Σωτήρια διαγραφή χρέους μέσω… Εθνικής – Eurobank

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να δοθεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές λύση στο ελληνικό ζήτημα. Για να δοθεί η λύση, είναι αναγκαία η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι πλέον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ΕΜΣ, ώστε να φύγουν από τις «πλάτες» του Δημοσίου περίπου 50 δισ. ευρώ χρέους.

Όμως, πριν φθάσει ο ΕΜΣ να σηκώσει το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης, η «τρόικα», με προεξάρχουσα την Κομισιόν, επέβαλλε να δοθούν δραστικές λύσεις αναδιάρθρωσης ακόμη και των μεγάλων, συστημικών, τραπεζών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αρκούσαν ούτε 50 δισ. ευρώ για να υποστηριχθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και η κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω του ΕΜΣ θα κατέληγε σε Βατερλώ για την Ευρωζώνη.

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν δραματικά τα τελευταία 24ωρα, καθώς:

• Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθάρισε δημόσια, επίσημα και χωρίς περιστροφές, μέσω του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, ότι δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει σοβαρή λύση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και αν δεν δεσμευθούν οι Ευρωπαίοι ότι θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της επιμήκυνσης.

• Όμως, οι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την αποκατάσταση βιωσιμότητας του χρέους έχουν ήδη «καεί»: η Γερμανία αποκλείει κάθε συζήτηση για «κούρεμα» των επίσημων δανείων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον ως τις εκλογές του φθινοπώρου του 2013, ενώ και η ΕΚΤ, διά στόματος Μάριο Ντράγκι, απέκλεισε όχι μόνο το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Κεντρική Τράπεζα, αλλά ακόμη και μια απλή επιμήκυνσή τους, την οποία είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

• Έτσι, πέραν της ενδεχόμενης νέας μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης της διάρκειας των επίσημων δανείων, που με δυσκολία θα μπορούσε να αποδεχθεί η Γερμανία, χωρίς όμως να λύνεται το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, μόνο μία λύση έμενε για να ελαφρυνθεί ουσιωδώς το ελληνικό χρέος και την πρότειναν δημόσια ο Αντ. Σαμαράς αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος: να μεταφερθεί το βάρος της στήριξης των τραπεζών στον ΕΜΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η λύση θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο την Τρίτη και το γεγονός ότι η Μέρκελ ρισκάρει αυτήν την περίοδο ένα ταξίδι στην Ελλάδα προμηνύει συμφωνία επί του θέματος.

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ