Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι «ζωντανεύουν» στον Πειραιά

Η έκθεση που οργάνωσε ο Δήμος Πειραιά θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το τέλος του μήνα και περιλαμβάνει εξαιρετικές φωτογραφίες από το αρχείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπλα της εποχής (αραβίδες, γκράδες κ.λπ.), αλλά και γραμματόσημα που είχαν εκδοθεί τότε για να επισημαίνουν τις νίκες του Στρατού μας.

Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν καταπλεύσει πλοία του Ναυτικού μας, μεταξύ των οποίων και το υποβρύχιο «Παπανικολής», που μπορεί να το επισκέπτεται και το κοινό! Κυριαρχεί όμως το ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ», που ήταν το πλοίο το οποίο νίκησε σχεδόν μόνο του τον τουρκικό στόλο στη ναυμαχία της Έλλης. Στην έκθεση παρουσιάζεται και η στολή του ναυάρχου Π. Κουντουριώτη, που ήταν αρχηγός του Ναυτικού εκείνες τις ιστορικές μέρες. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10 το πρωί με 2 μετά το μεσημέρι και 6-8 το απόγευμα. Τα Σαββατοκύριακα θα είναι ανοικτή μόνο το πρωί.

Η έκθεση γίνεται σʼ ένα νεοκλασικό κτίριο, κόσμημα για τον Πειραιά, που βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και Κανθάρου στου Βρυώνη, και αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη ίσως φορά που το κτίριο αυτό αξιοποιείται τόσο αποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σήμερα στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού. Κάθε Τετάρτη επίσης θα γίνονται προβολές και ομιλίες από γνωστούς ιστορικούς και πανεπιστημιακούς, όπως ο Νίκος Λυγερός, ο Σαράντος Καργάκος, ο Σπύρος Πλουμίδης, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο Ζήσης Φωτάκος κ.λπ.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σήμερα, από εδώ, τον Πειραιά, δίνουμε το σύνθημα για εθνική αφύπνιση και για εθνική αναγέννηση. Ελλάδα δεν είναι μόνο ευρώ. Ελλάδα είναι πολιτισμός. Ελλάδα είναι Ιστορία. Ελλάδα είναι αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία. Ελλάδα είναι και το 1.000.000 νεκροί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έλληνες που θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα ελευθερία και δημοκρατία στην Ευρώπη.

Γιʼ αυτό λέμε λοιπόν ένα ηχηρό “φτάνει πια” σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κρατούν ταπεινωμένους. Λέμε “φτάνει πια” σε όσους μας υποτιμούν και μας προσβάλλουν. Υπάρχει η άλλη Ελλάδα, η πραγματική Ελλάδα. Η Ελλάδα των αγώνων και των θυσιών. Η Ελλάδα που δίδαξε αρχές, αξίες και ιδανικά. Η Ελλάδα που δεν γονατίζει».


Σχολιάστε εδώ