Μόλις 15 δισ. ευρώ το όφελος από το PSI…

> Ας μη βλέπουμε τα πράγματα κατά πώς μας βολεύει! Μπορεί οι τιμές κάποιων λίγων μετοχών να έχουν πραγματοποιήσει μίνι ράλι, ωστόσο πολλών άλλων παραμένουν καθηλωμένες, ανεξάρτητα από το ότι οι χρηματοοικονομικοί δείκτες τους δείχνουν άνοδο.

> Αυτά να τα δουν οι φωστήρες του ΥΠΟΙΟ, που επιμένουν στην κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά! Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να πιέσει τις δαπάνες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις μελλοντικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

> Αρκεί να μη χρειαστεί να καλύψουν τυχόν μελλοντικές ζημίες… Δημόσιο και φορολογούμενοι! Αν υπάρξει επίσημη δέσμευση ότι η προμήθεια που θα λάβει το ΤΧΣ, για να εγγυηθεί την αξία των νέων ομολόγων (στις 100 μονάδες βάσης, όταν η μέση τιμή τους είναι κάτω από 30), θα είναι τέτοια, που έως τη λήξη οι τράπεζες θα έχουν αποπληρώσει το σημερινό κόκκινο, τότε δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα να τα βρουν.

> Τουλάχιστον από εδώ και πέρα ας υπάρξει πρόβλεψη που να απαγορεύει την οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση δανείων, χωρίς τη γραπτή εξουσιοδότηση του πρωτοοφειλέτη! Ο λόγος για την τιτλοποίηση δανείων, που μπορεί να συμφέρει τις τράπεζες, ωστόσο αφήνει εκτεθειμένους τους αντισυμβαλλομένους τους.

> Το συνοικέσιο στη γραμμή Μπρίντεζι – Ηγουμενίτσα το ήθελαν όλοι… εκτός από έναν! Και ο γαμπρός -βλέπε όμιλος Γκριμάλντι- και η νύφη -ήτοι η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου- και ο κουμπάρος από τη Μεγαλόνησο, πέραν του Κρητικού, που σιγά σιγά βλέπει να χάνει τα πάντα.

> Αλλιώς πώς; Με αφορμή τον πανηγυρικό τόνο που θέλει να δώσει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης για τη συμμετοχή 43 funds στο επικείμενο road show του στη Νέα Υόρκη, αναρωτιόμαστε αν είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσει ότι έχουν ελεγχθεί τα καταστατικά τους, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι βασικοί τους μέτοχοι, από πού προέρχονται τα κεφάλαιά τους, πού αποσκοπούν κ.λπ.

> Μήπως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μπερδέψει τον ρόλο της; Αν δεν κάνουμε λάθος, είναι εποπτική αρχή και όχι δεκανίκι των ελεγχόμενών της! Τι άλλο να υποθέσουμε όταν καταργεί το όριο του 9% που έχει θεσμοθετηθεί για τα βασικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών επαναφέροντας το όριο του 8%, λόγω αντικειμενικής δυσκολίας να επιτευχθεί ο στόχος; Κι αυτό την ώρα που η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή επιμένει πως οι τράπεζες θα χρειαστεί να συνεχίσουν να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της τάξης του 9% για το ενεργητικό που σταθμίζεται βάσει κινδύνου.

> Ας πρόσεχαν κάποιοι μπετατζήδες και οι τοκογλύφοι τους, που νόμιζαν ότι θα κονομούσαν εσαεί σε βάρος του περιβάλλοντος! Κόψε από εδώ το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφαίρεσε από εκεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ελέω περιβαλλοντολογικών παρεμβάσεων και όχι μόνο, στο τέλος δεν έμεινε και πολύ πρόσφορο έδαφος για το πρόγραμμα διπλής ανάπλασης των περιοχών Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας.

> Μπορεί μια δήλωση να είναι ταυτόχρονα και καλή και κακή; Θα μου πείτε ότι εξαρτάται από την οπτική από την οποία το βλέπει κανείς! Εμείς, λοιπόν, είτε έχουμε παρανοήσει είτε παρερμηνεύσει τις αναφορές του επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού Joaquin Almunia, σύμφωνα με τις οποίες «…η Ελλάδα έχει συνεργαστεί πλήρως με την Κομισιόν για να διασφαλιστεί ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα επωφεληθεί από οποιοδήποτε οικονομικό πλεονέκτημα μέσω της παράτασης των αποκλειστικών δικαιωμάτων του και την άδεια για τα VLT…». Δηλαδή, αν δεν έχει να κερδίσει κάτι η εισηγμένη, τότε γιατί όλος αυτός ο ντόρος; Μήπως λόγω αποκρατικοποίησης;

> Μεγαλύτερη επιβεβαίωση από αυτού του είδους τη διάψευση δεν υπάρχει! Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης μάς είπε τη μισή αλήθεια, ότι δηλαδή στην εποπτεία του Δημοσίου παραμένουν η αξιολόγηση και η πληρωμή των κονδυλίων του αναπτυξιακού νόμου. Ωστόσο, η άλλη μισή είναι ότι οι τράπεζες κάνουν όλη την ενδιάμεση δουλειά στέλνοντας τις εισηγήσεις τους, που απλώς υπογράφονται από τους αρμόδιους διοικητικούς υπαλλήλους.

> Μιλάμε για πλήρη απαξίωση! Με συνολικό όγκο 6μήνου 476.137 τεμάχια, εκ των οποίων υπήρχαν δύο πακέτα των 223.180 έκαστο και μόλις 23 πράξεις, απορούμε που η διοίκηση της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι είχε υπογράψει σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης με τη Merit ΑXΕΠΕΥ, η οποία και έληξε.

> Έχει αποδεχτεί το μοιραίο ή πιέζει για συνδιαλλαγή με τους πιστωτές της; Δεν είναι τόσο ότι η Τεξαπρέτ έλαβε αρνητική γνώμη από τον ορκωτό της, όσο ότι η διοίκησή της δεν έκανε το πιο απλό για να το αποτρέψει… να καταθέσει, δηλαδή, οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας.

> Μήπως να τον δει κανένας γιατρός; Θα τον καλύπτει η ασφάλεια της εταιρείας του, άλλωστε! Να ανασχεδιαστούν τα αποταμιευτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών, έτσι ώστε να συμμετέχουν οι ασφαλισμένοι στο ρίσκο της επένδυσης, απαίτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Ελλάδος. Μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε συγκέντρωση του κλάδου, έτσι ώστε να εμπλακούν ιδιώτες στη διαχείριση των ταμείων.

> Έπρεπε να το πει το ΥΠΑΝ ή κάποιοι το μεθόδευσαν προς αυτήν την κατεύθυνση; Μα καλά, η διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης δεν είχε ενημερώσει τη γενική συνέλευση των μετόχων της ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, διότι εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να πέσει κάτω από 0,30 ευρώ;

> Υπήρξε ενημέρωση πως η διάθεση για αναχρηματοδότηση ούτε δεδομένη ήταν ούτε θα γινόταν χωρίς μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις; Ανεξαρτήτως των ευθυνών της διοίκησης της εταιρείας Sato, με τα όποια λάθη, αστοχίες, παραλείψεις κ.λπ., τη χαριστική βολή για την προσφυγή της στην προστασία του Πτωχευτικού Κώδικα έδωσαν οι πιστώτριες τράπεζες, που δεν συναίνεσαν σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

> Την καλύτερη περίοδο, σήμερα που το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας! Κουτί ήρθε στον όμιλο του κ. Μυτηλιναίου η αναβάθμιση του εργοληπτικού πτυχίου της ΜEτκα, καθώς του δίνει το δικαίωμα της κατασκευής έργων χωρίς την ύπαρξη ανωτάτου ορίου στον προϋπολογισμό.

> Γι’ αυτήν την περίοδο είναι πολλά τα χρήματα, πατριώτες!.. Τι είδους εξασφαλίσεις παρείχε το «Υγεία», προκειμένου να λάβει την έγκριση των πιστωτριών τραπεζών για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 95 εκατ. ευρώ;

> Φτηνή δικαιολογία για να καλύψουν τα περισσότερα του ενός μερίδια στην πίτα προμηθειών; Τι σημαίνει ότι «…ο έλεγχος θα διεξαχθεί από την εταιρεία PIMCO σε συνεργασία με τον ελεγκτικό οίκο Deloitte για το μέρος του ελέγχου που απαιτεί ελεγκτική εξειδίκευση…»; Είναι ποτέ δυνατόν να πιστέψουμε πως εκ των δύο κορυφαίων διεθνών εταιρειών στον χώρο κάποια δεν έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία;

> Επειδή κανένας δεν νομιμοποιείται να εκτελεί συμβόλαια θανάτου σε ημικρατικές εταιρείες, οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί και τεχνοκράτες θα πρέπει να λογοδοτήσουν! Παρά την απέλπιδα συντονισμένη προσπάθεια κάποιων εκ των πρώην ΑΤΕ bank, συμβούλων ιδιωτικοποίησης και ειδικού εκκαθαριστή να βγάλουν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ζημιογόνα, επιβαρύνοντάς την με έκτακτα έξοδα απομείωσης αξίας επενδυτικών ακινήτων, αναβαλλόμενης φορολογίας, κόστους αποξήλωσης μονάδων κ.λπ., έτσι ώστε να δικαιολογήσουν την εμμονή τους για το ξεπούλημα (αφήνοντας εργαζόμενους στον δρόμο, καλλιεργητές στον αέρα και βάζοντας ταφόπλακα στην τευτλοκαλλιέργεια), η αγροτοβιομηχανία, σε πείσμα όλων, κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία.

> Ξεπλένονται κεφάλαια μέσω Χρηματιστηρίου; Άντε, καλέ, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Αλήθεια, σε ποια ΑΧΕΠΕΥ πήγαιναν τα χρήματα που φερόταν να διαχειρίζεται ο κ. Σμπώκος για λογαριασμό του κ. Τσοχατζόπουλου;

> Ποιο από τα μέλη διοικητικού συμβουλίου εισηγμένης του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών φέρεται να αναζητούν η εφορία και το ΙΚΑ; Όχι, όχι, δεν τον κυνηγά γι’ αυτή καθαυτή την επιχείρηση, αλλά για δυο άλλες (μια συμβούλων επενδύσεων και μια υψηλής τεχνολογίας) στις οποίες φιγουράρει ως πρόεδρος, διευθύνων κ.λπ. Το ότι είναι μπροστινός, πάντως, δεν του δίνει άλλοθι.

> Τελικά, βομβιστικές επιθέσεις για εκφοβισμό δεν γίνονται μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα! Στη Μεγαλόνησο τοποθετούνται σε πρακτορεία της Megabet, με φερόμενο ως πιθανό ηθικό αυτουργό bookmaker, οι αντίδικοι και θύματα του οποίου έχουν δεσμεύσει με ασφαλιστικά μέτρα κεφάλαια ύψους 7.000.000 ευρώ. Αντίθετα, στη χώρα μας σχετίζονται με τον ελεγκτή και την ανακρίτρια της υπόθεσης Proton – Λαυρεντιάδη. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί πώς οι διωκτικές αρχές και στις δύο περιπτώσεις κάνουν σαν να μη γνωρίζουν τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, λες και περιμένουν επίσημη προκήρυξη από τους θεωρητικούς των εγκληματικών αυτών πράξεων.

> Εκτός κι αν η απόφαση, ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων, ήταν προειλημμένη!
Από τη στιγμή που η ΟΤΟΕ, σύμφωνα με τον νόμο, κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας αναλογιστική μελέτη που αποδεικνύει τη βιωσιμότητα των ταμείων των τραπεζών τα οποία ανήκουν στο ΤΑΥΤΕΚΩ σε βάθος χρόνου 50 ετών, χωρίς τη χρηματοδότηση του κράτους, γιατί εξακολουθούν να επιμένουν στην ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ;

> Γιατί είχαν σπεύσει να ανακοινώσουν, και μάλιστα με διθυράμβους, κάτι που δεν ήταν οριστικό; Πριν προλάβει να γίνει ο γάμος, απεφασίσθη κοινή συναινέσει η μη ολοκλήρωση της εξαγοράς του 43% της Μεβγάλ από τη Δέλτα. Βλέπετε, η συνύπαρξη διαφορετικών οικογενειών στο ίδιο τραπέζι δεν αποτελεί ιδίωμα του Έλληνα.


Σχολιάστε εδώ