Οι όροι της συγχώνευσης

Αρκεί να αναφερθεί ότι η συμφωνία βασίζεται σε μια χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ της Eurobank δεν ξεπερνούσε την Παρασκευή τα 650 εκατ. ευρώ.

Ακριβώς αυτή η σχέση αξίας απεικονίζεται και στη σχέση ανταλλαγής μετοχών που ανακοίνωσε η Εθνική την Παρασκευή, έχοντας τον πρώτο λόγο στη συμφωνία, ως τράπεζα που εξαγοράζει και απορροφά τη Eurobank. Για κάθε 58 νέες μετοχές της Εθνικής, οι μέτοχοι της Eurobank καλούνται να δώσουν 100 μετοχές της τράπεζάς τους. Δηλαδή, στο νέο σχήμα, οι παλαιοί μέτοχοι της Eurobank θα έχουν συμμετοχή μόλις 25%, ενώ η συμμετοχή των μετόχων της Εθνικής θα φθάσει το 75%.

Ευνόητο είναι ότι το μάνατζμεντ της Εθνικής θα έχει τον πρώτο λόγο στην κατάληψη όλων των καίριων θέσεων. Ο κ. Αλ. Τουρκολιάς, σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, θα έχει την πρωτοκαθεδρία στη διοίκηση της τράπεζας, ενώ και οι «θυσίες» που θα απαιτηθούν, σε επίπεδο δικτύου και προσωπικού, θεωρείται βέβαιο ότι θα μοιρασθούν περισσότερο στην πλευρά της Eurobank παρά της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία έχει εγκριθεί μόνο από τα μέλη της οικογένειας Λάτση, που έχουν υπό τον έλεγχό τους το 43% των μετοχών της Eurobank (πρόσφατα, ο τραπεζικός όμιλος EFG του Σπ. Λάτση μοίρασε τις μετοχές της Eurobank σε φυσικά πρόσωπα της οικογένειας και αποσύρθηκε διακριτικά από την Ελλάδα).

Να σημειωθεί ότι οι δύο τράπεζες έχουν περισσότερα από 2.000 καταστήματα, με πολύ υψηλό βαθμό επικάλυψης, επικαλυπτόμενες θυγατρικές σε όλους τους τομείς και συνολικό προσωπικό που ξεπερνά τα 50.000 άτομα, εκ των οποίων πολλοί είναι δεδομένο ότι «περισσεύουν» και θα χρειασθεί να απομακρυνθούν.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο βασικός μέτοχος της νέας τράπεζας, αν και χωρίς δικαιώματα ψήφου, θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ήδη έχει προσφέρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Εφόσον προχωρήσει το σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ΕΜΣ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα γίνει ο βασικός μέτοχος των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.


Σχολιάστε εδώ