Κίνδυνος επεισοδίων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, παράλληλα με την ψήφιση των μέτρων

Τα προβλήματα οξύνονται και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ήδη πολλά πανεπιστήμια (π.χ. ΕΚΠΑ, ΑΠΘ κ.λπ.) κλείνουν της υπηρεσίες τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, κάποιες ημέρες της εβδομάδας, ενώ άλλα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Ταυτόχρονα, λόγω των περικοπών αλλά και του «κουρέματος» των αποθεματικών πολλά ΤΕΙ και ΑΕΙ βρίσκονται ήδη «στο κόκκινο» και οι διοικήσεις τους διοχετεύουν ότι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Επιπλέον θέμα έχει δημιουργηθεί, αλλά θα οξυνθεί αργότερα μέσα στο ακαδημαϊκό έτος, με τις περικοπές στα θέματα φοιτητικής μέριμνας, που δυσκολεύουν τη ζωή πολλών φοιτητών που έχουν ανάγκη. Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται η διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων διοίκησης (Συμβούλια Διοίκησης) που προβλέπονται από τον νόμο Διαμαντοπούλου και προκαλεί αντιδράσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να μην υπάρξει «μέτωπο Παιδείας» παράλληλα με την ψήφιση των μέτρων, προκειμένου να μη γενικευτούν οι αντιδράσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες. Τον αντίθετο ακριβώς στόχο όμως έχουν οι οργανώσεις της Αριστεράς.

Θερμός μήνας στην Παιδεία

Όλοι θυμόμαστε ότι η εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, πέρσι «κόλλησε», πρακτικά, χάρη στις δυναμικές αντιδράσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών. Ο νόμος Αρβανιτόπουλου «έλυσε» πολλά από τα προβλήματα με τους καθηγητές (έμεινε, ωστόσο, η αντιπαράθεση με τους νυν πρυτάνεις), όμως δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις αντιδράσεις των φοιτητών. Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι εν όψει των εκλογών σε κάποια, τουλάχιστον, ιδρύματα αναμένονται δυναμικές αντιδράσεις από πλευράς φοιτητών, με στόχο να εμποδίσουν τις εκλογές. Ωστόσο, το υπουργείο και οι ακαδημαϊκοί τονίζουν ότι ο νόμος για την εκλογή συμβουλίων διοίκησης θα εφαρμοστεί, καθώς πλέον προβλέπεται διαδικασία επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου, αν είναι αδύνατο να γίνουν εκλογές στους χώρους των ιδρυμάτων. Πάντως, σημείο-κλειδί για την ένταση των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων είναι οι αποφάσεις των παρατάξεων. Ήδη μεγάλο μέρος των ΕΑΑΚ δηλώνουν ότι θα σταματήσουν τις διαδικασίες, δυναμικά, με κάθε τρόπο. Τέτοιες συζητήσεις γίνονται και σε οργανώσεις της ΑΡΕΝ, οι οποίες όμως θέτουν και γενικότερο πλαίσιο διεκδικήσεων. Το ΜΑΣ, από την άλλη, ξεκαθάρισε δημόσια τη θέση του, πέρα από την καταγγελία των εκλογών, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει την ακύρωση της διαδικασίας εκλογής αντιπροσώπων των φοιτητών στα συμβούλια διοίκησης, μέσα από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων. Σε κεντρικό επίπεδο, παραμένει ακόμη προς διερεύνηση η στάση τόσο της ΔΑΠ όσο και της ΠΑΣΠ. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι τόσο οι γαλάζιοι όσο και οι πράσινοι έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους τα προβλήματα φοιτητικής μέριμνας, ενώ δεν καίγονται ιδιαίτερα για την εκλογή συμβουλίων διοίκησης. Σημειώνουμε ότι όλες οι παρατάξεις διαφωνούν με τις προβλέψεις για τη (μειωμένη) εκπροσώπηση των φοιτητών και θεωρούν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βελτίωσε τη συσκευασία του νόμου Διαμαντοπούλου, αλλά ακολουθεί την ίδια ακριβώς πολιτική.

****

Εσωκομματικά προβλήματα και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει γκρίνια και προβληματισμό σε πολλά μέλη και στελέχη της πράσινης νεολαίας. Από τη μία πλευρά πολλοί δεν κατανοούν (πόσω μάλλον στηρίζουν…) τη στρατηγική του Βαγγέλη Βενιζέλου, ενώ παράλληλα εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες για την εικόνα και τη στάση του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τις διάφορες λίστες, «έσπασαν τα τηλέφωνα» τόσο των κεντρικών γραφείων της νεολαίας στην Ιπποκράτους όσο και ηγετικών στελεχών της νεολαίας. Από τις ηπιότερες εκφράσεις που ακούστηκαν από νεαρούς πράσινους ήταν το «κλείστε το το μαγαζί, αν δεν μπορείτε». Σημειώστε ότι παρά τις παλαιότερες, βάσιμες, κατηγορίες περί κρατικοδίαιτης νεολαίας, τα τελευταία χρόνια (ακόμη και επί πρωθυπουργίας ΓΑΠ) οι «βολεμένοι» της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ήταν ελάχιστοι, καθώς υπάρχουν ακόμη και άνεργοι στα κεντρικά όργανα της νεολαίας, γεγονός που επιτείνει την κριτική. Από την άλλη πλευρά, όμως, πολλά (όχι όλα…) μέλη και στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ δεν φαίνονται να συμμερίζονται (τουλάχιστον προς το παρόν) τις συζητήσεις, μεθοδεύσεις και διεργασίες για συγκρότηση ενός «προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού, σοσιαλδημοκρατικού» νέου χώρου της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε, αυτά που ακούγονται από τους νεαρούς πράσινους για τα πρώην μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαχωρίζουν τη θέση τους δεν αναπαράγονται σε εφημερίδα. Πλέον όμως όλων αυτών (και ίσως παράλληλα με αυτά) που αφορούν το κόμμα και το μέλλον του, υπάρχουν και άλλα θέματα στην πράσινη νεολαία. Μαθαίνουμε ότι αυξάνονται τελευταία οι συζητήσεις για την ανάγκη έναρξης διαδικασιών τόσο στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ όσο και (ίσως, κυρίως) στην ΠΑΣΠ. Όπως πολλές φορές έχουμε αναδείξει από τη στήλη μας, τα κεντρικά όργανα της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη κλείσει πενταετία (!) από την εκλογή τους, όπως και οι επικεφαλής των δύο ΠΑΣΠ, ΑΕΙ (Νικηφόρος) και ΤΕΙ (Θεοδωράκος). Ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έχει και αυτός ολοκληρώσει την καταστατική του θητεία, αλλά έχει έναν χρόνο λιγότερο από τους άλλους στο αξίωμα, καθώς είχε αργήσει η εκλογή του. Πάντως, και ο ίδιος ο Κώστας Πανταζής δημοσίως αναγνωρίζει την ανάγκη διαδικασιών (αναμένοντας το κόμμα να συναποφασίσει μαζί τους το χρονοδιάγραμμα), με συμμετοχή της βάσης όμως και διασφάλιση της αυτονομίας τόσο της νεολαίας όσο και της ΠΑΣΠ. Μάλιστα δεν κρύβει τα λόγια του και μιλά ευθέως για «ηλικιακό βιασμό της οργάνωσης».

****

Φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώνεται σήμερα το τριήμερο Φεστιβάλ των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ, στο Άλσος Γουδή, στην Αθήνα. Το σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή» και τα νεαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βαλθεί να το αποδείξουν στις πολιτικές συζητήσεις που διοργανώνονται με τη συμμετοχή εκπροσώπων κινημάτων, προσωπικοτήτων της Αριστεράς, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Αλέξη Τσίπρα (ο τελευταίος για το μέλλον της Αριστεράς). Πέρα όμως από την πολιτική συζήτηση, οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι διοργανώνουν ένα μεγάλο, ανοιχτό, κοινωνικό, αριστερό πάρτι – πολυφεστιβάλ, «χωρίς Νταλάρα και Νίβο» όμως, όπως (αιχμηρά…) τονίζουν, το οποίο περιλαμβάνει (μέχρι σήμερα το βράδυ) μουσικές, θεατρικές, εικαστικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πολιτικές συζητήσεις. Το Φεστιβάλ των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ «ταξίδεψε» και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Ξάνθη, Τρίπολη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Άρτα, Κατερίνη, Πρέβεζα). Για να καταλάβατε ότι κάτι έχει αλλάξει, τόσο στο μέγεθος της προσπάθειας όσο και στη νοοτροπία των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά φέτος δημιουργήθηκε και προβλήθηκε τηλεοπτικό σποτ για το φεστιβάλ της αριστερής νεολαίας! Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι στο Φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ 2012 υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου συγκεντρώνονται ρούχα και τρόφιμα (κυρίως, αλλά όχι μόνο) που θα ενισχύσουν το έργο των Κοινωνικών Παντοπωλείων και των Δικτύων Αλληλεγγύης που στηρίζουν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας.

Επιχειρώ αλλιώς

Όπως πρώτοι σας γράψαμε, η νέα καμπάνια της ΟΝΝΕΔ θα έχει θέμα την επιχειρηματικότητα και θα «τρέξει» τους επόμενους μήνες. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε η έναρξη της προσπάθειας. Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται μια ανοιχτή, δημόσια και ηλεκτρονική διαβούλευση σχετικά με προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (πάνω στο πλαίσιο που έχει προκύψει από εσωτερική διαβούλευση των γαλάζιων), η οποία θα «τρέξει» όλο τον Οκτώβριο. Η διαβούλευση αυτή είναι ανοιχτή και σε προτάσεις – άρθρα επιστημόνων και ειδικών, οι πρώτες από τις οποίες ήδη «ανέβηκαν» στη σχετική ειδική ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ. Η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε οι γαλάζιοι θα παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση τις γενικές προτάσεις τους για το θέμα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επιχειρηματικότητα στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της υγείας, σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε πόλεις της περιφέρειας.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Έκπληξη

Τα παιδιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι θέλουν (εφικτές) λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα. Έχουν κάνει και προτάσεις. Αν δεν αναλάβει πρωτοβουλία το υπουργείο, προβλέπουμε σκληρή στάση σε ΑΕΙ – ΤΕΙ και από τους γαλάζιους…

Επέκταση

Τα κοινωνικά βιβλιοπωλεία, η δράση της ΟΝΝΕΔ δηλαδή για συγκέντρωση βιβλίων και διάθεση σε κοινωφελείς φορείς και σκοπούς, επεκτείνεται και στην επαρχία, με πρώτο σταθμό τη Θήβα. Θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.

Στηρίζω

Όμως δεν είναι μόνη αυτή η κοινωνική δράση που προγραμματίζουν οι γαλάζιοι. Όπως πρώτοι σας αποκαλύψαμε, σχεδιάζουν πολλές κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης υπό τον γενικό τίτλο «Στηρίζω». Ξεκινούν μάλιστα τις επόμενες ημέρες με συλλογή ρούχων και τροφίμων. Θα ακολουθήσουν κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία αλλά και κοινωνικά φροντιστήρια!

Ανταγωνισμός

Είναι πλέον εμφανής ο ανταγωνισμός στα θέματα αλληλεγγύης μεταξύ νέων της ΟΝΝΕΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ. Ήδη μάλιστα στο παρασκήνιο «σφάζονται» για την πατρότητα των ιδεών και την πρωτιά στην κάθε πρωτοβουλία. Ήρεμα, παιδιά…

Πρωτιές

Για παράδειγμα, οι γαλάζιοι λένε ότι αυτοί είχαν πρώτοι (από πολιτικές οργανώσεις) την ιδέα (και την υλοποίησαν) για κοινωνικά παντοπωλεία, διανομή δηλαδή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όχι η ΧΑ. Από την άλλη, οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΡΕΝ λένε ότι αυτοί πρώτοι έκαναν κοινωνικά φροντιστήρια.

Παρατήρηση

Είναι πραγματικά από τις λίγες φορές (ιστορικά…) που ο ανταγωνισμός των πολιτικών οργανώσεων νεολαίας βγάζει τόσο θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία…

Ανανέωση

Πολύ καλός ο ανασχεδιασμός και η ανάπτυξη του περιεχομένου της ενημερωτικής ιστοσελίδας epixeiro.info που έχουν φτιάξει οι γαλάζιοι. Δεν τους έφταναν οι εκατοντάδες επισκέπτες και αναγνώσεις ημερησίως, έχουν βάλει στόχο πλέον τις πολλές χιλιάδες…

Συντονισμός

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έντονες είναι οι συζητήσεις σε αριστερούς και συνδικαλιστικούς χώρους νεολαίας για κινητοποιήσεις την ημέρα της επίσκεψης Μέρκελ. Δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη πλαίσιο και συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά είναι εμφανής η συμφωνία όλων για γενικευμένη αντίδραση.

Συλλαλητήριο

Πριν ακόμη γίνει γνωστή η επίσκεψη Μέρκελ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ανακοίνωσε φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα το απόγευμα, συνδέοντας τα θέματα παιδείας και οικονομίας.

Κουίζ

Ποιοι από τους επικεφαλής «μεγάλης» και «αγωνιστικής» φοιτητικής σπουδαστικής παράταξης δεν έχουν πια τη φοιτητική ιδιότητα; Κάνουν κάτι για να την αποκτήσουν ξανά; Ή θα «ανοίξουν δρόμο»;

Διαδικασίες

Σε διαδικασίες και εν τέλει συνέδριο πάνε το ΠΑΣΟΚ, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ. Κάποιοι ελπίζουν ότι θα πετύχουν «συγχωνεύσεις» συνεδρίων και οργανώσεων. Κάποιοι άλλοι το αντίθετο. Από το χρονοδιάγραμμα θα βγάλουμε συμπεράσματα. Πάντως, το πιθανότερο, σε αντίθεση με άλλους χώρους, είναι να προηγηθεί το ΠΑΣΟΚ, να ακολουθήσει η Νεολαία και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τη συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ. Ακόμη κι αν μεταξύ τους όλα αυτά απέχουν μόλις μία ημέρα…

Ικανοποίηση

Μόνο πάρτι δεν έκαναν τα στελέχη της ΠΑΣΠ αλλά και πρώην φοιτητές της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με την ανακοίνωση της αποχώρησης Ραγκούση. Θυμίζουμε τις, απίστευτου κάλλους, εσωκομματικές κόντρες μεταξύ του τότε γραμματέα του Κινήματος και μετέπειτα υπουργού με στελέχη της ΠΑΣΠ, κυρίως για το θέμα της σημαίας του Πολυτεχνείου, των σχετικών διαδηλώσεων αλλά και της αυτονομίας της ΠΑΣΠ. Άμα έχουν τέτοια αγάπη οι σύντροφοι, τι να τους κάνεις τους αντιπάλους; Περισσεύουν…


Σχολιάστε εδώ