει τους μεγάλους σκοπέλους που έχει μπροστά της.

Και αυτό θα είναι κατά πάσα πιθανότητα:

• Η επιλογή της Γερμανίας να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου, έστω και με πολιτική απόφαση, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης της απόφασης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

• Κάποια αναφορά στην επιμήκυνση εξυπηρέτησης του δανείου, ένα θέμα δηλαδή που συζητείται έντονα, το έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας, αλλά επίσημα δεν έχει βρεθεί σε ατζέντα συζητήσεων.

• Αναφορές σε αναπτυξιακές πολιτικές, που τις έχει απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα, ίσως και με την ίδρυση ενός ταμείου ειδικού, που θα ενεργοποιήσει το ΕΣΠΑ.

Και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, τότε πράγματι θα πρόκειται για μια καθοριστική βοήθεια προς την κυβέρνηση Σαμαρά.

Τι φοβούνται…

Και μάλιστα μια στήριξη στην πιο κρίσιμη περίοδο αυτής της κυβέρνησης, μια περίοδο όπου απειλούνται πολλά, ακόμα και η συνοχή, ακόμα και η συνέχιση του βίου της!

Με τους εκπροσώπους της «τρόικας» να εμφανίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή ανένδοτοι στις εκβιαστικές απαιτήσεις τους για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, για μέτρα που θα ξεπερνούν ακόμα και τα 9,5 δισ. απʼ αυτές τις περικοπές, όλα παραπέμπουν σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ανεργία, διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Πράγματι, οι εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών και οικονομικών κύκλων είναι ότι αν τελικά η κυβέρνηση υπό το βάρος των ιταμών εκβιασμών και του άγχους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οδηγηθεί στη λήψη αυτών των μέτρων, τότε οδηγούμαστε σε διάλυση και θα είναι αδύνατο να περάσουν!

Αν τώρα, τονίζουν, είναι το 40% του λαού που ζει κάτω απʼ το όριο της φτώχειας ή το προσεγγίζει, με τα μέτρα αυτά το 2013 θα μιλάμε για ποσοστό 60%!

Συνεπώς αυτά τα μέτρα δεν περνούν, δεν μπορούν να περάσουν, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Και αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να τα περάσει αγνοώντας αυτήν την κρίσιμη παράμετρο, δηλαδή τον ξεσηκωμό του λαού, την κοινωνική αναταραχή που αναπόφευκτα θα ξεσπάσει, τότε δεν αποκλείεται ακόμα και η πτώση της και τον ερχομό στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα!

Θα είναι αδύνατον να διατηρηθεί η συνοχή αυτής της κυβέρνησης υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, υπό το βάρος λαϊκών αντιδράσεων και επαπειλούμενου νέου φαύλου κύκλου ύφεσης.

Ήδη, ο τρίτος εκ των κυβερνητικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, στέλνει το μήνυμα «Ως εδώ!».

Αν, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ο Σαμαράς πετύχει να λάβει τη στήριξη της Ά. Μέρκελ σε αυτήν την κρισιμότατη για την κυβέρνησή του περίοδο, τότε θα έχει πετύχει πολλά. Θα έχει στην ουσία κερδίσει μια σημαντική νίκη-ανάσα.

Και αυτό θα έχει τις παρενέργειές του σε εσωτερικό επίπεδο.

Και γιʼ αυτό «τα δίνει όλα».

Μάλιστα έγκυροι παρατηρητές αναφέρουν ότι θεωρούν απίθανο να μη συνάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός και τον γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ κατά τη σύντομη επίσκεψή του στη Γαλλία, την Πέμπτη, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί…

Αλλά πλην των –θετικών για την κυβέρνηση– παρενεργειών στο εσωτερικό, η επιτυχής έκβαση της επίσκεψης Μέρκελ θα έχει παρενέργειες και διεθνώς.

Όλοι γνωρίζουν πως βρίσκεται σε εργώδη εξέλιξη μια κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ, μια κόντρα που αφορά και τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει, αλλά και το παιχνίδι του ΔΝΤ σε βάρος του ευρώ.

Και μια ουσιώδης επαναπροσέγγιση της Ελλάδας με τη Μέρκελ δημιουργεί νέους συσχετισμούς σε αυτήν την κόντρα, νέα δεδομένα.

Φυσικά για τον πρωθυπουργό αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της χώρας. Η αποφυγή της χρεοκοπίας, που δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση εργασίας, αλλά είναι κάτι που πολλοί το φοβούνται.

Ή ακόμα και μια επιστροφή στο 2010…

Βέβαια, απʼ την άλλη, η επιτυχία της μεθαυριανής επίσκεψης Μέρκελ θα σημάνει μια νέα μορφή εξάρτησης της Ελλάδας απʼ τη Γερμανία. Όμως αυτό, αυτήν τουλάχιστον τη στιγμή, θεωρείται δευτερεύον μπροστά στον οριακό στόχο αποφυγής της χρεοκοπίας.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς πιθανότατα θα παρέμβει στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να ελεγχθούν οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί και να μην υπάρξουν ακραίες εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε αντίθετα απʼ τα προσδοκώμενα αποτελέσματα…


Σχολιάστε εδώ