Συμβιβασμός στο ΠΑΣΟΚ για χαμηλούς τόνους

Ουσιαστικά, όπως τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα είναι θυελλώδης λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της άμεσης εμπλοκής σε αυτό της ηγεσίας του κόμματος) φαίνεται πως υπήρξε ένας «σιωπηλός συμβιβασμός» απ’ όλες τις βασικές πτέρυγες, ώστε να υποβιβαστεί το θέμα και να «κλείσει άρον άρον», γιατί προκαλούσε ανεπανόρθωτες ζημιές σε πρόσωπα-κλειδιά του κόμματος, αλλά και σε στελέχη με καίριες κυβερνητικές θέσεις στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Πέρα από το βαρύ στραπατσάρισμα που υπέστη το προφίλ του Ευάγγελου Βενιζέλου και το γεγονός ότι και πάλι με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο ήλθε στην επιφάνεια ένα από τα πρόσωπα της «ελληνικής τραγωδίας», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «τα σκάγια έπαιρναν για τα καλά» αυτήν τη φορά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που ήταν ο φυσικός και πολιτικός προϊστάμενος των 2 πρώην τσάρων της οικονομίας (Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου) και δεν ήταν δυνατόν να μη γνωρίζει, έστω και ακροθιγώς, κάτι για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Αν και τον πολύ θόρυβο για το όλο θέμα τον έκαναν κυρίως βουλευτές που στήριξαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γκρινιάζοντας για τη δημόσια εικόνα που παρουσίασε τόσο ο πρόεδρος του κόμματος (με την απίστευτη διαχείριση του θέματος και την πολύ κακή εικόνα που έβγαλε στη συνέντευξή του στο Mega), όσο και συνολικά το ΠΑΣΟΚ (που φορτώθηκε μια ακόμα μεγάλη αμαρτία). «Δεν είναι δυνατόν να ετοιμαζόμαστε να πάρουμε πάλι αιματηρά οριζόντια μέτρα που θίγουν τα μεσαία και κατώτερα στρώματα και την ίδια ώρα να εμφανιζόμαστε ότι καλύπτουμε τη φοροδιαφυγή των ισχυρών», ήταν η επισήμανση των περισσότερων βουλευτών, αν και στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ένας αριθμός βουλευτών στήριξε το επιχείρημα πως φταίνε οι υπηρεσίες που δεν προχώρησε ο έλεγχος για τη λίστα Λαγκάρντ.

Η ομάδα των παπανδρεϊκών βουλευτών απέφυγε επιμελώς να οξύνει και να ανεβάσει το θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επισημαίνοντας κάποιους λάθος χειρισμούς που έγιναν από την ηγεσία στη διαχείριση του όλου ζητήματος, ενώ και οι βενιζελικοί βουλευτές, πέρα από γενικού τύπου επισημάνσεις, απέφυγαν να σηκώσουν το θέμα και να μπουν στην ουσία του.

Όμως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που συνδέεται με στενούς φιλικούς δεσμούς με τον τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Διώτη, αν και στο θέμα της οικονομίας ήταν αρκετά σαφής ως προς τη διαφωνία του με τον κ. Βενιζέλο, στο κρίσιμο αυτό ζήτημα πήγε πιο «μαλακά», ζητώντας από τον Ευάγγ. Βενιζέλο να εγκαταλείψει τις θεωρίες συνομωσίας.

«Η παράταξη να αντιμετωπίσει αυτήν τη δύσκολη στιγμή μακριά από θεωρίες συνωμοσίας», είπε και σημείωσε με νόημα, αναφερόμενος εμμέσως στις αιτιάσεις Βενιζέλου: «Άκουσα με θλίψη εδώ μέσα ότι κάποιοι δήθεν υπονομεύουν τον πρόεδρο, τη χώρα και την παράταξη. Να μην καταφεύγουμε και εμείς σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως κάνουν κατά σύστημα άλλοι…». Ο Μάρκος Μπόλαρης, σε λίγο πιο ψηλούς τόνους, κάλεσε όλους ανεξαιρέτως τους υπευθύνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους χωρίς υπεκφυγές

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα των αποκαλύψεων για τους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας, επεδίωξε να γενικεύσει το ζήτημα της λίστας, ερμηνεύοντας την οξύτατη κριτική που δέχεται προσωπικά ο ίδιος για τους χειρισμούς του ως επίθεση στην πολιτική σταθερότητα της χώρας και ως προσπάθεια κλονισμού της συνοχής της κυβέρνησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αναγνώρισε καμία πολιτική ευθύνη για τους χειρισμούς του, αντιθέτως πέρασε στην αντεπίθεση επικρίνοντας συμφέροντα που πολεμούν τον ίδιο και το κόμμα του και πετώντας το μπαλάκι στο θέμα των μέτρων. Η στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής: Να διώξει από το κάδρο της κριτικής την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, να επισείσει την κρισιμότητα των στιγμών για την οικονομία και τα μέτρα και να πείσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του αποτελούν παράγοντα σταθερότητας.


Σχολιάστε εδώ