«Μάχη» για το Euronews Greece

Το επόμενο θα είναι η παραγωγή προγράμματος στα ελληνικά και φυσικά η συγκέντρωση διαφημίσεων. Το ερώτημα είναι αν τελικά θα εκπέμψει το Euronews, το οποίο μεταδίδεται εδώ και τρία ήδη χρόνια στην Τουρκία, και στην ελληνική γλώσσα, σε Ελλάδα και Κύπρο και πώς. Μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης από το δίκτυο της ΕΡΤ, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, φτάνοντας σε όλη τη χώρα, ή μόνο μέσω της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης, Nova και OTE TV; Ή μήπως θα αποσυρθεί η επένδυση, τη χρηματοδότηση της οποίας έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Κομισιόν;

Η συζήτηση για τη μετάδοση του Euronews και στην ελληνική γλώσσα ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια, ενώ θυμίζουμε πως η ΕΡΤ είναι μέτοχος του Euronews. Ο νέος κύκλος επαφών ξεκίνησε το 2010, όταν προεδρεύων στο ΔΣ ήταν ο Τζόνι Καλημέρης. Τότε Euronews, ΕΡΤ και ΡΙΚ είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την παραγωγή ενός ωριαίου προγράμματος, το οποίο θα πληρωνόταν από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά. Το Euronews επανήλθε στη συνέχεια με πρόταση για τη δημιουργία ελληνικής έκδοσης, το κόστος της οποίας θα καλυπτόταν από ΕΡΤ και ΡΙΚ, που απορρίφθηκε. Η τρίτη κρούση έγινε τον Μάρτιο του 2012, με την πρόταση για την ανάληψη του κόστους από το ευρωπαϊκό δίκτυο, κάτι που αποδέχτηκαν τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση, προσφέροντας τη δυνατότητα επίγειας εκπομπής. Τότε η στήλη είχε σημειώσει πως υπήρχε ένα νομικό κενό, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε μια εποχή που συρρικνώνεται η δύναμή τους, από την πτώση της διαφήμισης, έρχεται ένα ευρωπαϊκό δίκτυο και στήνει σε ελάχιστο χρόνο, με λιγότερα χρήματα, έναν τηλεοπτικό σταθμό που θα εκπέμπει σε όλη την Ελλάδα, χωρίς άδεια (όπως συμβαίνει και με τους άλλους σταθμούς), μέσα από το μπουκέτο της ΕΡΤ».

Τρεις μήνες μετά ξεκίνησε η σύγκρουση…

Να σημειωθεί ότι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ υπό τον Νίκο Σίμο σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει πως «οι προσπάθειες για την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας στο πρόγραμμα του καναλιού, από κοινού μάλιστα με το ΡΙΚ, χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και δεν είχαν καρποφορήσει λόγω υψηλού κόστους. Το εγχείρημα κατέστη δυνατό μόλις πρόσφατα, ως προϊόν πολύμηνων διαπραγματεύσεων, και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως κόστος για την ελληνική πλευρά». Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει πως δεν έχουν καμιά βάση οι ισχυρισμοί περί «παράνομης χορήγησης επίγειας συχνότητας στο Euronews (σ.σ.: αγγλικό πρόγραμμα), το οποίο απλώς φιλοξενείται στο προαναφερόμενο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ».

Στην τελευταία της ανακοίνωση η ΕΡΤ δηλώνει πως το ΔΣ της εταιρείας «ουδέποτε προέβη σε απόφαση παραχώρησης ψηφιακής συχνότητας στο Euronews ή δέσμευσης για τη μετάδοση ελληνόφωνου προγράμματος δίχως τη συμμετοχή της σε αυτό».

Εξάλλου ο επικεφαλής του Euronews Michael Peters δήλωσε κατά τη διάρκεια παγκόσμιας διαβούλευσης, ύστερα από ερώτηση ελλήνων δημοσιογράφων, πως «η ΕΡΤ είναι συνεργάτις μας και έχει δεσμευτεί για την εκπομπή από το επίγειο δίκτυό της, αφού ήδη εκπέμπουμε στην Ελλάδα στα αγγλικά και τα γαλλικά. Ίσως ήταν παρεξήγηση, καθώς ενδεχομένως δεν υπήρξε ενημέρωση της νέας διοίκησης». Ταυτόχρονα ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Euronews Greece στην ελληνική γλώσσα, σε παράλληλη μετάδοση με άλλες έντεκα γλώσσες (τη δυνατότητα την παρέχει η τεχνολογία) σε Ελλάδα και Κύπρο.


Σχολιάστε εδώ