Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Οι αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, συναντήσεις, διαβουλεύσεις και… διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μας δεν συνιστούν θετική εξέλιξη για την αγορά. Ούτε το θολό τοπίο που παραμένει και αρκετοί εκτιμούν πως δεν πρόκειται να ξεδιαλύνει ούτε μετά το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται με «μότο» και αίτημα τη διασφάλιση περισσότερου χρόνου και όχι περισσότερων χρημάτων!

• Παρ’ όλα αυτά, είναι δεδομένο πως πάντα θα υπάρχουν αφορμές και ενδεχομένως ειδήσεις (;) που θα καταλήγουν σε εντυπωσιακές επιδόσεις, όπως αυτή της Τρίτης, με την αγορά να σκαρφαλώνει σχεδόν στο +5%.

• Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε και η «μάχη» πωλητών – αγοραστών την επομένη ούτε, φυσικά, οι ειδήσεις που ακολούθησαν και αφορούν τη νέα κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, με τις αποκλειστικές συζητήσεις της Πειραιώς με τους Γάλλους της Societe Generale για τη Γενική και την αναζήτηση (;) από τους Πορτογάλους υποψήφιων αγοραστών για τη Millennium.

• Είναι ηλίου φαεινότερο πως η αγορά έχει τους δικούς της ρυθμούς αντίδρασης και, παρά τα πλείστα όσα αρνητικά δεδομένα στο μέτωπο της διαχείρισης της κρίσης χρέους, αλλά και τη διεθνή συγκυρία, που κάθε άλλο παρά βοηθάει, μοιάζει να έχει αποτιμήσει θετικά τα επόμενα βήματα. Ή, τουλάχιστον, δεν συμμερίζεται την αγωνία των… πρωτοσέλιδων των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων.

• Μια ματιά στην πορεία του 20άρη δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης πείθει για του λόγου το αληθές: Ακόμα και την Τετάρτη, σε μια συνεδρίαση που έκλεισε τελικά με αρνητικό πρόσημο, ο 20άρης δείκτης δοκίμασε επίπεδα τιμών υψηλότερα και των 290 μονάδων ενδοσυνεδριακά, ο τραπεζικός δείκτης, σε μια παράλληλη κίνηση, πέρασε και πάνω από τις 309 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης και πάνω από τις 790 μονάδες! Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως κατεγράφη ενδοσυνεδριακό υψηλό των τελευταίων επτά και πλέον μηνών…

ΥΓ.: Συνήθως η αγορά προηγείται στις αντιδράσεις της όλων των άλλων κλάδων της οικονομίας. Ενίοτε υπερβάλλει στις αντιδράσεις της ακριβώς λόγω… κεκτημένης ταχύτητας. Σε κάθε περίπτωση, η «τύχη» των ελληνικών προσπαθειών θεωρητικά κρίνεται στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Άρα, σκάρτες δύο εβδομάδες έμειναν για να δούμε ποιος είχε δίκιο και ποιος… υπερέβαλλε!


Σχολιάστε εδώ