Πολιτικό θρίλερ…

Το θέμα προκαλεί έντονες και ποικίλες αντιδράσεις, εγείρει ενστάσεις και υποψίες και οι… παράδοξοι χειρισμοί που έγιναν έρχονται να ενισχύσουν το κλίμα καχυποψίας για τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ενώ για μέρες η λίστα παρέμενε άφαντη, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να επιμένει ότι την είχε παραδώσει στο ΣΔΟΕ και τους επικεφαλής του (νυν και πρώην) να δηλώνουν άγνοια, η λίστα… βρέθηκε στην κατοχή του Β. Βενιζέλου! Εκείνος την απέστειλε στο Μαξίμου, που με τη σειρά του την έστειλε στο ΣΔΟΕ, για να φτάσει τελικά στα χέρια του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ο οποίος έχει ξεκινήσει τη σχετική έρευνα. Με την υπόθεση ασχολείται και η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Κλήθηκαν και κατέθεσαν πρώην και νυν στελέχη του ΣΔΟΕ, ενώ εκτός απροόπτου θα κληθούν και πρώην υπουργοί Οικονομικών. Κόμματα, αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές αμφισβητούν τη γνησιότητα της λίστας που παραδόθηκε τελικά στον Εισαγγελέα και απαιτούν να ζητηθούν εκ νέου τα στοιχεία από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Αναταράξεις

Η όλη διαδικασία και οι χειρισμοί που έγιναν από τους αρμόδιους παράγοντες (υπουργούς, επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.ά.) προκαλούν αμηχανία και τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μείζον πολιτικό σκάνδαλο και διατυπώνει βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος των κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου ότι σκοπίμως απέκρυψαν τη λίστα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο δεύτερος την αξιοποίησε σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι τα στοιχεία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν νομικά, διότι ήταν προϊόν υποκλοπής, ανέφερε ότι ήταν δουλειά του ΣΔΟΕ να ερευνήσει τα στοιχεία και να τα αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας και χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις. Να λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη οι κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ ταυτόχρονα θέτουν θέμα αλλοίωσης της λίστας. Και η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυση εναντίον τους. Η υπόθεση προκαλεί αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τον Γ. Ραγκούση να αποχωρεί οριστικά από το κόμμα με ευθείες βολές κατά του κ. Βενιζέλου για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα.

Παράταση

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με τον χρόνο και τις προκλητικές (εκβιαστικές) απαιτήσεις της «τρόικας» βρίσκεται η κυβέρνηση, που βλέπει τη Σύνοδο Κορυφής να πλησιάζει επικίνδυνα και τη συμφωνία για τα μέτρα να καθυστερεί. Η προσωρινή (;) εμπλοκή στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ανάγκασε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ν’ ανοίξει τον κύκλο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, θέλοντας να αποτρέψει ανεπιθύμητες εξελίξεις. Οι πληροφορίες (εκτιμήσεις) που διακινήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι οριστικές αποφάσεις να μετατεθούν για μετά τη Σύνοδο σε μια λύση-πακέτο μαζί με Κύπρο και Ισπανία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες στην κυβέρνηση. Η αναβολή πιθανόν να έχει να κάνει και με τη διαμάχη που σοβεί μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, με το Ταμείο να ζητά επίμονα νέα αναδιάρθρωση του χρέους και την Άνγκ. Μέρκελ να αντιδρά. Το Ρόιτερς… προανήγγειλε ότι η έκθεση της «τρόικας» θα ολοκληρωθεί σε 4-6 εβδομάδες και κατά συνέπεια οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα μετατεθούν για τον Νοέμβριο, μετά τις αμερικανικές εκλογές. Την ίδια στιγμή, ξένα Μέσα Ενημέρωσης χαρακτηρίζουν μονόδρομο μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ ειδικά τα γερμανικά προαναγγέλλουν πολιτική απόφαση για την Ελλάδα.

Αδιάλλακτοι

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, αν όχι αποκλειστικά, στις παράλογες και ανέφικτες απαιτήσεις της «τρόικας». Οι επικεφαλής της όχι μόνο απέρριψαν τις περικοπές ύψους 2 δισ. από τις δαπάνες υπουργείων, αλλά ζήτησαν επιτακτικά επιπλέον μειώσεις μισθών και συντάξεων της τάξης των 2 δισ. Εμφανίστηκαν μάλιστα αμετακίνητοι, ενώ ανακοίνωσαν 15ήμερη παράταση του χρόνου παραμονής τους στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι δεν προτίθενται να ολοκληρώσουν (και να υποβάλουν) την έκθεσή τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, επανέφεραν με επιτακτικό τρόπο τις απαιτήσεις τους για αλλαγές στα εργασιακά, με μείωση του ποσού αποζημίωσης αλλά και του χρόνου προειδοποίησης για όσους απολύονται, επίσης πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας, μείωση του κατώτατου μισθού κ.ά. Οι εργαζόμενοι στο μεταξύ βρίσκονται στα «χαρακώματα» διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και προγραμματίζουν νέα 24ωρη απεργία, ενώ σε κινητοποιήσεις βρίσκονται αρκετοί κλάδοι, όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τα μέσα μεταφοράς, οι ναυτεργάτες κ.ά.

«Επενδύσεις»

ΝΕΑ τροπή στο σκάνδαλο με τις «μίζες» για τα εξοπλιστικά προγράμματα μετά τη σύλληψη του Γ. Σμπώκου, στενού συνεργάτη του Α. Τσοχατζόπουλου και γενικού διευθυντή Εξοπλισμών την επίμαχη περίοδο. Ο κ. Σμπώκος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ύψους 40 δισ., τα οποία έφτασαν τα 80, καθώς επενδύθηκαν μέσω της χρηματιστηριακής του πεθερού του. Η σύλληψή του ήταν αιφνιδιαστική, καθώς οι αρχές είχαν πληροφορίες ότι επρόκειτο να διαφύγει στο εξωτερικό και ότι υπήρχε ήδη η αναγκαία υποδομή. Ο κ. Σμπώκος θα απολογηθεί αύριο, ενώ εξερχόμενος από τον ανακριτή δήλωσε… αθώος. Στο μεταξύ, σε νεότερες καταθέσεις τους εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, όπως ο Ν. Ζήγρας και η λογίστρια Ευφρ. Λαμπροπούλου, ανέφεραν ότι πίσω από offshore εταιρείες βρίσκεται ο Α. Τσοχατζόπουλος. Οι ίδιοι είχαν δώσει λεπτομερή στοιχεία για την εμπλοκή του κ. Σμπώκου.


Σχολιάστε εδώ