Η χώρα στο κόκκινο

Στις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και ανώτατους παράγοντες των Βρυξελλών αφενός επισημαίνει ότι τα όρια αντοχής των ελλήνων πολιτών έχουν εξαντληθεί, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα επώδυνα μέτρα. Και αφετέρου τονίζει ότι πρέπει να επισπευσθούν οι αναγκαίες αποφάσεις (εκταμίευση δόσης, επιμήκυνση κ.ά.), σε διαφορετική περίπτωση «η κυβέρνηση θα καταρρεύσει και η χώρα θα παραδοθεί στο χάος».

Στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός εκφράζει ευθέως την ανησυχία του για το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία λόγω των συνεπειών (ύφεση, ανεργία, ανέχεια κ.ά.) που προκαλεί η περιοριστική πολιτική που υλοποιείται από την άνοιξη του 2010. Παράλληλα προειδοποιεί για τις μεταβολές που σημειώνονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με την ενίσχυση των άκρων, γεγονός που μπορεί να δρομολογήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. «Η κοινωνία απειλείται από λαϊκιστές της Αριστεράς και από την άνοδο ενός ακροδεξιού, φασιστικού, νεοναζιστικού κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη η αγωνία για το εύρος και την ένταση των αντιδράσεων που θα προκληθούν μετά και την επίσημη ανακοίνωση των μέτρων 13,5 δισ. για τη διετία 2013-14, καθότι το τελικό πακέτο θα είναι σαφώς πιο επώδυνο από ό,τι σχεδίαζαν ή επιθυμούσαν στην κυβέρνηση. Θεωρούν βέβαιο ότι συγκεκριμένα κόμματα θα φροντίσουν να πυροδοτήσουν και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κοινωνική αναταραχή, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν και για σχέδια που οργανώνονται στο παρασκήνιο. Τις ανησυχίες αυτές του πρωθυπουργικού επιτελείου ήρθαν να ενισχύσουν μια σειρά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την «εισβολή» εργαζομένων από τα Ναυπηγεία στον αύλειο χώρο του υπουργείου Άμυνας. Οι εικόνες που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τους διαμαρτυρόμενους να παραβιάζουν και να ξηλώνουν το προστατευτικό δίχτυ στην εξωτερική πόρτα προκάλεσαν αίσθηση κι έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η ενέργεια αυτή συνιστούσε παραβίαση στρατιωτικού χώρου, κάτι που επισύρει βαριές ποινές.

Οργή Σαμαρά για την «εισβολή»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι θορυβημένος και ταυτόχρονα εξοργισμένος με όλα όσα συνέβησαν. Θορυβημένος διότι αντιλαμβάνεται ότι η «εισβολή» είναι ίσως η αρχή μιας σειράς ακραίων αντιδράσεων, προσχεδιασμένων ή όχι, με απρόβλεπτες εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποτελέσουν τη σπίθα για τη μεγάλη έκρηξη. Επιπλέον στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπίστωσε προβληματισμένος την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού, εν προκειμένω της Αστυνομίας, να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα γεγονότα στο Πεντάγωνο ευρισκόμενος στο εξωτερικό και στις επικοινωνίες του με τους αρμόδιους υπουργούς Π. Παναγιωτόπουλο (Άμυνας) και Ν. Δένδια (Δημ. Τάξης) ήταν εξοργισμένος. Επιστρέφοντας την επομένη (Παρασκευή), η αρχική σκέψη ήταν να προχωρήσει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό προκειμένου να καταγγείλει την «εισβολή», αλλά και όσους τη σχεδίασαν, και να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Στην πορεία ωστόσο εκτίμησαν ότι δεν πρέπει να δοθούν δραματικοί τόνοι στην υπόθεση κι έτσι ο κ. Σαμαράς περιορίσθηκε σε μια σκληρή δήλωση, τονίζοντας ότι «δεν θα αφήσει τη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι», απευθυνόμενος μάλιστα σʼ εκείνους που, όπως σημείωσε, ενώ «γνωρίζουν τι θα πει νόμος και δημοκρατία, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά βάζουν και εμπόδια, ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ