Κίνηση «ματ» Αβραμόπουλου για λύση στο Σκοπιανό

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στην επιστολή του αναφέρει ότι με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης θα βρεθεί ο ζητούμενος κοινός τόπος που θα επιτρέψει την ουσιαστική πρόοδο της διαπραγμάτευσης και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, καθώς το Μνημόνιο θα περιγράφει τις βασικές παραμέτρους μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Η κίνηση αυτή, που αιφνιδίασε τα Σκόπια, έγινε όμως κατόπιν ενημέρωσης του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, αλλά και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να λειτουργήσει ενισχυτικά της επίσημης διαδικασίας υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι σαφές ότι η σκοπιανή πλευρά θα εκτεθεί, εφόσον δεν απαντήσει θετικά στην πρωτοβουλία.

Ωστόσο η Σκοπιανοί με αυτή την κίνηση «εγκλωβίστηκαν», καθώς δεδομένης της μέχρι σήμερα αδιάλλακτης και προκλητικής συμπεριφοράς τους βρίσκονται στη «γωνία» και θα πρέπει να αποδείξουν ότι πραγματικά θέλουν κοινά αποδεκτή λύση.

Και αυτό γιατί στο προτεινόμενο κείμενο γίνεται σαφής αναφορά σε αποκήρυξη αλυτρωτικής προπαγάνδας ή δηλώσεων και ενεργειών που μπορεί να υποκινήσουν βία, μίσος ή εχθρότητα, αλλά και της χρήσης συμβόλων που αποτελούν μέρος της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του άλλου. Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ως πλαίσιο λύσης περιγράφεται η προσθήκη γεωγραφικού προσδιορισμού και η συμφωνία ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) και για όλους τους σκοπούς. Επαναλαμβάνεται η ελληνική κόκκινη γραμμή για το όνομα.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα αφήνει την παθητική και αμυντική στάση -εκτιμούν ξένοι διπλωμάτες- επιχειρώντας να σπάσει τη διαχειριστική λογική και να την αντικαταστήσει με πολιτική κινητικότητα. Παράλληλα η Αθήνα για πρώτη φορά παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ακόμα και από τη νέα αναμενόμενη πρωτοβουλία του OHE και από τις πιέσεις για την προώθηση της ένταξης των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προϊδεάσει τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος είχε δηλώσει στα Σκόπια ότι θέτει στο τραπέζι της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων το θέμα των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελούν ένα από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενδεχόμενη απόρριψη της ελληνικής πρότασης από τα Σκόπια ως πρόβλημα σχέσεων καλής γειτονίας.

Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα φθάνει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τετάρτη και θα έχει συνάντηση με τον Δημ. Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι και η προετοιμασία της σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί επί τουρκικού εδάφους. Υπενθυμίζεται ότι αύριο έπειτα από πολύ καιρό θα συνεδριάσει και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου και μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να εξεταστούν είναι και η πορεία και προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Σχολιάστε εδώ