Ο πνιγμένος από… 600 δισ. πιάνεται

Xρειάσθηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, για να διαψεύσει οριστικά (;) την ύπαρξη των περιβόητων 600 δισ. δολαρίων που δήθεν έχουν συγκεντρώσει ομογενείς για να εξαγοράσουν το χρέος της Ελλάδας και της Κύπρου και να το υποκαταστήσουν με νέος χρέος με συμβολικό επιτόκιο (0,5%) και διάρκεια 100 ετών. Το υπουργείο Οικονομικών είπε απλώς το αυτονόητο, ότι πρόκειται για μια αστεία υπόθεση, αλλά δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι μια κοινωνία εντελώς απελπισμένη και απολύτως δύσπιστη σε οτιδήποτε ανακοινώνεται από τις επίσημες αρχές είναι έτοιμη να σταματήσει να πιστεύει στο (βολικό) παραμύθι των 600 δισ. δολαρίων.

Πάντως, λίγο να «ξύσει» κανείς την επιφάνεια αυτής της αλλόκοτης υπόθεσης αντιλαμβάνεται εύκολα ότι πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο. Και μόνη η αναφορά σε ένα τέτοιο τερατώδες ποσό θα ήταν αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για γελοία υπόθεση. Αν, παρ’ όλα αυτά, έχει κανείς αμφιβολίες και θέλει να ψάξει περισσότερο, μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να ξεσκεπαστεί η απάτη.

Για παράδειγμα, εύκολα βρίσκεται στο διαδίκτυο η λίστα της καναδικής εποπτικής αρχής, στην οποία καταγράφεται μεταξύ των υπόπτων (δήθεν) πιστωτικών ιδρυμάτων η «τράπεζα» Diamond & Diamond Merchant Banking Group. Ποια είναι αυτή η «τράπεζα»; Πρόκειται για το «πιστωτικό ίδρυμα» όπου (δήθεν) έχουν κατατεθεί ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, αξίας 600 δισ. δολ., με τα οποία θα γίνει η (υποτιθέμενη) εξαγορά του χρέους μας. Η καναδική αρχή προειδοποιεί όσους έρθουν σε επαφή με αυτήν την «τράπεζα», να το αναφέρουν αρμοδίως και να μην προχωρήσουν σε συναλλαγές, γιατί, απλούστατα, δεν είναι πραγματική τράπεζα (ξέρετε, με κεφάλαια, τραπεζική άδεια κ.λπ.).

Το περίεργο είναι ότι αυτήν τη στοιχειώδη έρευνα στο διαδίκτυο, που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφισβήτησης την απάτη, δεν φρόντισαν να την κάνουν σοβαρά, υποτίθεται, τηλεοπτικά δίκτυα, που φιλοξένησαν σε εκπομπές τους επίδοξους «σωτήρες» της χώρας. Ίσως, όμως, και να μην ήθελαν να την κάνουν: όταν η ελληνική κοινή γνώμη βρίσκεται κάπου μεταξύ εκρηκτικής οργής και απόλυτης απόγνωσης, μια δημόσια συζήτηση για τα 600 δισ. δολ. που θα μας σώσουν σε μια νύχτα είναι μια κάποια διαφυγή από τη σκληρή πραγματικότητα.

Ο πνιγμένος από… 600 δισ. πιάνεται (2)

Πάντως, όσοι θέλουν να ελπίζουν σε κάτι πιο σοβαρό, που θα μπορούσε να μας βγάλει (κάποτε) από την κρίση, μπορούν να στραφούν σε άλλες πλευρές. Για παράδειγμα, το έγκυρο πρακτορείο Reuters φιλοξένησε αυτήν την εβδομάδα ένα εκτενές ρεπορτάζ για τα πιθανά αποθέματα της Ελλάδας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο βασίζεται σε δύο εκθέσεις έγκυρων επιστημόνων, μία εκ των οποίων έχει παραδοθεί στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Είναι σατανική σύμπτωση, αλλά η έκθεση αυτή επικεντρώνεται και πάλι σε ένα ποσό 600 δισ. δολ.! Σε αυτό το ποσό υπολογίζουν οι επιστήμονες (Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός) την αξία των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Νότιας Κρήτης. Πρόκειται, βεβαίως, για γεωλογικές υποθέσεις, που θα επιβεβαιωθούν αρχικά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες, το 2013. Και τα κοιτάσματα, προφανώς, δεν θα εξαργυρωθούν σε μία ημέρα: τα 600 δισ. δολ. είναι η πιθανή αξία πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα βγει (με το καλό…) σε μια 25ετία. Ανάλογες υποθέσεις κάνει και η ειδική εταιρεία σεισμικών ερευνών Petroleum Geo-Physical, που έχει κερδίσει διαγωνισμό για να προχωρήσει σε έρευνες στα νότια της Κρήτης.

Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι αυτά τα 600 δισ. δολ. είναι πολύ πιο πιθανό να τα δούμε μέσα στις επόμενες δεκαετίες, από τα 600 δισ. δολ. των απίθανων ομογενών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όσο και αν το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό, εάν στεφθεί με επιτυχία η εξόρμηση στην Ελλάδα για υδρογονάνθρακες, το παρόν δεν παύει να είναι ζοφερό: μέχρι να βάλουμε κελεμπίες και να αρχίσουμε να ξοδεύουμε πετροδολάρια, δυστυχώς θα κάνουμε δυσάρεστη παρέα με την «τρόικα».

Οπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, φαίνεται ότι και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια τραγική αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος: αν οι πολιτικοί μας είχαν ασχοληθεί μερικά χρόνια νωρίτερα με τις έρευνες για ορυκτό πλούτο, σήμερα ίσως να βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση…


Σχολιάστε εδώ