Μένει μέχρι να βρεθεί διάδοχος

Στην πραγματικότητα ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη πολιτική απομόνωση, εγκλωβισμένος σε έναν στενό κύκλο πιστών σε αυτόν στελεχών και με «απέναντί» του ακόμα και πολλά στελέχη τα οποία τον είχαν στηρίξει διαχρονικά και μάλιστα σε δύσκολους χρόνους…

Και το χειρότερο, δεινά αμφισβητούμενος!

Δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι δεν έχει βρεθεί σε χειρότερη θέση, ακόμα κι όταν υπέστη τη μεγάλη εσωκομματική ήττα απ’ τον Γ. Παπανδρέου, το 2007.

Ότι δεν έχει αντιμετωπίσει χειρότερο κλίμα στην πολιτική του διαδρομή. Βέβαια θα ήταν μάλλον υπερβολή να πούμε ότι αυτή του η αμφισβήτηση μπορεί να φτάσει μέχρι του σημείου να τεθεί στο ΠΑΣΟΚ θέμα αλλαγής ηγεσίας, εφτά μόλις μήνες μετά την προηγούμενη. Ωστόσο δεν περιποιεί τιμή για έναν αρχηγό κόμματος το να μην τίθεται θέμα αντικατάστασής του με μόνο το επιχείρημα «ας τον αφήσουμε προς το παρόν, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση άλλωστε αυτήν τη στιγμή»…

Διότι με αυτό ακριβώς το επιχείρημα όλοι αυτοί οι οποίοι τον αμφισβητούν δεν θέτουν θέμα αλλαγής ηγεσίας!

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι ο Βενιζέλος είναι αρχηγός υπό δεινή αμφισβήτηση και υπό προθεσμία! Ειδικά τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα, με τους ατυχέστατους χειρισμούς του για τη «λίστα Λαγκάρντ» τον έπληξαν βαρύτατα.

Έπληξαν επίσης το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την κυβέρνηση, της οποίας αποδεικνύεται τελικά ο αδύναμος κρίκος κι ας επαίρεται ότι… αυτός είναι ο εγγυητής της ομαλότητας και σταθερότητας! Ιδιαίτερα η θλιβερή του εμφάνιση στο MEGA ήταν το Βατερλώ του! Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «αυτή η εμφάνιση είναι… μάθημα πολιτικού αυτοχειριασμού»! Ενώ ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συζητήσεις που έχουν μεταξύ τους αυτές τις μέρες καταλήγουν στις εξής εκτιμήσεις:

– Ο Βενιζέλος δείχνει να κλείνει τον κύκλο του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα!

– Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κατάσταση όχι απλώς αποσύνθεσης, αλλά -κυριολεκτικά- διάλυσης!

– Κινδυνεύει στις επόμενες εκλογές το ποσοστό του να πέσει όχι απλώς σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά στο επίπεδο του 5-6%!

Απ’ την άλλη μεριά, αυτά τα στελέχη δεν θέλγονται στη σκέψη να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και εκτιμούν ότι αν υπήρχε αυτήν τη στιγμή στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ το οποίο να διασφάλιζε στοιχειωδώς τη συνοχή του Κινήματος, να πρόσφερε όραμα, εναλλακτική πρόταση, θα το ακολουθούσαν. Αλλά δεν βλέπουν να υπάρχει…

Δεν είναι επίσης λίγοι όσοι εντός του ΠΑΣΟΚ θέτουν και ένα άλλο ερώτημα:

– Έχει πλέον θέση στο πολιτικό σκηνικό αυτό το ΠΑΣΟΚ, που έφερε την Ελλάδα σε αυτήν τη δεινή θέση, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, το ΠΑΣΟΚ του Άκη, του Σμπώκου, της λίστας Λαγκάρντ, των άλλων σκανδάλων; Και πολύ περισσότερο, αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει θέση σε ένα σκηνικό μελλοντικό, που θα προκύψει έπειτα από πολιτικές ανατροπές;

Κι όταν ένας πολιτικός αρχηγός κρατιέται στη θέση του απλώς και μόνο λόγω… έλλειψης αξιόπιστου αντικαταστάτη, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ποιο μέλλον μπορεί να έχει…

Πόση ακόμη… προθεσμία;

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος μπορεί να βγήκε με κάποιες αμυχές μόνο από την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που συγκλήθηκε εκτάκτως υπό το βάρος των εξελίξεων με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ωστόσο για την ώρα τουλάχιστον τα πάντα είναι ανοιχτά στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί η όποια ρήξη με τον Βενιζέλο και την πολιτική του πιθανότατα θα εκδηλωθεί στο θέμα του νέου πακέτου επώδυνων μέτρων που θα πάει για ψήφιση στη Βουλή, καθώς υπάρχουν ήδη διαφοροποιήσεις και αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αρθρώσουν έναν διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό λόγο.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που λένε ανοιχτά πως «πάλι καλούνται να σηκώσουν το βάρος των αιματηρών μέτρων, αν και προεκλογικά λέγονταν άλλα στον λαό». Μάλιστα, έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως με τα μέτρα που έχουν γίνει γνωστά «καταπατούνται και οι προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης». Όπως, μάλιστα, τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος επιχείρησε στη συνεδρίαση της ΚΟ να κάνει έναν ελιγμό, ώστε να βγει από το κάδρο της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ ρίχνοντας το βάρος της τοποθέτησής του στη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τις προϋποθέσεις για την προώθησή τους στη Βουλή, αλλά δεν έπεισε απόλυτα τους βουλευτές του.

Ακόμα όμως και αυτή η διατύπωση δεν φάνηκε να πείθει, καθώς αρκετοί σημείωναν πως όλα αυτά είναι «τακτικίστικοι ελιγμοί» και δεν υπάρχει απολύτως καμία επεξεργασμένη οικονομική στρατηγική και κανένα απτό και ρεαλιστικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας και την αναχαίτιση της κρίσης. Φάνηκε δε και πάλι ότι δύσκολα μπορεί να πείσει ακόμα και τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, καθώς σημειώθηκαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γραμμές στον «τακτικισμό» Βενιζέλου: Από τη μια όσοι ήταν και είναι ανοιχτά υπέρ των μέτρων με κάθε κόστος και κάθε θυσία και, από την άλλη, όσοι εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για νέα οριζόντια και σκληρά μέτρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τού ξεκαθάρισε πως διαπιστώνει «αλλαγή στρατηγικής, που δεν πρόκειται να την υπηρετήσει», διότι «τη θεωρεί επιζήμια για τη χώρα», αναγκάζοντας τον Βενιζέλο να κάνει «τούμπα» στη δευτερολογία του και απευθυνόμενος προς τον Χρυσοχοΐδη να πει πως πρόκειται για «παρεξήγηση», καθώς «δεν υπάρχει αλλαγή στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, αλλά μπαίνουν ορισμένες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Είναι προφανές ότι ο Βενιζέλος, χωρίς να πει κάτι καινούργιο, επιχείρησε έναν επικοινωνιακό ελιγμό για να αποφύγει να επικεντρωθεί η συζήτηση στο περίφημο στικάκι με τους μεγαλοκαταθέτες που βρέθηκε στο γραφείο του, χωρίς όμως επιτυχία, διότι και αιχμές υπήρξαν γι’ αυτήν την υπόθεση αλλά και πλήθος ενστάσεων σχετικά με την ψήφιση των μέτρων. Ειδικότερα, προβληματισμό για το αν θα στηρίξουν τα μέτρα εξέφρασαν τουλάχιστον επτά βουλευτές (Θεόδωρος Παραστατίδης, Μιχάλης Κασσής, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιάννης Κουτσούκος, Γιάννης Δριβελέγκας, Γιώργος Ντόλιος και Απόστολος Κακλαμάνης).

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν «αδικαιολόγητα», όπως έλεγαν πηγές της Ιπποκράτους, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είχε αποφασίσει να μην πάρει μέρος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, που είχε προαναγγείλει την απουσία του αλλά έχει καταθέσει τη διαφωνία του για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, και ο Χρήστος Αηδόνης, που ενημέρωσε ότι ήταν άρρωστος.

Οι Κώστας Τριαντάφυλλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Φίλιππος Σαχινίδης βρίσκονταν στο εξωτερικό, ο Θάνος Μωραΐτης εκτελούσε χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη Βουλή, ενώ ο βουλευτής Ξάνθης Δημήτρης Σαλτούρος βρισκόταν στην εκλογική του περιφέρεια λόγω μιας τοπικής γιορτής. Παρών, αλλά χωρίς να λάβει τον λόγο, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ